Sluiten

Tijs Gilde // COLLONADE

Laat ik eens kijken wat je juist NIET met een materiaal of techniek kunt doen, was de eerste gedachte van designer Tijs Gilde toen wij hem benaderden met de ontwerpvraag voor ons nieuwe meubelconcept. Met zijn ontwerpen geeft hij een verrassend antwoord op de vraag hoe je vlakke, decoratieve en constructieve materialen rond kunt maken.

Verbinding en CNC techniek

“Zodra ik mezelf de uitdaging had gesteld om hout flexibel en rond te maken, moest ik direct denken aan de ‘Rolykit’ opslagkoffer die ik ooit in een tweedehandswinkel vond. Dat werd dus mijn inspiratiebron. Van daaruit ontwikkelde het ontwerpproces zich vrij organisch. Telkens bedacht ik hoe de vormen er idealiter uit zouden zien en onderzocht ik met welke bestaande technieken en materialen dit mogelijk zou zijn. Ik wilde de meubels namelijk volledig uit één materiaal maken, zonder dat daar een schroef of lijm aan te pas komt. Het ontwerp is te monteren door de delen als een soort puzzel in elkaar te schuiven. Naarmate de vormen complexer worden, zijn de verbindingen een steeds grotere puzzel. Wanneer je ergens een verandering aanbrengt, heeft dat weer gevolgen voor een andere verbinding. Zo zocht ik naar slimme manier om een prefab constructie te maken. Uiteindelijk heb ik gebruik gemaakt van een 3D-printer om heel precies in elkaar schuivende verbindingen te maken, en een 5-assige CNC machine om onder vreemde hoeken te frezen. Gelukkig zijn er heel veel materialen met CNC te verwerken, wat me een enorme keuzevrijheid gaf.”

Kleur en Materiaal

“In dit meubelontwerp heb ik roze HPL van Abet Laminati en Color MDF toegepast. Het decor van Abet Laminati is een hele bijzondere. In principe bestaat het uit minuscule witte en roze strepen die elkaar afwisselen. Van een paar meter afstand lijkt het materiaal lichtroze, maar wanneer je dichterbij komt, ontdek je de verrassende, optische menging van kleuren. Binnen het ontwerp heb ik verschillende kleurvlakken gecreëerd door het materiaal schuin af te werken, waardoor je meer van de kopse kant ziet. Als constructief materiaal bood Color MDF de meeste opties voor het creëren van diverse kleurcombinaties, waarbij de kopse en vlakke kant van het materiaal een andere kleur hebben. In deze serie meubels heb ik vrij expressieve kleuren toegepast, maar ondertussen heb ik ook al nieuwe kleurvoorstellen gemaakt. De een wat gekker dan de ander. Ik ben enorm benieuwd naar het beeld dat de andere kleuren opleveren. Door die verschillende kleurstellingen zijn de meubels geschikt voor toepassing in huiselijke sferen, maar ook in restaurants of hippe kantoortuinen.”Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen