Sluiten

Binnenkijken bij: Woodskills

Bij aankomst staan er drie grote motoren in de deuropening. Dit typeert meteen de mannen van Woodskills en hun werk. Een stoer uiterlijk maar met verfijnde details. In deze rauwe werkplaats in De Kwakel duiken we samen met Isa Allijn (E-mail Marketeer Baars & Bloemhoff), eigenaren Raoul Dumas en Robbert Bos, in het ontstaan van Woodskills, de projecten en in de toekomst van het bedrijf. 

Als eerste, wie zijn jullie en wie is Woodskills? 

Raoul: “Woodskills bestaat sinds begin dit jaar. Ik ben Raoul Dumas en ik heb al 30 jaar ervaring als meubelmaker/interieurbouwer/botenbouwer. Lang geleden heb ik Robbert ontmoet bij een klus. Later zijn we weer op elkaars pad gekomen. Vorig jaar ben ik als ZZP’er door Robbert en zijn vader ingehuurd, en uiteindelijk kwam de vraag “wat zou je ervan vinden om echt in het bedrijf erbij te komen?” ‘Ik ben daar nooit echt happig op geweest, maar het feit dat hij goed is in wat hij doet en ik goed ben in wat ik doe, dat ik zoiets had van ‘dit moeten we gaan doen’.

Wat is dan datgene waar jullie beide zo goed in zijn? 

Raoul: “Robbert is heel goed in praten. Hij is goed in het contact met klanten en leveranciers zoals jullie, ik ben meer het werkpaard. Ik hou ervan om me te focussen op één ding en me lekker te storten op het maken van mooie producten. We zijn een soort van Yin Yang.” 

Robbert: “Terwijl ik de klanten binnenhaal, is Raoul lekker in de werkplaats bezig. Ik vind het zelf nog steeds leuk om kleine klusjes te doen, zodat ik het vak wel een beetje in de vingers houd. We experimenteren graag met nieuwe technieken en platen. We zeggen nooit nee tegen een klant.” 


Robbert wat is jouw achtergrond? 

Robbert: Scheepsinterieurbouw. Ik heb dat een aantal jaar gedaan, maar ik wilde liever voor mezelf beginnen. Dus in 2014 ben ik begonnen als eenmanszaak. Dit werd al snel te druk en in 2015 ben ik samen gaan werken met mijn vader. Vanaf 2015 zit ik al in dit pand. We worden steeds groter en in november gaan we verhuizen naar onze nieuwe werkplaats in Noordwijk.” 

Raoul: “We werken nu vooral in Haarlem, Heemstede en Amsterdam. De reden dat we naar deze nieuwe loods gaan, is omdat we onze klantenkring zo kunnen uitbreiden. Dichterbij Leiden, Rotterdam en Den Haag.” 

Isa: “Hoe is de naam Woodskills ontstaan?”

Robbert: “Toen ik in 2015 begon, heette we eerst Bos bouwgroep. Ik kreeg hierdoor alleen maar bouwaanvragen, dit werkte niet. Daarna zijn we overgestapt naar SkillsXL. Dit vond ik al een tijdje niet zo’n geweldige naam meer. 

Raoul: “En mijn bedrijf heette Wood Works, dus het was letterlijk het samenvoegen van twee bedrijven, zo werd het Woodskills.” 

Als klanten bij jullie aankloppen, waarom komen ze dan bij Woodskills? Wat maakt jullie uniek? 

Raoul: “Wij zijn heel kort in de communicatie. We reageren snel en als Robbert zegt “ik zorg dat je vrijdag een offerte hebt”, dan heb je vrijdag je offerte. Die snelle en sterke communicatie is echt een pré denk ik. Dit houd het lekker duidelijk en zo is je project sneller klaar en hebben we altijd een blije klant.”

Robbert: “We zijn van de korte lijntjes en out of the box denken. We willen een project heel mooi maken, maar het moet functioneel zijn, want we zijn geen designers. We bouwen de klus met de klant. Als een klant niet blij is met de vakken in een kast, komen ze zelf met een tekening en zo ontwerp ik het. Je wilt iets neerzetten wat de klant mooi vindt.”

Raoul: “Het verschil met een ontwerper is dat die vooral bezig is met esthetiek en minder met functionaliteit. Wij leunen natuurlijk veel meer naar functionaliteit en of het gemaakt kan worden. 

Isa: “Ik zag beneden de HIMACS platen staan, gebruiken jullie dat vaak?” 

Robbert: “Ja steeds meer. Heel vroeger heb ik zelf de incheckbalies bij Schiphol gemaakt. Dus daar heb ik mijn ervaring vandaan gehaald. Nu krijgen we steeds meer de aanvraag voor keukens. Met HIMACS kun je eigenlijk hetzelfde creëren als met een stenen blad, alleen zijn de levertijden veel korter en is het prima te gebruiken in een keuken. Als we dubbeldik HIMACS doen, kun je zelfs je hete pan op het blad zetten.” 

Raoul: “We maken een extra bodem in de HIMACS wasbakken, zodat de goot niet meer te zien is. Zo is je wasbak helemaal van Solid Surface. Door de sparingen aan de zijkant loopt het water wel weg. Dit vinden wij een hele mooie toevoeging aan de keuken. We geven dit graag als cadeautje aan de klant weg.”


Is er een project met Solid Surface waar jullie echt trots op zijn? 

Robbert: “Dat is zeker weten de Star Queen. Het was een uitdaging aangezien de frontjes ook van HIMACS zijn, dus hele zware lades. Daar moesten we goed over nadenken en alles is in verstek gezaagd. Super mooi materiaal en de afwerking met het verstek is super goed gelukt.” 

Isa: “Gebruiken jullie naast Solid Surface ook nog graag andere materialen? 

Raoul: “Eigenlijk gebruiken we altijd wat de klant wilt. Door onze ervaring, kunnen we met alle materialen wel gemakkelijk werken. Ik zie alles een beetje net als tatoeëren. Een goede tattoo artist kan in elke stijl iets maken. Het is heel servicegericht. Zo zie ik het met meubelmaken eigenlijk precies hetzelfde. Het gaat om de klant. Die moet er blij mee zijn.”

Robbert: “Ik vind Shinnoki Noten echt fantastisch materiaal. Het is kleurvast, zodra er beschadigingen ontstaan in een keuken, kan ik gemakkelijk weer dezelfde deur produceren, zonder enig kleurverschil. Deze houten keuken is volledig van Shinnoki. Het was een uitdaging met het lattenwerk, maar dat heeft wel echt een prachtig resultaat opgeleverd. Ik hou van nieuwe dingen, die out of the box zijn, maar waar we iets super gaafs van kunnen maken. Hierom houd ik ook zo van Shinnoki. Het is even net wat anders dan een standaard gefineerd MDF, maar dan afgelakt en van hoge kwaliteit.”

Wat voor projecten vinden jullie het leukst om te doen? 

Raoul: “Ik vind keukens waarin wat gebeurt het leukste. Iets wat net even wat meer is dan corpus en front. Ik hou ervan om tijd te besteden aan een detail, en net zo lang door te gaan totdat het goed is. Dat vind ik leuk.” 

Robbert: “Ik ben altijd opzoek naar een manier hoe ik iets nog sneller kan doen. Ik ben heel erg van het gewoon beginnen en ik zie wel waar het schip strandt. Raoul is veel meer van het nadenken. Hierdoor ben ik vaak sneller klaar, maar ziet het werk van Raoul er mooier uit, dan wanneer ik het doe.”

Raoul: “Daar zie je dus die synergie terug komen. Robbert checkt de tijd die we er maximaal aan mogen spenderen, ik zal proberen hier een beetje overheen te gaan. Maar op een of andere manier komt het toch altijd wel uit volgens de planning. Dat is wel heel knap.” 

Robbert: “Waar ik heuvels zie, gaat Raoul redelijk snel overheen. En iets waarvan hij denkt, daar vliegen we doorheen, doen we uiteindelijk langer over.” 


Isa: “Als jullie blanco budget hadden, wat voor project zouden jullie dan nog graag willen doen?”

Raoul: “Ik heb al een keer een soortgelijk project gehad. De manier waarop dat project ging was als een droom. Ik had volledig Carte Blanche. Ik heb toen een heel mooi winkel interieur gemaakt. Als we nog een keer tegen zo’n soort project aanlopen zou ik het meteen aannemen. Het is geweldig als een klant volledig vertrouwen heeft in jou.” 

Zijn er nog andere projecten die jullie graag zouden willen doen in de toekomst? 

Raoul: “Ik zou heel graag nog een keer iets willen doen voor een restaurant of club. We hebben ooit al een keer een ander restaurant gedaan. Dit was zo tof dat we dat graag nog een keer willen doen.” 

Als afsluiter, hoe ziet de toekomst er voor Woodskills uit, naast de verhuizing?

Robbert: “We werken nu al met ZZP’ers, maar willen dat nog meer doen. Voor ons werkt dat ideaal, zij zijn vrijwel altijd goed in hun werk en kunnen zelfstandig aan de slag.” 

Raoul: “We zijn natuurlijk net samen begonnen. Als we gaan verhuizen komen er grotere machines waardoor we dingen makkelijker zelf kunnen maken, dus eigenlijk willen we in 2023 kijken waar dat ons gaat brengen. De samenwerking heeft ons dit opgeleverd, en dan gaan we dat vergelijken en een plan van aanpak opstellen voor de aankomende jaren. 

Robbert: “Ons einddoel is echt een naam hebben. Dat mensen niet aan de meubels te hoeven zien dat het van ons is, maar dat wij wel een kwaliteitsnaam hebben. Als je aan Woodskills denkt denk je aan kwaliteit.”

INTERVIEW CREDITS

Fotografie Wouter van der Sar
Tekst Sofie Scholten

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen