Sluiten

Binnenkijken bij Rens van Bemmel

In deze eerste editie van 'Binnenkijken bij' stellen we je graag voor aan ontwerpend meubelmaker Rens van Bemmel. In 2012 is hij afgestudeerd aan de opleiding ‘Ontwerpend Meubelmaken’ en sindsdien werkt het jonge talent aan prachtige projecten voor zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers, vanuit zijn eigen werkplaats in Schalkwijk. Zo werkte Van Bemmel onder meer voor Facilitylinq, Tinker, People’s Avenue en Port of Amsterdam. Met zijn fijne gevoel voor vormgeving en materiaal trok Rens van Bemmel direct onze aandacht.
Waar komt jouw interesse in interieur en design vandaan? En hoe ben je in de interieurwereld terecht gekomen?

Ik ben opgegroeid op een boerderij waar ik altijd aan het knutselen was en mijn ouders me een eigen werkplaats(je) gaven. Na verschillende studies en baantjes besloot ik een open dag van het HMC te bezoeken. Vanaf het eerste moment dat ik het HMC binnenliep was ik helemaal verkocht en onder de indruk van al het moois wat ik daar zag. Dus besloot ik ‘Ontwerpend Meubelmaken’ te gaan studeren en sindsdien is mijn interesse in design enorm toegenomen. Vandaag de dag heb ik op diezelfde boerderij mijn echte, eigen werkplaats.

Wat is het laatste project waar je aan gewerkt hebt? Vertel hier eens iets over.

2017 heb ik afgesloten met het maken van een OSB-kast. OSB is een fijn materiaal om mee te werken, omdat je er mooie kwaliteitsmeubels van kunt maken, terwijl het materiaal relatief goedkoop is. Daarnaast heb ik een tafeltennisvergadertafel gemaakt. Dit concept komt voort uit het bedrijf dat ik samen met mijn vriendin heb opgericht: playhardworkhard. De multifunctionele tafel is bedoeld voor bedrijven om mensen te inspireren om meer te ontspannen en bewegen op kantoor. De tafel is in maar liefst 130 kleuren samen te stellen. Kleurrijke materialen, zoals Color MDF en gelakt of beplakt multiplex, spreken mij erg aan en ik ben blij dat ze in steeds meer interieurs een plek krijgen!


Welke opdrachten geven je persoonlijk de meeste voldoening?

Opdrachten waarbij ik mooie kleuren en/of bijzondere materialen kan gebruiken, geven mij de meeste voldoening. Een goed voorbeeld hiervan is het project Bar Teds. Dit ontbijtrestaurant is gevestigd in een monumentaal pand, waar veel originele details nog zichtbaar zijn. Het interieur moest natuurlijk aansluiten bij dit karakteristieke pand. Een mooi uitganspunt voor het ontwerp van de bar. Deze heb ik bekleed met messing strips in diverse breedtes en diktes, waardoor er een chique reliëf ontstaat. Zeker in combinatie met het marmeren blad.

Verder vind ik het heel tof om meubels te maken voor publieke ruimtes, zoals een lunchroom of winkel. Dan kan ik er zelf ook nog eens naar binnen lopen!
Wat is kenmerkend voor jouw signatuur?

Zoals al eerder naar voren kwam, houd ik erg van kleurrijk design en bijzondere materialen. Daarnaast kun je mijn werk herkennen aan hun eenvoud en strakke lijnen. Een hoogwaardige afwerking vind ik erg belangrijk.


Met welke materialen werk je het liefst en waarom?

Een robuust en natuurlijk materiaal als massief hout blijft prachtig om mee te werken. Tegenwoordig werk ik ook steeds vaker met staal. Daarnaast blijf ik graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en collecties op het gebied van plaatmateriaal. Denk hierbij aan HPL, linoleum, fineer en diverse steensoorten. Als ik iets nieuws spot, neem ik de samples graag mee naar klanten. Zo kunnen ze zien dat er oneindig veel mogelijkheden zijn qua materiaal. Binnenkort ga ik voor het eerst HPL uit de Polaris collectie van Abet Laminati toepassen in een winkelinterieur in Utrecht. Ultramat en super strak!
Aan welke criteria moet een goed ontwerp volgens jou voldoen?

De kunst van eenvoud is wat de mooiste meubels zo bijzonder maakt. Less is more, maar de details maken een ontwerp echt af.


Wat is je droomproject?

Een totaalontwerp maken voor een keuken, waarbij ik uitsluitend werk met hoogwaardige materialen. Dus niet alleen nadenken over het meubilair, maar ook over aspecten als kleur, verlichting en praktische toepassingen. Het leuke van een keuken is dat je ook de overige inrichting mee kan nemen in het plan, zoals het ontwerp van een bijpassende eettafel.
Welke trends en ontwikkelingen beïnvloeden je op dit moment?

Op meubelbeurzen laat ik me graag inspireren door nieuwe ontwikkelingen en trends. Zo ben ik afgelopen jaar naar beurzen in Milaan, Londen en Eindhoven geweest. Vooral digitale print op HPL maakte een enorme indruk op mij. Hier kun je fantastische ontwerpen mee maken!Over twee weken gaan we voor Creatief NL opnieuw met een bijzondere maker of ontwerper in gesprek. Benieuwd wie we de volgende keer interviewen of wil je meer werk zien van studio Rens van Bemmel? Houd onze website en social media kanalen in de gaten om het te ontdekken. Tot de volgende!

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen