Sluiten

HOMAPAL | De specialist in metaal HPL

HOMAPAL staat bekend als specialist in HPL met een metalen toplaag. HPL met een echte metaal laag die opvalt door de mix van unieke kleuren, oppervlakken en structuren, een combinatie die moeilijk te imiteren is. Denk daarbij aan messing, koper en aluminium decoren, de looks van geborsteld metaal of juist een spiegelend oppervlak. Voor het productie proces gebruikt Homapal dunne metaal folies gemaakt van aluminium, koper en roestvrij staal. Een speciaal reliëfproces geeft de oppervlakken de unieke texturen. Naast een breed scala aan metaaldecoren beschikt HOMAPAL over een collectie magnetisch HPL.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN HOMAPAL HPL?

 • Metallic HPL is voorzien van een echte metalen toplaag
 • 130 verschillende metaal decors
 • De uitstraling van luxe maar met de voordelen van HPL
 • Metaal look te verwerken als HPL
 • SRM serie voor licht horizontaal gebruik
 • Magnetisch- en beschrijfbaar (Whiteboard) HPL
 • Hand bewerkte decors waardoor unieke platen ontstaan
 • De speciale HOMAPAL backing voorkomt kromtrekken en garandeert een hoogwaardige kwaliteit
Bestel Homapal direct online

Wat is een Metaal HPL?

Metaal HPL van Homapal is opgebouwd uit 55% kraftpapier, 25% fenolhars en 20% metaalfolie. De decoratieve laag van dit HPL wordt vervaardigd uit echt metaal in plaats van kraftpapier. Hiervoor wordt aluminium, koper, messing of RVS gebruikt. Vervolgens wordt het HPL voorzien van een beschermende lak, die varieert per metaalsoort. HPL met een aluminium laag kan geanodiseerd zijn of afgewerkt worden met een epoxy of polyester lak. HPL met een laag van koper of messing wordt voorzien van een UV-lak.

De nieuwe HOMAPAL series

We nemen je mee in de nieuwe series van HOMAPAL Metals.

Metals | Elements

De Elements serie vangt de expressie van puur metaal. Briljant en vol energie, cool maar met de capaciteit om warmte te bieden. Gekenmerkt door de dynamiek van het samenspel van licht en reflectie. Brons, koper, staal, zilver en goud, de basiskleuren met geborstelde oppervlakken. Ze worden aangevuld met in totaal vijf zorgvuldig geselecteerde tinten met typische metaal texturen zoals crossbrushed en plex die subtiele nuances toevoegen. De Adverso uitvoering geeft ene extra slijtbestendige afwerking voor licht horizontaal gebruik.

Metals | Gestures

Geen twee oppervlakken zijn hetzelfde, elke plaat is uniek, gemaakt door de hand van een ‘kunstenaar’. Gebruikmakend van de oneindige mogelijkheden van metaal zijn het de vakbekwame mensen in de Homapal fabriek die met traditionele metaalbewerkingsprocessen de mooiste decors voor u maken. Slijpen, deppen en kleuren, deze intensive bewerkingen geven u een uniek decor.

Metals | Perspectives

Depths: decors die schijnbaar uit een andere wereld komen. Organisch gevormd; de aarde gefotografeerd vanuit de ruimte,  golven door de wind of regendruppels op een kalm meer.

Geometries: regelmatige grafische patronen en geometrische elementen. De contouren worden sterker of zwakker afhankelijk van de lichtinval die rust en balans uitstralen.

Industrial: haalt zijn inspiratie uit de industriële hoek, plaatwerkstructuren met een grafische lijnenspel.

SRM | Scratch Resistant Matt

Een tafel of werkblad met metaal look? Als reactie op de vraag uit de markt heeft Homapal SRM (Scratch Resistant Matt) ontwikkeld, een zeer krasbestendig mat oppervlak met anti-vingerafdruk eigenschappen. Hiermee stelt Homapal architecten in staat om HPL met echt metaal voor licht gebruik op horizontale oppervlakken toe te passen.Verwerking HOMAPAL Metals HPL

Door de metalen toplaag vraagt Homapal metallic HPL om een iets andere verwerking dan conventioneel HPL. Natuurlijk kun je het materiaal combineren met diverse dragers, zoals Berken Multiplex, spaanplaat of MDF. Let er daarbij op dat het vochtgehalte van de drager gelijk aan of lager is dan dat van het HPL. Als je metallic HPL combineert met een drager die een hoger vochtgehalte heeft, kan er oxidatie of blaasjesvorming optreden tussen de metaalfolie en de kern van het HPL. Voor de verlijming kun je kiezen voor witte lijm, reactielijm (epoxy) of neopreen-contactlijm. Ureumlijmen kun je beter niet gebruiken voor de verwerking van Homapal HPL.

Enkele metaaldecoren uit de collectie van Homapal zijn met de hand bewerkt. Voor het mooiste resultaat raden we aan om in dit geval HPL uit dezelfde batch te gebruiken binnen één meubel of project. Zo voorkom je kleine verschillen in het oppervlak.

Toepassing HOMAPAL Metals HPL

Standaard metallic HPL leent zich alleen voor verticale toepassingen in droge ruimtes, zoals wandbekleding en frontjes. Wil je een tafel of werkblad voorzien van een metaal look? Voor horizontale toepassingen zijn er decoren met de speciale Scratch Resistant Matt afwerking beschikbaar. Dit maakt het metalen oppervlak beter bestand tegen krassen en vingerafdrukken.
HOMAPAL MAGNETISCH HPL

Esthetisch mooi en praktisch, HPL met een zeer sterk magnetische metaalfolie geeft u de mogelijkheid om naast lichtgewicht papier ook zwaardere voorwerpen op hun plaats te houden. Bij de productie van Magnetic Boards wordt magneetfolie onder de decoratieve toplaag aangebracht. Zo krijgen unikleuren Homapal HPL een geheel nieuwe functie. Er zijn bijvoorbeeld decoren waar je op kunt schrijven met krijt of whiteboard stiften. Kies je voor wandbekleding van magnetisch HPL met een matte look? Dan kun je dit ook gebruiken voor projectie met een beamer.


VERWERKING HOMAPAL MAGNETISCH HPL

Door de laag magneetfolie vragen decoren uit deze collectie om een andere verwerking dan standaard HPL. Op het technisch datablad onderaan deze pagina vind je praktische tips en advies voor de verwerking.

Net zoals de metaaldecoren van Homapal, kun je magnetisch HPL verlijmen met witte lijm, reactielijm (epoxy) of neopreen-contactlijm. Het gebruik van ureumlijmen raden we af.


TOEPASSING HOMAPAL MAGNETISCH HPL

Homapal HPL met magneetfolie is geschikt voor verticale toepassingen in droge ruimtes, zoals wandpanelen of frontjes.Pluspunten HOMAPAL


Metals decors:

 • Echt metalen toplaag zonder verdere behandeling of afwerking
 • Echt metaal met het verwerkingsgemak van HPL*
 • Ronde vloeiende vormen met een echt metalen toplaag
 • Te verlijmen op alle type dragers en ook balancers verkrijgbaar
 • Extra slijtbestendige afwerking met de Adverso kwaliteit 


Metals SRM:

 • Lage lichtreflectie extreem mat oppervlak
 • Soft touch
 • Anti-vingerafdruk
 • Licht horizontale toepassing
 • Te verlijmen op alle type dragers en ook balancers verkrijgbaar


Magnetic Boards:

 • Breed kleurengamma en mogelijkheid voor eigen kleurafwerking
 • Goede hechting van magneten op gehele plaat
 • Beschrijfbaar met board of krijtmarker
 • Mogelijkheid om als projectiescherm te gebruiken
 • Te verlijmen op alle type dragers en ook bijbehorende balancers verkrijgbaar

 

Minpunten HOMAPAL

 • Niet geschikt voor natte ruimtes
 • RVS toplaag en Magnetic boards vragen extra aandacht in verwerking
 • Verticale toepassing voor standaard metals
 • SRM alleen licht horizontale toepassing
 • Sommige decors hebben door de speciale afwerking toonverschillen door batchproducties


HOMAPAL HPL BACKING

Of je nu kiest voor magnetisch of metallic HPL, we raden aan om altijd gebruik te maken van de speciale backing als je Homapal HPL verwerkt. Als je het HPL combineert met een andere backing, kan het materiaal kromtrekken en kunnen we de hoogwaardige kwaliteit van Homapal niet garanderen.

Herkomst en productieproces

Grondstof

De grondstoffen van Homapal Metal HPL bestaan uit hoogwaardige kernpapieren welke worden geimpregneerd met phenolharsen, deze worden samen met een dunne metaalfolie verperst tot een HPL welke afhankelijk van het type product nog een verdere behandling krijgt (Gestures serie). De platen worden daarna voorzien van een coating om de toplaag te beschermen.

Adverso kwaliteit krijgt een speciale coating voor een hogere slijtbestendige afwerking.

SRM krijgt een speciale coating die het de extreem lage glansgraad, de anti vingerafdruk eigenschappen en slijtbestendigere afwerking geeft.

Magnetic Boards HPL bestaan uit hoogwaardige kernpapieren welke worden geimpregneerd met phenolharsen, deze worden samen met een dunne metaalfolie en een decorlaag geimpregneerd met melamine harsen verperst tot een HPL.

Productieproces

Het start bij het impregneren van kernpapier met phenolharsen waarbij het kernpapier op maat wordt gesneden. De metaalfolies worden eventueel nog gekleurd en afgerold naar de juiste formaten. Deze komen samen bij de pers waar ze onder hoge druk en temperatuur samensmelten tot een HPL plaat. De structuur van het persblik bepaalt de structuur in de plaat. Na verpersing worden de platen rondom afgewerkt en de achterzijde geschuurd zodat de platen kunnen worden verlijmd. Sommige decors krijgen nog een speciale behandeling om het patroon in het decor te maken en daarna worden de platen voorzien van een speciale coating.

Levenscyclus

Op dit moment kunnen de materialen niet worden gerecycled, de grondstoffen die Homapal gebruikt en energie die nodig is om de producten te maken wordt op een zo duurzaam mogelijke manier gewonnen. Daarnaast produceren ze producten met het uitgangspunt van een lange levensduur zodat dit niet snel hoeft te worden vervangen.

Het continue proces van ontwikkelingen op gebied van efficientie in productieproces en een duurzamere manier van produceren met als uitgangspunt CO2 neutraal is waar de Homapal organisatie zich op richt. Meer info volgt.

Projecten met Homapal

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen