Sluiten

Binnenkijken bij TheNewMakers

Een prefab bouwsysteem waar geen schroef, spijker of lijm aan te pas komt. De CNC-gefreesde onderdelen voor zowel een kruk als complete ruimte klik je eenvoudig in elkaar met de slimme techniek en verbindingen die TheNewMakers toepassen in hun werk. En het liefst uitgevoerd in biobased of 100% gerecyclede materialen. Daar wilden wij natuurlijk meer over weten. Hoog tijd voor een interview met Freek van Zeist van TheNewMakers.



Hoe ben je tot het prefab bouwsysteem gekomen en hoe gaat het precies in zijn werk?

Het prefab bouwsysteem is een logisch vervolg op de kansen die een CNC machine en haar eigenschappen biedt. Wij hebben de machine benaderd vanuit de ontwerpkant en gekeken naar wat er precies allemaal mogelijk is in plaats van denken vanuit de markt. Doordat de machine tot op 0.1mm precies uitvoert wat er getekend is, kun je deze precisie gebruiken om slimme LEGO-stenen te maken die maar op één manier in elkaar passen. Deze LEGO stenen worden prefab in de werkplaats gemaakt, waardoor assemblage op locatie een fluitje van een cent wordt door diezelfde precisie. Faalkosten zijn er daardoor niet meer en je ziet ons doorgaans maar een paar uurtjes op locatie bij een project.


Waarom CNC frezen?

De digitale aansturing: hiermee kan je ongelofelijk complexe ontwerpen realiseren. Waar een ambachtelijke Japanse houtbewerker vroeger dagen bezig was om een mooie houtverbinding te maken, is eenzelfde soort verbinding bij ons in een mum van tijd op de machine gemaakt. Deze slimme, directe koppeling tussen digitale tekening en fysieke productie noemen we File2Factory. Wij gaan nog een stap verder, door uiteindelijk ook de eindgebruiker aan de knoppen te zetten. Middels een online configurator stelt hij of zij zélf het product samen en krijgt een prijs, CO2 footprint én opslag teruggekoppeld. Voor ons rest enkel een check, waarna de productie meteen kan beginnen. Zo worden complexe processen enorm versimpeld, en dat zie je ook terug in de prijs.

Waar kunnen we jouw werk aan herkennen?

Dat verschilt per product dat we maken. Neem onze meubellijn Fabrikoos.NL. Die heeft een hele herkenbare esthetiek, door de excentrieke verbindingen en doordat het gemaakt wordt van één materiaal. Andere ontwerpen hebben een minder kenmerkende uitstraling, maar steken een stuk functioneler in elkaar. Uitgangspunt is altijd dat er alleen plaatmateriaal gebruikt wordt. Kantenband is bij ons een no-go vanwege de puurheid van ons productieproces. Na het CNC frezen zijn de onderdelen ‘as-is’. Dat zijn wel dingen die er uitspringen. Die sterke functionele esthetiek heeft tegelijkertijd ook schaal- en efficiëntievoordelen.



Met welke materialen werk je het liefst en waarom?

Wij stellen hoge eisen aan materialen. Kort door de bocht: omdat we geen ‘rotzooi’ toevoegen aan onze producten, willen we ook geen ‘rotzooi’ gebruiken: zo puur mogelijk! We selecteren op zo min mogelijk lijm, recyclebare componenten, circulariteit, en natuurlijk op uitstraling en esthetiek. Het liefst werken we met 100% gerecyclede materialen, waarbij een lijm wordt gebruikt die geen verband houdt met de olie-industrie. Op dit vlak zijn ongelofelijk mooie ontwikkelingen gaande.

Wat is jouw definitie van een duurzaam en circulair interieurontwerp? En waar liggen voor jou de uitdagingen op dit gebied?

Duurzaamheid zie ik als ‘durability’, hoe lang gaat het mee. Dat zit compleet verweven in ons proces. Wat er met de ‘groene duurzaamheid’ 10 jaar geleden is gebeurd, is nu natuurlijk ook een beetje aan de gang met de term circulair. Het begint een containerbegrip te worden, waarbij iedereen er haar eigen definitie aan geeft en het daarmee een bepaalde vaagheid krijgt. Het kwalificeren van een circulair ontwerp, project of proces is daarmee lastig. Toen wij zo’n 5 jaar geleden TheNewMakers oprichtten, was het al ons uitgangspunt om zo efficiënt mogelijk te produceren, geen spijkers, schroeven of lijm te gebruiken, materialen streng te selecteren en alle ontwerpen zo te maken dat ze herbruikbaar zijn. Naast het hergebruik, zijn de componenten demontabel, waarbij de losse onderdelen hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Dit is voortgevloeid uit de gebruikte productietechniek toen het begrip circulair nog niet eens aan de orde was. Dat het nu een ‘circulaire’ aanpak blijkt, is heel mooi meegenomen.

Maak je ook gebruik van restmaterialen?

De platen die we gebruiken zijn veelal opgebouwd uit restmateriaal, dus zit dit automatisch in onze eindproducten. Van kleine reststukken uit platen die we overhouden, maken we ons Fabrikoos.NL Krukje. Vaak geven we deze ‘cadeau’ bij de oplevering van de oorspronkelijke opdracht, er is immers voor het materiaal betaald! Dat verrassingseffect van een extra Krukje is vaak een leuke afsluiting en vaak de start van een mooi vervolg!



Wat is het laatste project waar je aan hebt gewerkt?

Dat zijn remontabele spreekkamers voor ABN Amro. Hierbij hebben we een van onze nieuwste bouwsystemen toegepast, waarmee je volledig biobased, zonder spijkers, schroeven en lijm, box-in-box kamers in bestaande ruimtes kan bouwen. Het enige wat je op locatie nodig hebt, is een inbussleutel. De kamer wordt verder volledig Plug & Play opgeleverd, voorzien van alle benodigde installaties en is in 2.5 uur gebruiksklaar.

Aan welke criteria moet een goed ontwerp volgens jou voldoen?

In een goed ontwerp is integraal nagedacht over het geheel. Dit betekent dat je als ontwerper of architect ook goed na moet denken over andere disciplines binnen een project of product. Verschillende componenten moeten elkaar versterken, niet schuren. Zo denken wij altijd na over een volledige integratie van installaties. Dit zorgt niet alleen voor een veel mooier eindresultaat, maar als alles van tevoren is afgestemd, levert dit ook minder pijnpunten op. Er wordt niet even een gat in je zo mooi gemaakte keukenkastje geboord bijvoorbeeld. Op locatie scheelt dit ook zeeën van tijd.

Daarnaast zijn focus en conceptueel dicht bij jezelf blijven erg belangrijk voor een goed ontwerp. Om die redenen lopen we soms projecten mis, maar blijven we wel altijd onze eigen filosofie volgen.


Wat is je droomproject?

Kom ik weer terug op die integraliteit. Onze droom is om alle schaalniveaus waarin we actief zijn, van meubilair tot complete gebouwen, te integreren. Dat is dus een structurele, draagconstructieve LEGO-steen, voorzien van alle benodigde installaties, maar ook met geïntegreerde interieurelementen. Zo bouw je met één principesteen (een wand- of dakelement) alle benodigde componenten voor een huis, kantoor of ander object. En sla je die enorme efficiëntieslag die de bouw, maar ook de interieurbouw, zo hard nodig heeft. Zo’n volledige integratie levert bovendien een mooier esthetisch beeld op. Dat is een dikke bonus.



Welke technische uitdaging dreef je tot het uiterste en hoe heb je dit opgelost?

De plaatmaterialen waarmee we werken door-en-door kennen is een van de uitdagingen die we ons eigen hebben gemaakt. Doordat materiaal tegelijkertijd de esthetische afwerking, constructie en verbinding is, spelen een hoop fysieke en mechanische eigenschappen van deze materialen een rol. Voor een Kruk is de productietekening in ieder materiaal net anders door de toleranties in de verschillende verbindingen. Dit kost tijd om je eigen te maken, want het gaat hierbij niet meer om centimeters, maar tienden van millimeters.

Daarnaast is de reparatie van ons 30 jaar oude CNC beestje een serieuze technische uitdaging. Monteurs vinden die met dergelijke oude machines om kunnen gaan is lastig, dus die reparaties doen we over het algemeen zelf. De grap is dat je de machine dan nog beter leert kennen en daar ook richting je ontwerpen meer uit kunt halen. Gelukkig hebben we er twee staan, dus draait er altijd minimaal eentje.

Welke nieuwe technieken of ontwikkelingen spelen een rol in jouw werk? En hoe pas je deze toe in een meubel of interieur?

Nieuwe technieken en ontwikkelingen spelen zich nu vooral af op het gebied van materiaal. Deze volgen we op de voet. Een nieuw materiaal betekent altijd weer dat leerproces: wat doet het onder specifieke omstandigheden, voor welk type product is dit geschikt, of is er misschien een heel nieuw product of project mee te verzinnen dat voorheen onmogelijk leek? Daarnaast zijn we actief bezig met de volledig digitale koppeling van onze online configurator, van stoel tot stad naar productie.



Zijn er binnen jullie projecten al bouwelementen of materialen die vervolgens een tweede leven hebben gekregen in een andere vorm of functie?

Onze meubels hebben we al tientallen keren uit elkaar gehaald, flat-pack vervoerd en opnieuw in elkaar gezet. Grotere projecten wat minder. We hebben wel een aantal ComfortCabins  - multifunctionele woonunits – verplaatst, en opnieuw ingericht als kantoor in Delft. Als proof of concept voor het echte werk, hebben we eens een kamer met onze bouwsystemen uit elkaar gehaald en in elkaar gezet. De eerste projecten en producten waarbij we materialen terugnemen, moeten nog komen. Dan zorgen wij ervoor dat daar nieuwe platen van gemaakt worden. Dit duurt nog wel een tijdje, want onze producten gaan natuurlijk meerdere cycli mee.

Wat is de volgende stap voor TheNewMakers en jullie bouwsysteem? En wat is het doel voor de toekomst?

We hebben een hoop tijd aan ontwikkeling besteed. De tijd is nu rijp om hier een grotere uitrol voor te doen. Tegelijkertijd zijn we bezig om die integraliteit op verschillende schaalniveaus door te ontwikkelen om de (interieur)bouw eens echt goed op te schudden met nieuwe productie- en procesmodellen.

Jullie bouwsysteem lijkt goed aan te sluiten bij de principes van tiny houses. Hoe kijk je aan tegen bewegingen als the tiny house movement? Zou dit de toekomst van wonen kunnen zijn?

De woonvorm Tiny Housing blijft een niche markt. Het valt of staat op dit moment met de keuze van gemeentes om land beschikbaar te stellen. Het zijn mooie initiatieven, we zijn zelf op dit moment bezig met de uitrol van een  aantal opschaalbare systemen. Naast deze Tiny House markt houden wij ons ook veel bezig met de trend van binnenstedelijk microwonen: super compacte en efficiënte woonunits op een klein oppervlak op A-locaties. Een grote potentie voor de toekomst, want er is een enorme vraag.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen