Sluiten

Een dag in de fabriek van Decospan

Afgelopen dinsdag reisden we met een groep nieuwe collega’s af naar Decospan in België. Daar leerden we de collecties van Decospan nog beter kennen, maakten we van dichtbij mee hoe een dag in de fabriek verloopt en kregen we een kijkje achter de schermen bij de productie van een breed scala aan houtfineren.




Moving materials en verfijnde collectiepresentaties in The Veneer House

De dag begon al vroeg in The Veneer House. Wat een prachtig interieur en wat een verfijnde productpresentatie! Echt over alle details is nagedacht. Vooral de ‘moving materials’ en het gelaagde design van de trap trokken onze aandacht. Eenmaal boven werden de verschillende populaire collecties getoond. Zo zagen we de gloednieuwe, tot in de puntjes afgewerkte materialen uit de Shinnoki 3.0 collectie. Maar ook het naaldhout met Scandinavische look van Nordus en het warme, robuuste eikenhout van Querkus. Tijdens een presentatie kwamen we al meer te weten over deze collecties, de houtsoorten en hoe dit allemaal tot stand komt.



Ook het duurzaamheidsaspect kwam hierin duidelijk naar voren. Zo hergebruikt Decospan de resten houtfineer voor het opwekken van hun eigen energie die de machines in de fabriek laat draaien. Ook duurzaam bosbeheer hoort tot het groene beleid. Voor elke boom die wordt gekapt, worden er maar liefst 4 nieuwe bomen geplant.



Imposante voorraad met honderden houtsoorten

Na een uitgebreide lunch was het tijd voor een kijkje in de keuken en zagen we de fabriek vanbinnen. Niet alleen de machines, maar ook de voorraad was erg imposant. We werden omgeven door metershoge kasten vol met honderden houtsoorten en fineervellen. En de fijne geur van natuurlijk hout kwam je hier direct tegemoet. Vervolgens werden we rondgeleid langs alle machines en kregen we stap voor stap een kijkje in het bijzondere productieproces van de diverse collecties houtfineren.



Een kijkje in de keuken

De verschillen in de fineersoorten kwamen tijdens dit kijkje in de keuken duidelijk naar voren. Al het hout werd kritisch beoordeeld op de kwaliteit en vervolgens gesorteerd. Ook leerden we hoe het fineer gezaagd kan worden en wat dit doet voor de looks. Kwartiers of afrol bijvoorbeeld, creëert een heel ander houtpatroon. Verder in de productie ontmoetten we vrouwen die heel precies te werk gingen om de diverse stroken fineer zo mooi mogelijk samen te voegen. In boekvorm of met de unieke mixmatchtechniek, waardoor het materiaal een massieve, natuurlijke uitstraling krijgt. Op het eind kwam de afwerking aan bod. Met diverse machines werd het fineer geborsteld, gescratcht of gelakt. Kortom, tijdens al deze stappen in het productieproces zijn er oneindig veel mogelijkheden om het perfecte houtfineer te creëren en op maat te maken voor ieder interieurproject.

Alle Decospan collecties

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen