Sluiten

Transitions II presenteert: BLACK van rENs

In het werkproces van RENS ligt de focus voornamelijk op kleur- en materiaalonderzoek en zoeken ze graag de grenzen op van de mogelijkheden in dit onderzoek. Spontaniteit is belangrijk in hun werk, maar ze gingen niet zonder uitgebreid onderzoek aan de slag met hun uitdaging voor ‘Transitions II’. Zo nam RENS alle zwarte materialen uit ons brede assortiment uitgebreid onder de loep voor hun designcollectie 'BLACK'.

CONCEPT

Het was toen ook een positieve verrassing dat Renee en Stefanie alle zwarte materialen uit ons assortiment wilden gaan onderzoeken. Het proces dat hierop volgde was gefocust op de kwaliteiten en eigenschappen van de verschillende zwarte materialen van de verschillende leveranciers uit het assortiment. Welke materialen hebben bijvoorbeeld een hoge buigbaarheid als eigenschap? Welk materiaal is zeer kras vast? En welke materialen zijn naadloos te verlijmen? Hieruit volgde een selectie van diverse materialen op basis van deze eigenschappen en op basis van welke materialen mooi bij elkaar passen.

Door de materialen naast elkaar te leggen komen de (subtiele) verschillen van de zwarte materialen naar boven. Zo is het ene materiaal meer bruin getint en de ander meer grijs, maar valt het gezamenlijk wel onder dezelfde noemer. Hierin zag RENS de uitdaging en zijn ze aan de slag gegaan met vormstudies.

OBJECTEN

In de vormstudies hebben ze diverse kleurscharkeringen weergegeven ter voorbereiding op de objecten die tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd worden. Geïnspireerd op de blokkendoos zal er een collectie van grote objecten worden ontworpen die gemaakt zijn van de verschillende zwarte materialen. Het idee hierachter is dat men met deze ‘blokken’ gaat spelen en hiermee de beweging blijft houden in de verschillende kleuren. Door de objecten te combineren ontstaat er namelijk een spel tussen de kleurscharkeringen die voort zijn gekomen uit de vormstudies.

PRODUCTIE EN MATERIALEN

Uit alle zwarte materialen hebben Renee en Stefanie gekozen om met HI-MACS, Forbo, Abet LaminatiSIBU en Duropal te werken en hebben ze per materiaal de unieke eigenschappen toegepast.

BIOGRAFIE RENS

Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren vormen samen RENS en gaan altijd hun eigen gang maar zoeken toch ook de samenwerking op. Ze vinden spontaniteit belangrijk, maar doen wel uitgebreid onderzoek voor ze aan de slag gaan. Ze verkennen in het onderzoek graag de grenzen.

RENS opereert als duo om continu te kunnen sparren en elkaar te pushen tot het uiterste. Zo ontstaat de twist in veel van hun vormgeving. Sinds ze in 2008 begonnen, werkten ze samen met onder meer Desso, Cor Unum, Zuiderzeemuseum, Textielmuseum, Lynfabrikken, Canon en Phillips Innovation Services.

Bekende werken van RENS zijn de ‘re-vive’ collectie in samenwerking met Desso, ‘True colours’ en ‘Fade to stay’. Hun studio bevindt zich in Eindhoven, op het terrein van Piet Hein Eek.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen