Sluiten

Eigenschappen HPL

HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate: opgebouwd uit meerdere samengeperste lagen kraftpapier en hierdoor een dichte, harde en vormvaste plaat. HPL bestaat uit een kern, afgewerkt met twee toplagen. De hardheid maakt deze plaat bij uitstek geschikt voor uiteenlopende horizontale en verticale interieurtoepassingen, zoals kasten, werkbladen, balies, keukenfrontjes, deuren en tafels.


WAAROM HPL?

Het productieproces en de samenstelling van HPL maken het een extreem sterke en slijtvaste plaat. De samengeperste lagen kraftpapier vormen een dichte kern. Deze kern wordt voorzien van een fenolhars toplaag. De combinatie van deze en de afwerking met beschermende melaminehars maakt het tot een robuuste plaat. Daarnaast is HPL:


ONDERHOUDSARM

HPL is over het algemeen geschikt voor intensief gebruik en vormt vaak de decoratieve toplaag van meubels die wel tegen een stootje kunnen. Door de slijtvaste en krasbestendige eigenschappen heeft HPL een lange levensduur. De UV-bestendigheid van de platen maakt dat ze niet verkleuren in de zon. Wel zo fijn als je een werkplek bij het raam creëert bijvoorbeeld! Diverse HPL producenten maken gebruik van technologieën waardoor vingerafdrukken niet zichtbaar zijn op het HPL oppervlak. Deze HPL soorten lenen zich perfect voor toepassingen als greeploze kastdeuren en tafelbladen. Voorbeelden hiervan zijn de Polaris collectie van Abet Laminati HPL en FENIX NTM HPL.


HYGIËNISCH

Door haar dichte oppervlaktestructuur wordt HPL regelmatig toegepast in ruimtes waar hygiëne voorop staat. Denk hierbij aan ziekenhuizen, restaurants, scholen en kantoren. Daarnaast zijn er HPL platen beschikbaar met antibacteriële eigenschappen, zoals de MicroPlus collectie van Duropal HPL.


VEEL VERSCHILLENDE DECOREN EN AFMETINGEN

HPL collecties worden standaard ingedeeld in de categorieën: unikleuren, hout en fantasie. In de praktijk betekent dit dat je kunt kiezen uit honderden verschillende kleuren en decoren. Veel decoren zijn verkrijgbaar in diverse structuren, afmetingen en diktes. Zo vind je voor talrijke interieurtoepassingen een passende HPL plaat. Daarnaast zijn er speciale HPL collecties voor deuren beschikbaar. Denk hierbij aan Duropal HPL deuren, die wij exclusief in Nederland leveren.


PRODUCTIEPROCES VAN HPL

HPL bestaat uit meerdere lagen die onder hoge druk worden samengeperst. De onderste laag bestaat uit vellen kraftpapier, geïmpregneerd met fenolhars die alle lagen met elkaar verbindt. Hierop komt een laag decorpapier. Dit is letterlijk de zichtbare print van een decor en kan in talloze dessins en unikleuren worden uitgevoerd. Vervolgens wordt de toplaag voorzien van een transparante melaminehars, welke het HPL krasbestendig maakt.


HPL VERWERKEN

HPL is verkrijgbaar in vele varianten en afwerkingen. Raadpleeg de verwerkingsinstructies van de producent voor specifieke informatie over jouw gekozen HPL plaat, zeker als het om een speciale variant zoals mat of metaal HPL gaat. Hieronder delen we enkele tips & tricks die bij de verwerking van de meeste HPL platen van pas komen.

5 weetjes over HPL

  • HPL wordt meestal op rol geleverd om het transportvolume te verkleinen. Laat HPL minimaal een dag uitgerold rusten voordat je het materiaal bewerkt.
  • Zorg dat zowel het HPL als de onderplaat schoon en vet- en stofvrij zijn
  • Bij het verlijmen van HPL op multiplex in een vochtige ruimte kan blaasvorming optreden. We raden daarom aan om in een goed geventileerde ruimte te werken.
  • De randen van geplakt HPL kun je afwerken met schuurpapier of een handvijl.
  • Gebruik een aandrukrol en eventueel gewichten om de eindsterkte te verhogen

BACKING HPL

Zijn niet alle zijden van de plaat zichtbaar in jouw maatwerk meubel? Dan kun je kiezen voor speciaal backing HPL om kromtrekken te voorkomen. Diverse producenten adviseren om een specifieke backing HPL te gebruiken in combinatie met HPL decoren uit hun collectie. We raden je aan dit advies altijd op te volgen om de hoogwaardige kwaliteit van de plaat te garanderen. Meer informatie hierover kun je vinden op de pagina van een merk of product. Voor vragen over de juiste backing HPL voor jouw HPL decor kun je ook altijd contact opnemen met jouw vestiging. We helpen je graag verder.


HPL LIJMEN

De soort lijm die je het beste voor HPL kunt gebruiken is afhankelijk van het dragermateriaal. Zo kun je kiezen voor MS Polymeer, Epoxy, Bedding Compound of contactlijm. Een voordeel van MS Polymeer en Bedding Compound ten opzichte van Epoxy of contactlijm is dat je het materiaal nog kunt schuiven zonder de ondergrond te beschadigen. Bijlard biedt ondere andere diverse MS Polymeer en contactlijmen aan. Daarnaast heeft TensorGrip een ruime keuze aan (verspuitbare) contactlijmen die geschikt zijn voor HPL. Voor de verlijming van hoogglans HPL raden we TensorGrip L31 aan. Door de dunne, droge lijmlaag zal er geen reliëf door het HPL heen te zien zijn. Voor HPL toepassingen in de scheepsbouw kun je lijmen met TensorGrip L17. Deze draagt het IMO-certificaat en voldoet aan brandklasse 1. Daarentegen is TensorGrip L17 niet vrij van chloorhoudende oplosmiddelen.

 

HPL OP MDF OF MULTIPLEX

HPL kun je combineren met diverse dragermaterialen, waaronder MDF en multiplex. Binnen ons assortiment bieden we een aantal HPL unikleuren die al op een drager van MDF of multiplex geplakt zijn. Zo kun je snel aan de slag met de volgende stap in de bewerking!


HPL BEWERKING VIA BAARS & BLOEMHOFF

Wil je liever een ander HPL decor op een drager laten plakken? We bieden verschillende diensten aan op het gebied van plaatbewerking. Daarvoor werken we samen met verschillende interieurbouwers en verwerkers en hebben we een modern en veelzijdig machinepark tot onze beschikking. Zo kun je HPL op maat laten zagen of op een drager naar keuze laten plakken. Daarnaast behoren ook frezen en het afkanten van HPL-panelen tot de mogelijkheden. Meer weten? Vraag direct jouw gewenste plaatbewerking aan, en wij regelen het voor je!


HPL DECOREN EN STRUCTUREN

HPL is verkrijgbaar in talrijke decoren, kleuren en afwerking. Mat of hoogglans HPL voor een moderne keuken, een natuursteen look voor een aanrechtblad of houtreproducties voor maatwerk meubels: je kunt er alle kanten mee op. Door de toevoeging van een structuur kun je de looks van hout of natuursteen realistischer benaderen. Maar structuur heeft niet alleen een esthetische functie. De structuur van HPL is ook heel bepalend voor de toepassingsmogelijkheden en eigenschappen van het materiaal.


HPL UNIKLEUREN

Van zwart en wit HPL tot aardetinten en bonte kleuren: vrijwel alle unikleuren worden standaard geleverd met een zijdematte korrelstructuur. En dat is niet voor niets. De korrelige structuur maakt het HPL krasbestendiger. Natuurlijk kun je veel HPL unikleuren ook combineren met andere structuur en creëer je daarmee direct een andere look. Een populaire combinatie is bijvoorbeeld een zwart HPL met houtstructuur. Daardoor lijkt het HPL op gebeitst hout en voelt het ook zo aan.

Ben je opzoek naar een specifieke kleur HPL? Neem dan eens een kijkje in de digitale versie van ons unikleurenboek. Hier vind je een mooie selectie unikleuren van toonaangevende merken, gesorteerd op kleur. Per kleurthema kun je direct doorklikken naar een product voor meer informatie of een monster aanvragen.


HPL HOUTREPRODUCTIES

Van eiken tot notenhout en lichte Scandinavische houtlooks, met HPL houtreproducties worden allerlei houtsoorten op een realistische manier benaderd. Om de uitstraling en het gevoel van echt hout te versterken, kun je kiezen voor HPL met een bijpassende houtstructuur. Variërend van fijne lijnen voor eiken looks tot aan diepe, grove houtstructuren. Enkele merken hebben hiervoor speciale synchroon structuren ontwikkeld. Dit wil zeggen dat de structuur gelijkt loopt met het houtpatroon van het decor. Hiervoor kun je terecht bij de collectie van UNILIN Evola of FINSA Gama Duo.


HPL FANTASIEDECOREN

De term fantasiedecoren keert in vrijwel iedere HPL collectie terug. Deze serie omvat vaak een breed scala aan steendecoren, zoals de populaire terrazzo look en marmerlooks . Om de uitstraling en het oppervlak van natuursteen zo realistisch mogelijk te benaderen, kun je kiezen voor een bijpassende ruwe en diepe structuur. Voorbeelden hiervan zijn Losa van Arpa Industriale, Teide van FINSA en Lime van UNILIN Evola. Naast steendecoren vind je in deze categorie bijvoorbeeld dessins die het gevoel van textiel, leer of beton nabootsen.


MAT HPL

Ben je op zoek naar HPL met een extreem matte en fluweelzachte afwerking? Kijk dan eens naar de Polaris collectie van Abet Laminati, Duropal XTreme Plus of FENIX NTM. Aan het Polaris HPL is acryl toegevoegd in de toplaag. De decoren van FENIX NTM zijn voorzien van een speciale nanotechnologie, waardoor het materiaal zelfherstellende eigenschappen krijgt en het matte oppervlak goed bestand is tegen krassen en vingerafdrukken. Naast deze speciale series in mat HPL kun je kiezen voor de volgende matte structuren uit de collecties van Duropal, UNILIN Evola en FINSA:

  • Duropal HPL met XM structuur
  • UNILIN Evola HPL met Supermat structuur
  • FINSA HPL met Super Mate structuur

 

HOOGGLANS HPL

Naast extreem mat HPL is hoogglans HPL of HPL met spiegellans erg populair. In tegenstelling tot de meeste andere HPL decoren is het meeste  hoogglans HPL niet geschikt voor horizontale toepassingen. Dit HPL leent zich beter voor toepassingen als kastdeuren of keukenfrontjes. De hoogglans HS structuur van Duropal is daarentegen wel geschikt voor horizontale toepassingen. Verder kun je voor verticale toepassingen van hoogglans HPL kiezen uit de volgende structuren:

  • Duropal HPL met HG structuur
  • Abet Laminati HPL met Lucida 2 structuur 

METAAL HPL

Naast de standaard HPL-platen, zijn er ook speciale varianten HPL beschikbaar. Zo is HOMAPAL gespecialiseerd in HPL met een echte metalen toplaag, variërend van messing tot aan koper, aluminium en RVS. Bij enkele metaal HPL decoren is het metaal zelfs met de hand bewerkt. Ook beschikt HOMAPAL over een serie HPL met magnetische eigenschappen.


HPL EN FINEER

Naast HPL houtreproducties kun je ook kiezen voor de hoogwaardige kwaliteit van echt fineer, verwerkt tot een kant-en-klare HPL. Zo behoud je de natuurlijke look van hout, maar kun je het fineer op HPL eenvoudiger verwerken dan een fineervel. Een ander voordeel ten opzichte van fineer is dat je het HPL kunt combineren met een drager naar keuze. Ga je voor de uitstraling van echt hout op HPL? Dan kun je kiezen voor de ALPIkord collectie. Dit is een selectie ALPI fineren vervaardigd uit Populieren en Ayous hout, die wordt aangebracht op een HPL ondergrond en afgewerkt met een lak. Ook is het mogelijk om de fineren van Shinnoki als HPL te bestellen.


KLEURKOPPELING HPL EN MELAMINE

Op zoek naar HPL met 1-op-1 kleurkoppeling met melamine? Kijk dan eens naar de DST-collectie van Pfleiderer, bestaande uit Duropal HPL en Thermopal melamine. Ook de Gama Duo collectie van FINSA en de collectie van UNILIN Evola bieden een perfecte match in decor en structuur voor HPL en melamine. Voor een kleurmatch in HPL, melamine én Solid Surface kun je gebruik maken van materialen uit onze exclusieve MIX&MATCH collectie. Deze bestaat uit een selectie unikleuren van de merken FENIX NTM, Getacore, GetaLit en GetaLan.


HPL EN KANTENBAND

Bij elk HPL decor leveren wij bijpassend kantenband. Op die manier realiseer je eenvoudig stootvaste randen en creëer je met hout- of steendecoren optisch een massieve plaat. UNILIN Evola produceert zelf ook kantenband en daardoor heeft het een 1-op-1 kleurkoppeling met HPL en melamine uit haar collectie. In sommige decoren biedt de Belgische producent speciaal kantenband voor de kopse kant aan, waardoor je nog beter de indruk van een massieve plaat wekt bij bijvoorbeeld een houtdecor.


HPL KOPEN

Heb je het ideale HPL gevonden voor jouw interieurproject? Log dan in via mijn account en voeg je favoriete materialen direct toe aan jouw bestellijst of winkelmandje. Voor voorraadproducten geldt: voor 17:00 uur besteld, de volgende leverdag in huis! Heb je nog vragen over welk HPL het meest geschikt is voor een bepaalde bewerking of interieurtoepassing? Neem gerust contact op met jouw vestiging. We helpen je graag verder.

Bekijk al onze HPL platen

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen