Sluiten

Transitions III: Mae Engelgeer // The Showroom

‘The Showroom’ collectie is als een ruimtelijke vertaling van haar verfijnde gevoel voor kleur, textuur en compositie. Niet eerder kwamen materialen als gepolijst HI-MACS, glanzend Homapal metaallaminaat, Rehau, extravagant Sibu en natuurlijk MOSO Bamboe samen in een serie salontafels, wandmeubels en een roomdivider. De meest recente toevoeging aan de collectie is het dressoir, waarin alle materialen in een bijna Memphis-achtige compositie samensmelten. De grafische tekening en minimalistische vormentaal van Mae Engelgeer ’s handschrift komen ook in ‘The Showroom’ weer nadrukkelijk terug. Het uitgangspunt van de collectie is het boetiek gevoel. Zo heeft Engelgeer een serie ware juweeltjes ontworpen, die stuk voor stuk kunnen dienen als een uitnodigende display in bijvoorbeeld een retail achtige omgeving.

 

Toegepaste materialen

Over Mae Engelgeer

Met haar achtergrond in fashion en textiel is Mae Engelgeer een verrassende ontwerper van deze Transitions editie. In 2004 studeerde ze namelijk af aan het Amsterdam Fashion Institute, waarna ze zich verder ontwikkelde tijdens de Master Course Applied Arts aan het Sandberg Instituut. Hier deed ze een ontdekking die haar carrière enorm heeft beïnvloed; dat het door haar ontwikkelde textiel ook het eindproduct kan zijn. Al snel ontwikkelde ze haar eerste textielcollectie voor het Textiel lab en in 2014 opende Studio Mae Engelgeer haar deuren.




Vloeiende kleuren en grafische elementen

De studio richt zich op productontwerp en textiel, van kleden en plaids tot aan theedoeken, serviesgoed en zelfs meubelstoffen. Uit haar brede expertise blijkt maar weer dat Mae het liefst alles tegelijk aanpakt. Met vele internationale samenwerkingen zette ze haar werk binnen no-time wereldwijd op de kaart. Zo zijn er talrijke collecties waar je Studio Mae Engelgeer van zou kunnen – of eigenlijk moeten – kennen. Neem het bedtextiel voor Auping, de grafische woonaccessoires voor FEST Amsterdam of de iconische tapijten voor het Milanese CC Tapis. Die laatste, tapijtencollectie Bliss, is geïnspireerd op de Memphis trend, waar haar typische signatuur in meer organische vormen terugkeert.



Haar signatuur herken je uit duizenden, en dat is een van de dingen die haar naar de top van de designwereld heeft geleid. Subtiel kleurgebruik – in vlakken of juist vervloeiend –  en grafische invloeden als geometrische vormen en een minimalistisch lijnenspel, kenmerken haar handschrift. Keer op keer weet Mae de juiste balans tussen deze elementen te vinden in haar ontwerpen. Met haar bijzondere gevoel voor detail en compositie hanteert ze een soort collagetechniek. Hierdoor komen kleur, vorm en materiaal samen in een verfijnd product. Spoiler alert: we kunnen alvast verklappen dat deze techniek vol ritmische en speelse patronen ook een belangrijke rol krijgt in haar Transitions III collectie. Haar eerdere werk vormt niet voor niets een fris begin voor haar volgende design.

Materiaal omarmen

Zo leven invloeden uit de ene collectie voort in een andere. Op een intuïtieve manier legt Mae haar gevoel in het ontwerp, dat haar inspiratie op een bepaald moment weerspiegelt. Die inspiratie komt steeds weer uit een andere hoek. Van oude ambacht en weeftechnieken tot aan Japans minimalisme.



Normaal gesproken werkt Mae veelvuldig met allerlei textielsoorten, het liefst met wol als merino, mohair en alpaca. Een wereld van verschil met onze decoratieve materialen, waardoor Transitions III zowel een andere kant van de materialen als van Mae zal onthullen. Daarbij heeft ze oog voor hoge kwaliteit en specifieke materiaaleigenschappen. En ze heeft een missie. Door de verschillende materialen verrassend te combineren en alle eigenschappen maximaal tot hun recht te laten komen, hoopt ze dat mensen anders gaan kijken en het materiaal opnieuw omarmen. Een missie die de kern van Transitions raakt en ons nog nieuwsgieriger maakt naar het resultaat van haar Transitions III designcollectie. Stay tuned!


Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen