Sluiten

Houtoplossingen van Decospan

Fineer brengt de warme look van hout naar het interieur. De collecties van Decospan zijn net zo veelzijdig als hout zelf. Fineer leeft en ieder decor is uniek. En dat is nou net de charme van dit natuurlijke materiaal.

Fineer wordt geproduceerd door een stam in dunne laagjes te snijden met een mes. In tegenstelling tot massief hout, dat gezaagd wordt, benut houtfineer de stam optimaal en is er geen zaagverlies. Bij houtfineer wordt de stam optimaal benut en heb je geen sprake van zaagverlies. Dit versnijden van een boomstam kan op verschillende manieren met elk een eigen tekening en diktes. Meer details over het productieproces vind je in de onderstaande video.

Ontdek ons assortiment

Meer dan 150 houtsoorten

Decospan fineer is verkrijgbaar in meer dan 150 verschillende houtsoorten en is verkrijgbaar als gefineerd MDF of een van de op maat gemaakte collecties Querkus, Shinnoki en Nordus. Het fineer is beschikbaar in varianten zoals, eiken, noten, kersen en wenge fineer.

Omdat iedere boom uniek is, heeft elk fineerproduct een unieke, eigen uitstraling. In de natuur vind je nooit tweemaal dezelfde boom terug. Hierdoor kunnen kleur- en patroonverschillen voorkomen binnen dezelfde houtsoort. Ook kan een fineer veranderen van kleur onder invloed van lichtval waardoor het hout een warmer karakter krijgt. Ook ten opzichte van een sample zal je vaak een subtiel kleurverschil of een variatie in het houtpatroon tegenkomen.

Snijwijze

Decospan biedt je de mogelijkheid om stap voor stap jouw ideale fineer samen te stellen. De snij- en voegwijze zijn heel bepalend voor de looks van fineer. Elke snijwijze creëert een ander patroon. Dosse is bijvoorbeeld door het hart van de boom gesneden, waardoor de tekening een duidelijke opbouw krijgt. Kwartiers wordt haaks op de jaarringen gesneden, zodat er een subtiel lijnpatroon ontstaat. Meer informatie over snijwijzen vind je hier.

Voegwijze

Ook de voegwijze verandert keer op keer de tekening van het hout. Ben je fan van eenheid en symmetrie? Kies dan voor spiegelvoegen. Hierdoor ontstaat er een mooie, doorlopende tekening. De meest populaire voegtechniek is mixmatch. En dat is het niet voor niets! Door fineerstroken van diverse bomen én met verschillende snijwijzen samen te voegen, ontstaat er een fineervel met een heel natuurlijk, gevarieerd patroon en de looks van massief hout. Meer informatie over voegwijzen vind je hier.

Structuur

Als finishing touch kun je extra structuur aanbrengen in jouw fineer. Het materiaal leent zich bij uitstek voor bijzondere oppervlaktebewerkingen. Door te borstelen komt het reliëf van het hout nog duidelijker naar voren. Op zoek naar de ruwe looks van massief hout? Scratchen is the way to go! Met een speciale bewerking kunnen de scratch-patronen op iedere fineerdikte worden toegepast. Meer informatie over structuren vind je hier.

Bekijk onderstaande video’s voor meer info over de verschillende aspecten van houtfineer.

Fineer op hele plaat in Broeinest

Een selectie van deze fineren samen met de collecties van Querkus, Shinnoki en Nordus zijn als hele plaat te zien in de materialenbibliotheek van onze Broeinest locaties. Zo krijg je een goede indruk van het materiaal, maar ieder fineer is uniek en de uiteindelijke plaat kan altijd subtiele verschillen in kleur of houtpatroon vertonen.

Infinite wood

Wil je nu aan de slag met houtfineer en ben je op zoek naar consistentie van de look van de plaat, dan kan je kiezen voor de Infinite Wood collectie. Bij deze fineer collectie zijn continuïteit en creativiteit het uitgangspunt. Via een specifieke techniek maakt Decospan het mogelijk fineer te vervaardigen uit echt hout, maar niet uit de echte houtsoort. Dit betekent een duurzaam materiaal met een constante tekening en kleur waardoor oneindig geschaald kan worden voor grote projecten.Premium Wood Oil

Voor een langdurige bescherming van houten oppervlakken in het interieur, introduceert Decospan haar Premium Wood Oil. Het resultaat is een mat effect dat recht doet aan de originele kleur van de houtsoort. De watergedragen olie is geurloos, bevat geen formaldehyde en heeft een laag VOS-percentage (A+).

Je kunt Premium Wood Oil rechtstreeks aanbrengen op het hout, zolang het nieuw ruw hout betreft dat stofvrij is en geen sporen van lijm, reinigingsmiddelen, vet, was, boenwas, polish of lijnolie bevat. Gebruik je Premium Wood Oil voor meubilair, werkbladen of andere horizontale oppervlakken? Dan raden we aan om één tot twee extra lagen olie aan te brengen.

Voor handige tips & tricks over de toepassing van de olie kun je de technische specificaties onderaan deze pagina downloaden, waarin je stap voor stap wordt meegenomen in het gebruik van Premium Wood Oil.Astrata Slats: het alternatief voor massief houten balken

Met Astrata Slats voeg je een extra dimensie toe aan jouw maatwerk interieur. Deze gefineerde balken zijn vervaardigd uit MDF en een toplaag van 0,6 mm fineer. Je hebt de keuze uit twee fineersoorten: onbehandeld eikenfineer en Ivory Oak van Shinnoki.

De onbehandelde variant is naar eigen wens af te werken met olie, beits of vernis. De balken zijn zowel driezijdig als vierzijdig leverbaar, waarbij de driezijdige variant de beste en voordeligste keuze is als het om wand- en/of plafonddecoratie gaat. De vierzijdige balken zijn rondom volledig gefineerd en kunnen hierdoor als een afzonderlijk element worden gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je met een reeks balken eenvoudig een semi-transparante wand vormt om een ruimte te verdelen. Waar je voorkeur ook naar uit gaat; met de Astrata Slats van Decospan sla je de plank nooit mis!

Bestel Astrata Slats direct online

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen