Sluiten

Solid Surface

Balies in complexe organische vormen of een keukenblad dat nagenoeg naadloos doorloopt in een wasbak en achterwand: met het thermovormbare materiaal Solid Surface kun je de meest spectaculaire ideeën realiseren. Maar hoe breng je die ideeën van de tekentafel in de praktijk en welke stappen doorloop je tijdens de verwerking in de werkplaats? Op deze pagina delen we handige tips & tricks voor de bewerking van Solid Surface en vertellen we je meer over het productieproces, plus- en minpunten, materiaaleigenschappen en certificeringen van decoren uit de collectie van HI-MACS, Avonite, STUDIO Collection, Getacore en SolidTrends.


PRODUCTIEPROCES VAN SOLID SURFACE

Solid Surface is een samengesteld materiaal, dat voor twee derde bestaat uit het mineraal aluminium tri-hydroxide (ATH). Dit mineraal blijft over als restproduct bij het verwerken van Bauxiet tot aluminium. Samen met acryl en kleurpigmenten vormt dit Solid Surface. Allereerst worden de ingrediënten gemengd en uitgegoten op een lopende band, die het vloeibare materiaal door een pers stuurt. Vervolgens wordt het materiaal verhit en gekoeld en komt het als uitgeharde plaat van de band af. Dit proces resulteert in een niet poreus materiaal met een homogene opbouw.


MATERIAALEIGENSCHAPPEN VAN SOLID SURFACE

Vooral in ruimtes waar hygiëne voorop staat, is Solid Surface van toegevoegde waarde. Met haar homogene opbouw, stootvaste en krasbestendige eigenschappen is het materiaal praktisch in gebruik en eenvoudig te reinigen. Ook kun je Solid Surface nagenoeg naadloos verlijmen. De optisch naadloze verbinding resulteert in grote oppervlakken die uit één stuk lijken te bestaan. In onderstaand overzicht ontdek je waar Solid Surface het best voor kan worden ingezet, en waarvoor juist niet. We zetten de algemene eigenschappen voor je op een rijtje en gaan dieper in op de specialiteiten van ieder merk. Zo bestaan de collecties van alle merken in de basis uit flexibel acryl, maar beschikt Avonite® met haar STUDIO Collection® ook over handmade designpolyester.

  

SOLID SURFACE BEWERKEN

Hoewel Solid Surface bijna net zo robuust is als steen, is het te bewerken als hout. Met standaard gereedschap kun je het materiaal eenvoudig zagen, frezen, schuren en boren.

“Zo’n 60% van de machines die we als interieurbouwer tot onze beschikking hadden, zijn ook geschikt voor de verwerking van Solid Surface. Zou je bijvoorbeeld met metaal willen gaan werken, dan is dit niet het geval. Dat is echt een hele andere tak van sport.” – Bone Solid


 


SOLID SURFACE THERMOVORMEN

Het flexibele Solid Surface is thermovormbaar en leent zich perfect voor complexe driedimensionale toepassingen. In onderstaande video demonstreert onze collega Judith met behulp van mallen, een verwarmingstafel en een vacuümpers 3D-vormen met Solid Surface realiseert. In deze video wordt gebruikgemaakt van HI-MACS, maar je kunt de decoren van Avonite en Getacore natuurlijk op dezelfde manier thermovormen.

Soms moet het materiaal zo extreem vervormd worden, dat dit de oppervlaktestructuur verandert en daardoor kan het de kleurvastheid aantasten. De uitdaging is om geen kleurverschil te zien in het eindresultaat. – Bone Solid


Vooral bij donkere decoren is het opletten geblazen, want deze decoren kunnen lichter kleuren bij de radius als je het materiaal buigt. Avonite 8240 en HI-MACS S-923U lenen zich daarentegen wel goed voor het buigen in een kleine radius. Ook kun je kiezen voor decoren met de 3Deep-technology van Getacore of decoren uit de Ultra Intense collectie van HI-MACS. Bij die laatste is zelfs een minimale radius van 6 mm mogelijk.


SOLID SURFACE SCHUREN

Al onze Solid Surface materialen worden met een half matte afwerking geleverd. Met behulp van diverse schuurtechnieken kun je de afwerking en glansgraad helemaal naar wens aanpassen. Ga je voor een hoogglans afwerking? Dit raden we alleen aan bij verticale toepassingen. Solid Surface met een hoogglans afwerking vergt in horizontale toepassingen namelijk permanent onderhoud.


SOLID SURFACE NAADLOOS VERLIJMEN

Per merk en decor is er een matching kleurlijm verkrijgbaar om een optisch naadloze verbinding met Solid Surface te creëren. Deze lijm is niet bedoeld om als vulmiddel te gebruiken. Onze collega Judith geeft tips en laat zien hoe je te werk gaat bij het verlijmen van Solid Surface. Voor het mooiste resultaat ga je zo schoon mogelijk te werk. Als de lijmnaden vervuild raken, worden ze namelijk zichtbaar. Wederom wordt er in deze video HI-MACS toegepast als voorbeeld. Natuurlijk kun je deze verwerkingsinstructies ook gebruiken als je aan de slag gaat met Solid Surface decoren van Avonite en Getacore.

SOLID SURFACE HERSTELLEN BIJ GEBRUIKERSSPOREN

De levensduur van Solid Surface kun je ook tijdens het gebruik in een interieur verlengen. Krassen, vlekken en andere gebruikerssporen kunnen worden hersteld door het oppervlak licht te schuren. Bij grotere schade kun je ook een stuk opnieuw inzetten. Om kleurverschillen te voorkomen, raden we aan hiervoor een plaat uit dezelfde batch te gebruiken.


“Een jaar of vijf geleden hebben we een keuken gerealiseerd met een Getacore blad. De bewoners hadden hard met een pan tegen de rand van de spoelbak aan gestoten. Zij belden ons op met het verhaal dat er een stuk uit het blad was. We hadden zelf een stuk van de plaat bewaard. Vervolgens hebben we een stuk uit het keukenblad gefreesd en dit opnieuw ingezet met een lijm in dezelfde kleur. Dan is het een kwestie van randen opschuren en het blad is weer als nieuw. Dat lukt je gewoon niet met een stuk composiet bijvoorbeeld.”
– Justustjebbo


SOLID SURFACE INTERIEURTOEPASSINGEN

Of je nu een ronde balie met spectaculaire lichteffecten realiseert, een ruimte ontwerpt die moet voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van hygiëne of draadloze oplaadpunten in een kantoormeubel wil integreren, het veelzijdige Solid Surface leent zich voor veel verschillende toepassingen. Ook kun je diverse interieurelementen, zoals displays of wasbakken, integreren in een werkblad. Kies je kleur en decor zorgvuldig bij gebruik in horizontale toepassingen. Op donkere, sterk gepigmenteerde kleuren zijn krassen, stof en gebruikerssporen wel eerder zichtbaar. Bij intensief gebruik raden we daarom aan om voor een decor met een lichte kleur, sterke structuur of gemêleerde look te kiezen. Hoewel Solid Surface zich leent voor toepassingen in vochtige ruimtes zoals badkamers, is het materiaal niet geschikt voor toepassing in stoomdouches, sauna’s en zwembaden.


SOLID SURFACE IN COMBINATIE MET VERLICHTING

Een aantal Solid Surface decoren vertonen een prachtige transparantie wanneer ze aan licht worden blootgesteld. Onder invloed van structuren en patronen die in het materiaal worden gefreesd, kan de transparantie van Solid Surface worden versterkt. Dankzij deze lichtdoorlatende eigenschappen zijn bijvoorbeeld de HIMACS Lucent collectie en de STUDIO Collectie van Aristech een goede keuze voor indirecte verlichting en verlicht meubilair. De decoren uit de STUDIO Collectie zijn polyester gebonden, wat een andere verwerking vraagt dan acryl gebonden Solid Surface. Met de STUDIO Collectie is bijvoorbeeld alleen buigen in een grote radius mogelijk.


KANT-EN-KLARE SOLID SURFACE BAKKEN EN BADEN

Voor Solid Surface toepassingen in keukens en badkamers hebben we ook een kant-en-klare oplossing in huis. De wastafelbakken, keukengootstenen en baden verwerk je in een handomdraai in jouw Solid Surface project. Ontdek het complete assortiment Solid Surface Bakken & Baden met onze Decor Kiezer of lees er meer over in de brochure.MIX&MATCH SOLID SURFACE MET HPL EN MELAMINE

Wil je Solid Surface combineren met andere materialen, maar wel eenheid aanbrengen in kleur en structuur? Dan is de MIX&MATCH collectie ideaal! Deze bestaat uit zeven Solid Surface decoren van Getacore die een 1 op 1 kleurkoppeling hebben met GETALAN melamine, GETALIT HPL en FENIX NTM.


SOLID SURFACE CERTIFICERINGEN

Heb je voor een project te maken met strenge eisen op het gebied van hygiëne, gezondheid of duurzaamheid? In dit overzicht zie je in een oogopslag over welke certificeringen de materialen van HIMACS en Getacore beschikken en aan welke normeringen ze voldoen. Van LEED en BREEAM credits tot aan informatie over brandveiligheid of VOC-emissies.


SOLID SURFACE KOPEN

Wil je Solid Surface toepassen in jouw maatwerk interieurproject? Bekijk dan de producten van HIMACS, Getacore, SolidTrends en Solid Surface Bakken & Baden. Als je jouw favoriete materialen en monsters hebt gevonden, kun je deze direct toevoegen aan jouw bestellijst of winkelmandje als je inlogt via mijn account. Voor voorraadproducten geldt: voor 17:00 uur besteld, de volgende leverdag in huis! Heb je nog vragen over welk Solid Surface decor het meest geschikt is voor een bepaalde bewerking of interieurtoepassing? Neem gerust contact op met jouw vestiging. We helpen je graag verder!
Bestel Solid Surface direct online

Download meer informatie over Solid Surface

Meer downloads

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen