Sluiten

FSC® EN PEFC certificeringen

Of je nu fineer toepast, HPL op MDF of multiplex plakt of kiest voor gemelamineerd spaanplaat, al deze materialen bestaan voor een groot deel uit hout(vezels) of kraftpapier. De herkomst van deze grondstoffen kan gecontroleerd worden met certificeringen als FSC® en PEFC. Beide keurmerken stimuleren verantwoord bosbeheer, maar wat is eigenlijk het grootste verschil tussen FSC® en PEFC? Hoe controleer je de herkomst van hout en papier uit plaatmaterialen nadat het van een bos naar zagerij en fabriek gaat? En hoe kan de toepassing van gecertificeerd hout bijdragen aan het behalen van credits voor LEED of BREEAM? Op deze pagina vertellen we je er meer over.


WAAR STAAN FSC® EN PEFC VOOR?

De Forest Stewardship Council® (FSC®) en Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) zijn internationale keurmerken voor verantwoord bosbeheer, hout- en papierproducten. Daarbij hanteren ze criteria voor ecologische, sociale en economische aspecten. Zowel FSC als PEFC is goedgekeurd door de Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC). Deze commissie controleert of de houtcertificatiesystemen voldoen aan het inkoopbeleid van de Nederlandse overheid.


WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN FSC® EN PEFC?

Beide keurmerken hanteren criteria met betrekking op natuurbehoud en milieu, maar ook op sociale en economische aspecten. Het grootste verschil zit hem in het niveau waarop de criteria worden vastgesteld. FSC gaat altijd uit van internationale criteria en hanteert daarom voor ieder land dezelfde standaarden. PEFC werkt vanuit internationale principes voor duurzaam bosbeheer, die samenkomen in haar eigen Sustainability benchmark. Vervolgens bekijkt PEFC per land of de lokale standaard matcht met de Sustainability benchmark en worden de criteria op landelijk niveau bepaalt.


CHAIN-OF-CUSTODY: VAN ZAGERIJ TOT FABRIEK, LEVERANCIER EN WERKPLAATS

Het hout gaat vanuit een gecertificeerd bos naar een zagerij, wordt verwerkt door de producent van plaatmateriaal, gaat naar ons distributiecentrum en komt vervolgens bij een interieurbouwer in de werkplaats terecht. Het hout of papier gaat dus langs veel verschillende schakels in de keten, voordat het als afgewerkt meubel in een interieur belandt. Hoe wordt de herkomst van hout door al die verschillende partijen gecontroleerd? Daar komt het handelsketencontrolesysteem om de hoek kijken. Om er zeker van te zijn dat het hout of papier in het plaatmateriaal echt afkomstig is uit FSC- of PEFC-gecertificeerd bos, worden alle schakels in de keten gecontroleerd door een onafhankelijke partij. Dit betekent dat ieder bedrijf dat gecertificeerde houtproducten verkoopt of verwerkt een Chain-of-Custody certificering nodig heeft. Chain-of-Custody wordt ook wel afgekort als CoC.


FSC® EN PEFC CLAIMS VOOR INTERIEURMATERIALEN

Naast een Chain-of-Custody certificering voor een bedrijf, onderscheiden FSC en PEFC diverse claims voor materialen en producten. Zo is er een 100% claim, die alleen van toepassing is als al het hout dat in een materiaal is verwerkt uit FSC- of PEFC-gecertificeerd bos afkomstig is. Vaak wordt hout uit gecertificeerd bos gemixt met hout uit andere bronnen. In dit geval draagt het materiaal de FSC MIX of PEFC 70% claim. Een belangrijke voorwaarde voor deze claims is dat minimaal 70% van het hout in het materiaal uit gecertificeerd bos afkomstig moet zijn. Het resterende deel kan bestaan uit gerecycled hout of hout dat aantoonbaar voldoet aan de criteria van de keurmerken. Daarnaast is er een speciale FSC claim voor gerecycled hout. Als het deel gerecycled hout in een materiaal minimaal 85% post-consumer hout betreft, kan de FSC Recycled claim worden toegepast.

Een deel van de materialen uit ons assortiment is beschikbaar met FSC en/of PEFC claim. Denk aan diverse bamboeplaten en fineersoorten, HPL en melamine decoren, maar ook dragermaterialen zoals multiplex, spaanplaat, OSB of MDF. Voor materialen van enkele producenten geldt dat deze alleen op aanvraag met een FSC of PEFC claim leverbaar zijn. Neem contact op met jouw vestiging voor vragen en advies.


HOE DRAGEN MATERIALEN MET FSC® EN PEFC CLAIM BIJ AAN CREDITS VOOR BREEAM, LEED, WELL OF GPR-GEBOUW?

Het toepassen van gecertificeerde houtproducten kan dus bijdragen aan credits voor onder andere BREEAM, LEED, GPR-Gebouw en WELL. Voor een aantal credits is het zelfs een voorwaarde. We zetten de desbetreffende credits voor je op een rijtje.


BREEAM

Kun je bij een BREEAM project ook gebruikmaken van plaatmateriaal met een FSC MIX of PEFC 70% claim, terwijl een van de criteria is dat 100% van het hout gecertificeerd moet zijn? Het antwoord is ja. Dat al het hout gecertificeerd moet zijn, betekent niet dat het een FSC of PEFC 100% claim moet dragen. Wel moet al het hout gecertificeerd zijn. Dit betekent dat plaatmateriaal met een FSC MIX of PEFC 70% claim ook kan voldoen. Daarnaast levert de toepassing van gecertificeerd hout een positieve bijdrage aan de volgende BREEAM credits: MAN 3, MAT 5 en MAT 1.


LEED

Wil je gecertificeerde houtproducten gebruiken voor een LEED project? Kies dan altijd voor plaatmateriaal met een FSC claim. PEFC wordt door LEED namelijk niet als gelijkwaardig erkent. Het gebruik van FSC-gecertificeerd materiaal heeft een positieve bijdrage aan de volgende LEED credits: - MR Credit Building Product Disclosure and Optimization – Sourcing of Raw Materials

- MR Credit Building Product Disclosure and Optimization – Material Ingredients

- MR Building Life-Cycle Impact Reduction

- MR Building Product Disclosure and Optimization – Environmental Product Declarations


WELL

Ook voor credits van WELL heeft de toepassing van FSC- of PEFC-gecertificeerde materialen een positieve bijdrage. Dit is van toepassing op credit 97 Material Transparency.


GPR-GEBOUW

Bij GPR-Gebouw levert het gebruik van FSC- of PEFC gecertificeerde materialen een positieve bijdrage aan het onderdeel milieu.

Download certificaten FSC en PEFC

Meer downloads

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen