Sluiten

Binnenkijken bij Marijn interieurs

Van het werken in een garagebox met een formaatzaag en wat handgereedschap, naar een werkplaats van 600m2 in Amsterdam-Diemen. In 2017 begon Marijn ​​Kruikemeier zijn bedrijf: Marijn interieurs. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een volwaardige interieurbouwer. Ze maken de mooiste op maat gemaakte keukens en kijken met een duurzaam oog richting de toekomst! 

Marijn, even een standaardvraag, hoe is Marijn interieurs ontstaan?

“5 jaar geleden ben ik begonnen. Ik had zelf ooit al de meubelmakers opleiding gedaan, maar heb daar toen eigenlijk nooit meer wat mee gedaan. Na veel omzwervingen in andere branches, kwam ik via een oude werkgever weer in aanraking met interieurbouwers. Ik kwam erachter dat ik dit werk eigenlijk weer heel erg leuk vond. In m’n vrije tijd bleef ik altijd al wel bezig met interieurs, maar dit was meer een Ikea keukentje plaatsen of een tafeltje maken voor vrienden of bekenden.”  “Toen ben ik officieel voor mezelf begonnen en gewoon maar gaan bouwen. Van tv- meubeltjes is dat eigenlijk uitgebouwd tot wat het nu is. In de tussentijd heb ik nog een werkplaatsje van 90m2 gehad in Amsterdam, waar ook mijn collega Daan erbij kwam. Vanaf toen is het eigenlijk echt gaan groeien naar deze werkplaats, met professionele machines en 8 mensen in dienst.” 

Welke opleiding had je gedaan? 

“Ik kom zelf uit Hengelo, ik heb daar aan het ROC de meubelmakersopleiding gedaan. Op aanraden van mijn moeder heb ik toen voor die opleiding gekozen, maar dit had op dat moment niet mijn interesse. Toen ben ik een andere weg ingeslagen en in Amsterdam gaan studeren.” 

Had je moeder het dus wel goed ingeschat, toch?

“Ja! Uiteindelijk kent mijn moeder mij het beste, want de meubelmakerij is toch weer de richting waar ik in terecht ben gekomen. Het zat ook altijd wel in m’n achterhoofd om ooit een bedrijfje op te richten, met 4 of 5 mensen en uiteindelijk is dat ook gelukt.”  Wat maakt Marijn interieurs uniek? 

“We zijn niet de standaard interieurbouwer. Je komt hier je keuken kopen omdat je graag de ervaring wilt. Je komt in de werkplaats, neemt plaats in de kas en ziet de mensen om je heen aan het werk. Natuurlijk hebben we een paar leuke jongens in de verkoop, dus echt een stukje beleving. We zijn heel relaxt, iedereen is welkom om te komen kijken, ervaren en te proeven. We hebben een jong team met veel ambitie en die het leuk vinden wat ze doen.”

Houd je je ook bezig met de ontwikkeling van jonge interieurbouwers? 

“Jazeker, Marijn (junior) is na zijn stage bij ons blijven plakken. We hebben ook wat omscholers ertussen zitten. De verschillen in achtergrond van iedereen zorgt voor diversiteit, waardoor je een interessant team ontwikkeld, met leuke samenwerkingen.”

“We leidden onze jonge interieurbouwers zo veel mogelijk intern op, door ze zoveel mogelijk ervaring mee te geven met werkzaamheden in de werkplaats. Onze meubelmakers leren zo meteen onze manier van meubelmaken aan.”


Jullie vertellen dat duurzaamheid een belangrijk speerpunt is binnen het bedrijf. Kun je uitleggen wat duurzaamheid voor Marijn interieurs betekent? 

“We werken erg milieugericht. We letten goed op wat we uitstoten. We werken bijvoorbeeld alleen met watergedragen lakken. Tegenwoordig is dit zo goed ontwikkeld dat het hele sterke watergedragen lakken zijn. Zo proberen we met zo min mogelijk chemische producten te werken.”

“We merken ook dat het klanten aanspreekt dat wij zo lokaal werken. De productie is hier in de werkplaats in Amsterdam-Diemen, en het transport blijft ook in en rond Amsterdam, zodat we zo min mogelijk uitstoten. De markt binnen Amsterdam is erg groot, dat maakt het voor ons ook heel relaxt om aan deze normen vast te houden.”

“Daarnaast werken we natuurlijk ook met jullie samen, ik vind het belangrijk dat plaatmateriaal zoveel mogelijk circulair is. Baars & Bloemhoff is erg op duurzaamheid gericht en jullie zijn hier heel transparant over. We vertrouwen erop dat we bij jullie echte duurzame materialen kunnen inkopen, die bijvoorbeeld beschikken over een FSC of PEFC-keurmerk.”

Ben je al bekend met Wood Loop?

“Ja! We gaan ons inschrijven voor Wood Loop en vinden het zeker interessant om hier mee te beginnen. In Amsterdam zijn er op dit moment weinig mogelijkheden om op een juiste manier te recyclen. Wood Loop zou dus een perfecte oplossing zijn, helemaal omdat het nog een extra bijdrage levert aan ons duurzaamheids verhaal.” Heb je al een beeld van duurzaamheid in de toekomst bij Marijn interieurs? 

“Ik zou heel graag zakelijk elektrisch willen rijden, dat is op dit moment nog erg kostbaar, maar zeker een doel waar ik naartoe wil werken.” 

Is er een project waar je heel trots op bent? 

“Nou dat zijn er wel meerdere, haha! Recent hebben we een prachtige massieve keuken gemaakt. De klant wilde heel graag de privé keuken nabouwen van de chef-kok van NOMA, René Redzepi. We hebben een hele mooie hoge keuken gebouwd met twee afgeronde hoge hoekkasten, dat is echt een heel vet project geworden. We hebben jullie gemelamineerd spaanplaat gebruikt voor de binnenkasten, maar ook de eiken gefineerd MDF decoren uit de Querkus collectie van Decospan. Het is heel mooi geworden, al zeg ik het zelf.”

Hoe ziet de toekomst voor Marijn interieurs eruit?

“Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van een nieuw merk. Het wordt een Japans tafel merk, Tēburu (tafel in het Japans). Einde van het jaar willen we voor 50% die tafels gaan maken en voor 50% maatwerk keukens. Mooie high end keukens, dingen die wij echt leuk vinden om te maken. Tēburu, klinkt interessant, kun je daar wat meer over vertellen? 

“Tēburu is een soort lifetime tafel. Het idee achter de tafels is dat je het koopt en als je het over een paar jaar zat bent, je de tafel kunt inruilen en tot een ander meubel kan laten vermaken.” 

“De tafels zijn gemaakt van massief hout. Omdat het massieve hout niet een heel duurzaam product is, proberen we in deze vorm de duurzaamheid erin terug te brengen. De tafels zijn gemaakt onder het motto ‘No Glue, No Screw’, dit houdt in dat we geen lijm gebruiken en zonder schroeven werken. Dit is een Japanse manier van meubels produceren. Het echte oude ambacht. Door dit systeem kun je de tafel dus gemakkelijk in elkaar zetten en weer uit elkaar halen. Zo kunnen wij het hout weer gemakkelijk gebruiken voor een nieuw meubel.” 

Hoe ben je op het idee gekomen om dit merk op te starten? 

“Ik denk al heel lang na om een ander merk op te zetten. Marijn Interieurs is heel vertrouwd, maar het is ook leuk om een keer iets te doen wat wij leuk vinden. Het idee dat je iets volledig van jezelf kan maken, spreekt mij heel erg aan.” 

Jullie kregen ook de eer om te shinen in onze influencer campagne, hoe vond je dat? 

“Ik vond het heel leuk om de Master Oak platen van UNILIN te ontvangen en daarna te bedenken wat we ermee gaan maken. Normaal gesproken is dit natuurlijk andersom. Het heeft geresulteerd in een trap voor in onze werkplaats. Een heel leuk project dat het ook super goed heeft gedaan op onze socials!”

INTERVIEW CREDITS

Fotografie Wouter van der Sar
Tekst Sofie Scholten

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen