Sluiten

Cultuurhuis Felix Meritis: historie verweven in een kleurrijk interieur

Na een drie-jaar durende verbouwing, mag het nieuwe Cultuurhuis Felix Meritis aan de Keizersgracht dan eindelijk herontdekt worden. Het statige gebouw werd in 1787 ontworpen door Jacob Otten Husly, en heeft jaren dienst gedaan als hotspot voor onderzoekers, artiesten, ondernemers, denkers en creatieven tijdens de intellectuele ‘Enlightenment’ periode. Een gebouw vol historie, dat in 2017 een volledige renovatie onderging, en vervolgens door i29 in samenwerking met Stooff Interior Projects van een nieuwe look werd voorzien.

Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor vijf verschillende afdelingen, zijnde muziek, commercie, literatuur, fysica en tekenkunsten. Geïnspireerd door de rijke historie van het prachtige gebouw creëerde i29 een fris en kleurrijk design, waar iedere ruimte op een eigen manier ingericht werd: unieke ontwerpen, gebaseerd op een specifieke periode in de geschiedenis van het Felix Meritis.

Strakke bar met Solid Surface van HI-MACS

Bij binnenkomst tref je een restaurant en receptie in 18e-eeuwse stijl aan. Originele kleuren en muurbekleding geven de kamers een unieke uitstraling en ruimtelijk gevoel. Strakke hoeken worden afgewisseld door organische vormen, waardoor alles samenkomt tot een speels, authentiek geheel. Voor het blad van de bars in verschillende ruimten is Solid Surface van HI-MACS gebruikt: een materiaal waar de meest spectaculaire ideeën mee gerealiseerd kunnen worden. Het materiaal, samengesteld uit het mineraal aluminium tri-hydroxide (ATH), acryl en kleurpigmenten, heeft een homogene opbouw, is slijtvast, krasbestendig en ontzettend praktisch in gebruik. De optisch naadloze verbinding zorgt ervoor dat grote oppervlakken zoals de balie in de ontvangstruimte uit één onderdeel lijken te bestaan.
 

Kleurrijk design met FINSA

Het rauwe karakter van de Zuilenzaal is zoveel mogelijk behouden en zit vol historie. De concerthal, bekend om haar de akoestische concerten, is aangekleed met originele kleurencombinaties, zodat de klassieke uitstraling niet verloren gaat. De Shaffyzaal, vernoemd naar Ramses Shaffy, is daarentegen volledig ingericht op de jaren ‘60. De moderne interpretatie op deze periode resulteert in sterk contrasterende kleuren, aangevuld door op-maat-gemaakte meubelstukken die de jaren ‘60 duidelijk naar voren laat komen.

 

Voor enkele interieurelementen in het Felix Meritis is Greenpanel van FINSA gebruikt. Een veelzijdige plaat en een lichtgewicht onder de dragermaterialen. Twee 4 mm HDF toplagen met een honingraad raster van 3 mm HDF maken dat Greenpanel op veel manieren kan worden toegepast. Andere stukken zijn vervaardigd uit gemelamineerd superPan van FINSA. Een plaat die de voordelen van HDF en spaanplaat combineert, voorzien van een melamine unikleur. De vele unikleuren uit de Gama Duo collectie van FINSA zorgen dat er makkelijk een gevarieerd en kleurrijk interieur gerealiseerd kan worden.


FENIX NTM laat het verleden op een moderne manier tot haar recht komen

De Teekenzaal is geheel in de authentieke stijl gebleven met grote ‘papieren vellen’ die vanaf het plafond naar beneden hangen, en een indrukwekkend grafisch vloerpatroon. De Huslylounge, ooit het kantoor van de politieke partij CPN, is omgetoverd tot een kleurrijke tuinkamer, voorzien van frisse kleuren en overgoten door natuurlijk licht vanuit het nieuwe dakraam. En ook de Koepelzaal- en zolder zijn met diep respect voor de geschiedenis van het gebouw volledig in hun oude glorie hersteld. De originele houten balken sieren de ruimte en delen een stukje geschiedenis bij iedere blik die je erop werpt.

 

Het verleden en heden samenbrengen kan een flinke uitdaging zijn. Maar in het Felix Meritis is het zonder twijfel gelukt. De smart materials van FENIX NTM hebben hier zeker een bijdrage aan geleverd. Deze vernieuwende collectie bestaat uit nanotechnologische materialen met een matte finish en soft touch. De materialen zijn zelfherstellend, hittebestendig, waterafstotend, hygiënisch én krasbestendig. De ideale basis om het verleden, op een moderne manier tot haar recht te laten komen.Specificaties

Ontwerp i29 interior architects
Realisatie Stooff Interior Projects
Fotografie Ewout Huibers
Materiaal HI-MACS, FINSA, FENIX NTM

Meer contrastrijke interieurs

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen