Sluiten

New Horizon: interieurmaterialen uit Urban Mining

Wat doe je met de waardevolle grondstoffen en materialen uit een gebouw dat aan het einde van zijn levensduur is of op het punt staat om getransformeerd te worden? Oogsten en hergebruiken natuurlijk, als het aan New Horizon ligt. New Horizon beschouwt de stad als materialenmagazijn en ontmantelt bestaande gebouwen met als doel zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hoogwaardig hergebruik. Om de circulaire bouweconomie verder vorm te geven initieert New Horizon nieuwe samenwerkingen in de hele keten en ontwikkelt het bedrijf technologische innovaties, nieuwe financiële modellen, meetmethoden en waarderingssystemen.

Samen met New Horizon, Stiho en andere gevestigde namen uit de bouwwereld die deze circulaire missie delen, vormen we het Urban Mining Collective. Alle partners van dit collectief spelen een rol in het beschikbaar maken van grondstoffen, materialen en producten voor hergebruik. Bij de ontmanteling van bestaande gebouwen, ofwel donorgebouwen, treedt New Horizon op als hoofdaannemer en stelt het aanbod beschikbaar via de Oogstkaart. Daar vind je binnenkort ook ons aanbod interieurmaterialen uit Urban Mining.

Naast materialen uit Urban Mining ontwikkelt en produceert New Horizon bio-based bouwmaterialen in samenwerking met diverse partners. Om een brede toepassing van Urban Mining en bio-based materialen mogelijk te maken, maakt New Horizon gebruik van bestaande bestel- en distributiesystemen.



WAT IS DE OOGSTKAART EN HOE WERKT HET?

De materialenscouts van New Horizon herkennen de waarde van materialen, producten en grondstoffen in de bestaande gebouwde omgeving als geen ander. Zij selecteren waardevolle grondstoffen, materialen en producten bij de sloop, renovatie of transformatie van een gebouw om deze vervolgens klaar te maken voor hergebruik. Die voorraad van circulaire materialen en reststromen uit donorgebouwen maakt New Horizon inzichtelijk via oogstkaart.nl. Oogstkaart is een online platform waar vraag en aanbod van circulaire bouwmaterialen en producten bij elkaar komen. Als architect of interieurbouwer kun je hier precies zien welke materialen en grondstoffen er beschikbaar zijn voor hergebruik en op welke locatie of in welk donorgebouw deze zich bevinden.

Wil je weten waar momenteel Urban Mining materialen te vinden zijn? Het navigeren op oogstkaart.nl werkt heel eenvoudig. Zo kun je filteren op materiaalsoort, donorgebouw of beschikbaarheid.



Realisatie: Herso


WELKE CIRCULAIRE INTERIEURMATERIALEN EN PRODUCTEN VIND JE VIA OOGSTKAART?

Zodra een donorgebouw gerenoveerd, getransformeerd of gesloopt wordt, komt er een nieuwe stroom herbruikbare grondstoffen, materialen en producten vrij. Dit resulteert in een breed en wisselend Urban Mining aanbod via Oogstkaart. Voor het interieur kun je denken aan systeemwanden, binnendeuren, tapijttegels, kozijnen of zelfs complete balies, keukens en kantoorinrichtingen. Onder de oogstmaterialen bevindt zich vaak sloophout waar nieuwe interieuronderdelen of meubels van gemaakt worden. Herso is leverancier van circulair plaatmateriaal en een van de partijen die dit gebruikte hout een nieuw leven geeft als kwalitatieve houten vloeren of meubilair. Wanneer het hout niet geschikt is voor hoogwaardig hergebruik, wordt het door UNILIN Evola gerecycled en verwerkt tot nieuw spaanplaat. Ontdek de complete UNILIN Evola collectie.

CIRCULAIR ONTWERPEN EN BOUWEN IN DE PRAKTIJK

Benieuwd hoe circulair bouwen en ontwerpen er in de praktijk aan toe gaat? Bekijk dan bovenstaande video. In opdracht van De Nederlandsche Bank vindt een Urban Mining opgave van ongekende omvang plaats. We nemen je mee in het proces van de ontmanteling van het gebouw tot aan de bouw met herbruikbare materialen.

5 km kozijnprofielen, 700 m kabelgoten, 104 trappen, 195 betonnen kolommen en 320 betonnen vloerdelen komt vrij bij de ontmanteling van De Satelliet. De ronde toren van het kantoorgebouw van De Nederlandsche Bank krijgt een tweede leven op een andere locatie in Amsterdam. Maar liefst 8.000 m2 gebouw wordt gedemonteerd en opnieuw opgebouwd. Het volledige betonnen casco, grote delen van de gevel en installaties worden hergebruikt. Zo worden grote betonnen platen worden stuk voor stuk uit het gebouw getakeld. De onderdelen worden zorgvuldig als een soort legostenen uit elkaar gehaald en hergebruikt.

 

RENOVATIE OF TRANSFORMATIEPROJECT? GEEF NIEUW LEVEN AAN GRONDSTOFFEN

Een circulaire bouweconomie kunnen we alleen samen realiseren. Om hergebruikte materialen opnieuw in te zetten in jouw project is er een continue stroom van oogstmaterialen uit donorgebouwen nodig. Werk je aan een renovatie- of transformatieproject en komen er daarbij materialen, grondstoffen en producten vrij die een tweede leven verdienen? Meld dit pand dan aan als donorgebouw bij New Horizon.


MATERIAALWENSEN VOOR JOUW CIRCULAIRE INTERIEUR

Onze specialisten Judith Montens en Jos Hamers helpen je graag met jouw specifieke circulaire materiaalwensen. Samen met New Horizon onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn om je te voorzien van een circulair alternatief voor primaire materialen. We doen natuurlijk ons uiterste best om een passende circulaire oplossing te vinden voor jouw project, maar het kan voorkomen dat het ideale materiaal niet voorhanden is op het moment dat je het nodig hebt. Hoe eerder we in gesprek gaan over jouw materiaalwensen, hoe vroeger in het oogstproces we geschikte Urban Mining materialen voor jouw project kunnen reserveren. Vraag en aanbod op Oogstkaart worden door New Horizon actief bijeengebracht. Zodra er nieuwe materialen op het platform verschijnen of er een specifieke aanvraag binnenkomt, doen de materialenscouts er alles aan om de beste match mogelijk te maken.

 

Neem contact op

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen