Sluiten

Arsenaal Leiden

100m2 Solid Surface van GetaCore en 2.900 meter circulair hout uit Urban Mining. Een greep uit het brede materialenpalet dat voor de transformatie van het Arsenaal is toegepast. Het carrévormige gebouw waar de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden is gevestigd, kent sinds 1808 een rijke historie. Nu herleeft een deel van de bestaande materialen in het nieuwe interieur.

STUDIELANDSCHAP MET SOLID SURFACE

In het hart van het gebouw bevindt zich het Atrium. Rondom de constructie van houten balken vormen twee gigantische tafels een glooiend landschap om te studeren en elkaar te ontmoeten. Cora Techniek vervaardigde de tafels uit het Solid Surface decor GC 2007 Pergamon van GetaCore. Hoewel de tafels met een lengte van 15 meter uit ruim 50 verschillende onderdelen zijn geconstrueerd, lijken de meubels uit een stuk te bestaan. Puur vakmanschap dat de mogelijkheden van Solid Surface op sublieme wijze illustreert.





Solid Surface kan optisch nagenoeg naadloos worden verlijmd. Die eigenschap is in het ontwerp van Hoek & De Wit Architecten optimaal benut. Door de enorme omvang van de tafels heeft Cora Techniek het geheel op locatie geassembleerd, naadloos verlijmd en perfect gepolijst. De organische vormen en golvende randen van het tafelblad zijn gerealiseerd door het materiaal te thermovormen.



Zelfs de dragende constructie gaat op in het groene, organische geheel. In de plantenbakken zit het stalen onderstel van de tafel verscholen. En deze constructie is niet het enige wat slim is weggewerkt. De stroompunten en verlichting zijn namelijk in het tafelblad geïntegreerd. Kortom, alle ingrediënten voor een fijne werkplek en ontmoetingsruimte zijn in de enorme maatwerk meubels aanwezig.






CIRCULAIR HOUT UIT URBAN MINING

De Universiteit Leiden had de wens om zoveel mogelijk materialen te behouden en een nieuwe bestemming te geven. Laat dat maar aan New Horizon over. Om te beginnen stelden zij een oogstlijst op met alle materialen uit het Arsenaal die geschikt waren voor hoogwaardig hergebruik. Een deel van die materialen is toegepast in het huidige interieur. De wandbekleding is bijvoorbeeld gemaakt van Yellow Pine hout, dat voorheen dienstdeed als kozijnen. Voordat het hout geschikt was als wandbekleding, moest het spijkervrij worden gemaakt. Vervolgens is het geschaafd en gelakt. Zo maakten het Leger des Heils en DZB Leiden het geoogste hout klaar voor hergebruik.





New Horizon leverde in samenwerking met Stiho ook ander hout uit Urban Mining. Merbau hout, afkomstig uit het ziekenhuis in Veghel, is toegepast in de trap. Het overige benodigde hout leverde Stiho nieuw uit voorraad. Die combinatie van primaire en secundaire materialen noemen we ook wel hybride. En de geoogste bouwmaterialen die de Universiteit Leiden zelf niet opnieuw kon inzetten, krijgen via New Horizon een tweede leven. Denk aan stenen, maar ook kabelgoten en ramen.

Benieuwd welke materialen uit Urban Mining er momenteel beschikbaar zijn of ben je opzoek naar een circulaire oplossing voor jouw project? Lees hier meer over de mogelijkheden.

Specificaties

Ontwerp Hoek & de Wit Architecten
Realisatie Cora Techniek en Smeulders Interieurgroep
Fotografie Stijn Poelstra en Rob ter Bekke Fotografie
Materiaal GetaCore, circulair hout via New Horizon en Stiho

Gerelateerde projecten

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen