Triodos: de bank als materialenbank

Het eerste gebouw ter wereld dat is ontworpen als tijdelijke materialenbank: het grootschalige houten, remontabele kantoorgebouw van Triodos Bank in Driebergen. Deze toonaangevende parel van architectenbureau RAU en Ex Interiors pakt wereldprimeurs. Onder de noemer ‘Regeneratieve duurzaamheid’ beoogt Ex Interiors een toekomstbestendige, bewuste en betrokken relatie tussen een gebouw, zijn gebruikers en het milieu. Deze positieve veranderkracht weerklinkt in het future-proof kantoor van de Triodos Bank.

VASTGOED WORDT ‘LOSGOED’

Met 165.312 schroeven is het gloednieuwe kantoor letterlijk in elkaar geschroefd. Dat betekent dat het gebouw ook ooit weer uit elkaar geschroefd kan worden. Daarmee krijgt het gebouw een circulaire potentie, waarbij de gebruikte materialen hun waarde behouden. Architectenbureau RAU ziet een circulair gebouw dan ook als een tijdelijke samenvoeging van materialen, producten en componenten. Om al die toegepaste materialen in de toekomst keer op keer een nieuwe bestemming te kunnen geven, wordt hun herkomst zorgvuldig gedocumenteerd en worden de materiaalwaarden gemonitord via het online platform Madaster (het kadaster voor materialen). Architectenbureau RAU en Ex Interiors hebben bij het ontwerp van het kantoor al ingespeeld op de gevolgen van tijdelijkheid en de aanpasbaarheid van het gebouw. Niet voor niets behaalde het gebouw het BREEAM Outstanding certificaat. Naast de circulaire ontwerpgedachte, draagt het materiaalgebruik hieraan bij. Net als het feit dat het gebouw energieneutraal is en voldoet aan de hoogste gezondheidseisen.





‘Met 165.312 schroeven is het gloednieuwe hoofdkantoor letterlijk in elkaar geschroefd. Zelfs de plafondconstructie die Harryvan Interieurbouw realiseerde is remontabel, vervaardigd uit 52 kilometer aan vurenhouten balken die wij samen met Stiho leverden.’


HOUT IN DE HOOFDROL

Van schachten tot spanten en kolommen, vrijwel de hele hoofddraagconstructie bestaat uit hout. Er zijn zelfs vijf originele boomstammen in het interieur verwerkt. De imposante houtconstructie doet denken aan een kathedraal en transformeert het plafond in een ruimtelijke eyecatcher. Door de grote verdiepingshoogte op de begane grond en de zichtbare spanten, die rondom de houten kernen zijn geplaatst, wordt de associatie met een kathedraal versterkt. Op verzoek van Harryvan Interieurbouw hebben wij advies gegeven over het plafond. Alle vurenhouten balken in het plafond hebben wij samen met Stiho geleverd. De balken zijn op zo’n manier gemonteerd dat ze in hun oorspronkelijke vorm kunnen worden hergebruikt. Daarvoor ontwikkelde Harryvan Interieurbouw een verbinding met speciale clips.

Ook in de rest van het interieur speelt hout de hoofdrol. Hout afkomstig van het landgoed zelf of uit de lokale omgeving krijgt een tweede leven in vloeren en meubilair in organische vormen.


PALET VAN HET LANDSCHAP

De houten elementen springen direct in het oog in de serene, open ruimtes. Het sobere kleurgebruik is geïnspireerd op het palet van het landschap. Samen met de verfijnde materialen en organische vormen van het gebouw versterkt dit de verbinding met de natuurlijke omgeving. Die verbinding is ook letterlijk zichtbaar. De gevel bestaat volledig uit glas en de verdiepingshoge ramen van 3.60m kunnen worden geopend, zodat binnen en buiten echt samensmelten. De openheid van het gebouw en de relatie met het landgoed uiten zich ook in de transparante wanden die de werkruimten van elkaar scheiden.





Specificaties

Ontwerp Architectenbureau RAU
Interieurontwerp Ex Interiors
Realisatie interieur Harryvan Interieurbouw
Realisatie exterieur J.P. van Eesteren
Materiaal Vurenhouten balken, Berken multiplex, MDF, Peppelplex, Thermopal
Fotografie Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Sluit

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen