Sluiten

Transitions I: Studio Mieke Meijer // Airframe 01

Studio Mieke Meijer bestaat uit Mieke Meijer (1982) en haar partner Roy Letterlé (1978). Meijer studeerde aan de Design Academy Eindhoven. Letterlé studeerde bouwkunde aan de PTH Eindhoven. Vanuit hun werkplaats in Eindhoven werken zij aan zelf geïnitieerde projecten en projecten in opdracht. Daarnaast zijn zij docent bij Design Academy Eindhoven en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Voor Transions I maakten zij 'Airframe 01' van Decospan eikenfineer.

Studio Mieke Meijer

Het werk van Studio Mieke Meijer beweegt zich tussen product- en ruimtelijk ontwerp. De studio beperkt zich hiervoor niet in het ontwerpen binnen één specifieke schaal, maar rekt de grenzen op van het idee ‘productvormgeving’. Voor de studio is ruimte een aanleiding waarmee nieuwe dingen kunnen ontstaan op verschillende schaalniveaus; van lamp tot kast en zelfs tot architectuur. De wisselwerking tussen ruimtes, of de invloed die een product kan uitoefenen op een ruimte, staan hier centraal. De term die de studio hiervoor gebruikt is ‘furnitecture’; een meubel dat tevens de (omgevings)ruimte transformeert.

Middels site-specifieke werken kan de ruimte worden betrokken bij het productontwerp. Dit interessante grensgebied tussen architectuur en vormgeving biedt een mogelijk voor de ontwerper om zich heel vrij te bewegen, los van architectonische restricties en buiten de kaders van het traditioneel product.

Studio Mieke Meijer werkt vanuit bestaande gegevens: gebouwen, structuren, ruimtes. Door middel van het hercontextualiseren en analyseren van deze vormen, kunnen nieuwe gebruiksobjecten ontstaan die een heel weloverwogen en gebalanceerde uitstraling. Kenmerkend voor het werk van Studio Mieke Meijer is de constructieve beeldtaal, het elegante lijnenspel en het industriële karakter. Deze esthetische uitwerkingen relateren zich op een directe manier aan de architectonische bronnen die zijn gebruikt. Daarnaast bieden deze uiterlijke kenmerken de mogelijkheid om de aandacht te vestigen op de nieuwe volumes die zijn ontstaan. Er ontstaat een dialoog tussen de ruimte en de vorm die deze ruimte omvat, waarbij steeds de vraag opkomt welke van de twee de bepalende factor voor de ander is.

De ontwerpen van Studio Mieke Meijer zijn dan nooit zuiver functioneel, maar bieden de gebruiker de ruimte een eigen invulling te geven aan functie. De objecten behouden een autonoom karakter en kunnen zich op verschillende vlakken begeven. Zoals architectonische ruimtes opnieuw kunnen worden ingericht voor een nieuwe functie, legt het ontwerp de gebruiker niets op en dwingt het tot niets. Ruimte en volumes worden hierdoor een materiaal waarmee de gebruiker eigen ontdekkingen kan doen.


 

Airframe 01


‘Het assortiment van Baars & Bloemhoff bestaat uit constructief en decoratief materiaal, waarbij de eerste categorie vaak onzichtbaar verdwijnt achter de decoratieve ‘facade’. Wij namen vliegtuigvleugels zoals die aan het begin van de 20e eeuw werden geconstrueerd als uitgangspunt voor ons ontwerp van een kast waarin dun constructief materiaal, 3,6 mm dik triplex werd toegepast dat tweezijdig gefineerd is met Decospan eiken fineer. Het ontwerp is het resultaat van een experimentele zoektocht naar de juiste balans tussen stabiliteit en lichtheid in gewicht.’

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen