Sluiten

Materials in Milaan

Naast onze ‘Alice in Wonderland’ Transitions III expo op Ventura Centrale, waren er diverse producenten en materialen van Baars & Bloemhoff te bewonderen in Milaan. We blikken graag samen met jullie terug op deze waanzinnige week.

 

#1 ABET LAMINATI


Zo is de Italiaanse HPL-producent Abet Laminati altijd groots aanwezig tijdens Milan Design Week. “Reflections of the Golden Age” is de installatie van Abet Laminati voor Masterly – The Dutch in Milano tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Masterly – The Dutch in Milano is een unieke bundeling van ambachtelijk vakmanschap, ontwerpkwaliteit en innovatie. De installatie is geïnspireerd op het werk van de oude Hollandse meesters en het voor hen typerende kleurenpalet. Een fonkelende weerspiegeling van een van de meest aansprekende en bepalende periodes in de geschiedenis, vertaald naar een krachtige, originele opstelling waarin traditie en trend hand in hand gaan. Een aantal sprekende elementen uit de Gouden Eeuw zijn geprojecteerd in een modern stilleven. De digitale print op de vloer is als een caleidoscopische waterspiegeling van het in de schilderkunst zo geroemde Hollandse licht.


 
Het samenspel van de gebruikte materialen is de eerste stap naar realistische toepassingen, met als doel om te verrassen en bestaande denkpatronen te doorbreken. HPL wordt vaak gezien als een imitatie van natuurlijke materialen, maar kan door zijn visuele en functionele eigenschappen en ongelimiteerde mogelijkheden, een project juist een geheel eigen signatuur geven. Dit zie je terug in de combinatie van handgeblazen en gekleurd glas, het multiplex in de meubels en de vormentaal waarin klassieke en trendy elementen samensmelten.#2 ALPI

Ook Alpi zette de deuren van haar Showroom in hartje Milaan open voor publiek, waar je de nieuwe collectie van 2018 kon bewonderen. Op basis van een constructieve en harmonieuze relatie met de natuur, verkennen de nieuwe ALPI-collecties de natuurlijke omgeving, én geven ze door het verrassende concept een nieuwe esthetische visie en identiteit aan hout. Het natuurlijke element is dus de focus van het onderzoek in samenwerking met het ontwerpduo GamFratesi, die hun inspiratie haalden uit ukiyo-e. Het Japanse kunstgenre dat houtblokprenten en schilderijen produceerde, reflecterend op de beweging en interactie van materiaal.Om de samenwerking met GamFratesi te begeleiden, presenteert de artdirector van het bedrijf Piero Lissoni dit jaar opnieuw zijn persoonlijke interpretatie van de identiteit van hout. Daarvoor onderzocht hij de verschillende structurele varianten van hout om nieuwe stilistische inhoud te creëren. Dankzij het vermogen van Alpi om producten te maken die groot zijn in creatieve vrijheid, is nieuw materiaalgebruik mogelijk.

Door deze exclusieve samenwerkingen met ontwerpers en projecten die uitingen van een diepgaande industriële ontwerpcultuur worden, ontwikkelt Alpi fineren die perfect aansluiten bij de waarden en behoeften van de designwereld.

 

#3 ARPA FENIX


Arpa toonde onder de noemer “ANAMORPHIX” een installatie van het ARPA Lab in samenwerking met Truly Urban Artists, gemaakt met HPL uit de FENIX-collectie. Dit resulteerde in een meeslepende installatie, geïnspireerd op anamorfische kunst. Deze vorm van kunst speelt met de perceptie, en zo ook de installatie van Arpa. "ANAMORPHIX" is een projectie of perspectief dat van de kijker vraagt ​​om speciale apparaten te gebruiken of een specifiek gezichtspunt in te nemen om het beeld te reconstrueren. Niet alle materialen zijn hetzelfde, hoewel ze er soms hetzelfde uitzien. Alleen door met aandacht de installatie van FENIX te observeren, is het mogelijk om de uniciteit volledig te begrijpen.De kunstinstallatie toont een creatieve combinatie van stevige vormen, gemaakt van FENIX HPL. Dit zijn 3D-elementen die het materiaalaanzicht onder de microscoop esthetisch herinneren. Het beeld van de "FENIX-essentie" is alleen zichtbaar vanuit een specifiek gezichtspunt in de ruimte. Omringd door muziek kun je door het werk van Truly Urban Artists lopen, het materiaal aanraken en zo de verschillende perspectieven te ontdekken. Ook werden in deze installatie de nieuwe kleuren van FENIX NTA onthuld en konden bezoekers meer leren over de technologische inhoud van de materialen, wat via een interactief bureau werd gepresenteerd.


#4 FINSA x ENVISIONS


Finsa
toonde een nieuwe stap in hun samenwerking met design collectief Envisions, dit keer onder de noemer ‘Wood in Progress’. De creatieve gemeenschap Envisions schudt de industriële normen van de afgelopen twee jaar op. Met hun oogverblindende vertoningen van experimenteel ontwerponderzoek, hebben Finsa en Envisions het belang van de voorbereidende fasen van een ontwerp op de kaart gezet.In dit tweede hoofdstuk van hun samenwerking, staan Finsa en Envisions aan het begin van de creatie van tastbare, industriële vooruitgang. Zes van de eerdere onderzoeken zijn door de ontwerpers doorontwikkeld tot een veelzijdige, industrie-waardige verzameling van materialen. Deze huidige productontwikkelingen worden gepresenteerd als een tweeluik. Op de eerste pagina wordt niet het eindproduct gepromoot als belangrijkste aspect van het ontwerp, maar staat juist de conceptuele en impressionistische toepassing van de handgemaakte materialen centraal.

Als we de pagina omslaan, komen we de andere kant van het tweeluik tegen. Die toont de huidige, industriële ontwikkelingen van de kleurrijke houtmonsters van Envisions en het fascinerende productieproces van Finsa. Samen maken de twee displays zowel de missie als visie van deze samenwerking duidelijk. Ze laten zien dat ontwerpers niet zonder de industrie kunnen leven en dat de industrie niet vooruit kan zonder visionaire ontwerpers. Die kwaliteit is geen bestemming, maar een richting en - het belangrijkste - een proces.


#5 BAR ANNE

 

Show, Bar, Hang Out, Experience, Meet, Greet en Creative hub. BAR ANNE is alles in één. Een bar en show gecombineerd tot een volledige ervaring, met ontwerpers en voor ontwerpers. BAR ANNE is ontworpen door Space Encounters, samengevoegd met een spectaculaire lichtinstallatie door Children of the Light. Baars & Bloemhoff werkte mee aan de veelbesproken en gefotografeerde bogen van licht, waar de nodige dansjes onder zijn gewaagd, zijn gemaakt van grijs Finsa Color MDF uit onze collectie.De rest van het interieur staat barstensvol met werk van enkele van de grootste Nederlandse ontwerptalenten, waaronder Rick Tegelaar, Mae Engelgeer, Klaas Kuiken, Dirk van der Kooij, Jelle MastenbroekSabine Marcelis en Aart van Asseldonk.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen