Sluiten

Johan Moorman // FRAGMENTS

Designer Johan Moorman is altijd op zoek naar opdrachten en samenwerkingen die buiten zijn eigen grafische ontwerpdiscipline liggen. Al eerder experimenteerde hij met het frezen van afbeeldingen in houten panelen, dus deze ontwerpopdracht was de perfecte gelegenheid om deze ideeën en experimenten verder te ontwikkelen. Samen met zijn sterke, grafische signatuur resulteert dit in een serie opvallende dessins en statement meubelstukken.

Geometrische patronen

“De geometrie en uitbundigheid van Italiaanse, ingelegde marmeren vloeren vormden een grote inspiratiebron voor dit concept. Net als het denken in functionele systemen, zoals men dit in de Bauhaus stroming deed. Omdat het meubel configureerbaar moest zijn, leek het me geen goed idee om met een vaste figuratieve afbeelding te werken. Stel je voor dat iemand 1 kastdeurtje wil in plaats van drie, dan zouden er al snel veel belangrijke elementen wegvallen. Een geometrisch en abstract patroon was dus een logische keuze, dit kan immers vrijer worden geplaatst en ingekleurd. Zo wil ik de eindgebruiker meer opties geven om een afbeelding te schalen en plaatsen op het meubelstuk, maar ook na te denken over de inkleuring ervan. In die zin bied ik met mijn ontwerp meer een soort toolkit aan.”

Keuken en tafel

“In eerste instantie begon ik mijn ontwerpproces vanuit mijn experimenten met het frezen van afbeeldingen uit houten panelen. Zo ontstond het idee om tafelbladen, kast- en keukendeurtjes in te leggen met allerlei verschillende, gekleurde materialen. Al die elementen zouden dus uit het desbetreffende materiaal gefreesd worden om ze vervolgens als een mozaïek samen te voegen. Al snel bleek dat het inleggen te bewerkelijk was. Sommige vormen werden te klein, waardoor het mozaïek minder stabiel zou worden. Daarom heb ik ervoor gekozen de bladen te sublimeren. Voor de keuken heb ik HPL van FENIX en HI-MACS Solid Surface gebruikt. De tafel is een ontwerp van Lex Pott met een in het blad ingefreesd patroon dat ik heb ontworpen. Qua kleur vormt geel meestal de basis van mijn werk. Daar voeg ik naar wens andere kleuren aan toe. Zo probeer k met een vast schema van 10 kleuren te werken. Dit biedt houvast en de nodige consistentie, maar biedt ook voldoende mogelijkheid om te variëren. Middels een webtool zouden eindgebruikers in de toekomst zelf de patronen kunnen inkleuren. Door die grote variatie passen de meubels in vrijwel ieder interieur. Ik ben vooral benieuwd hoe de gebruikers de meubels zelf toepassen en combineren, hopelijk krijg ik dat resultaat ook te zien!”Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen