Sluiten

Iconisch Stadhuiskwartier Deventer wint Publieksprijs BNA ‘Beste Gebouw van het Jaar’

Wauw, wat een iconisch gebouw en wat een prachtige beloning. Het Stadhuiskwartier in Deventer – ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en Atelier PRO – is bekroond met de Publieksprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017. Ook de categorieprijs Icoonwaarde & Identiteit mag het schitterende ontwerp op haar naam schrijven. En daar zijn wij best een beetje trots op. Uit ons assortiment hebben we geadviseerd om met eikenfineer van Decospan en de Baars & Bloemhoff VariAkoestiek plafondpanelen te werken. Daarnaast is het Stadhuis ook nog eens gerealiseerd door een van onze klanten, Harryvan interieur. Harryvan interieur heeft onder meer de balies en betimmering verzorgd, en werkte samen met Baars & Bloemhoff aan de ontwikkeling van de maatwerk VariAkoestiek plafondpanelen

Het ‘Huis van de Burgers’ heeft een zeer persoonlijke stempel gekregen. Geen wonder dat het ontwerp zo goed in de smaak valt bij het publiek. Kunstenaar Loes ten Anscher heeft met haar idee om de vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren te verwerken in het Stadhuis, een uitzonderlijk gevelbeeld gecreëerd. De aluminium roosters weerspiegelen als ornament van de vingerafdrukken de identiteit van de burgers en de stad Deventer. Het Stadhuiskwartier heeft hierdoor een sterk publiek karakter gekregen. Ook het stelsel van pleinen draagt hieraan bij.

Samensmelting exterieur en interieur

Met twee publieke pleinen en de eenduidige materialisatie voor het exterieur en interieur, is de relatie tussen binnen en buiten ongeëvenaard te noemen. Het eikenhout en aluminium zijn ook in het interieur toegepast en vormen iconische galerijen. De persoonlijke touch en de warme uitstraling van eikenhout geven een welkom gevoel. Daarmee wordt het Stadhuis een ruimte waar iedereen zich thuis voelt. En dat is belangrijk op een plek waar ambtenaren en burgers elkaar ontmoeten.

VariAkoestiek plafondpanelen

In het vernieuwde Stadhuiskwartier komen alle gemeentelijke functies samen in een grote, open ruimte. Een goede akoestiek is daarom essentieel. Met de Baars & Bloemhoff VariAkoestiek plafondpanelen wordt dit mogelijk. De panelen zijn in diverse materialen beschikbaar zoals gefineerd MDF, Colorvlok en Bamboe. Ook de patronen zijn flexibel en aan te passen aan ieder ontwerp, ideaal voor zo een bijzonder gebouw als het Stadhuiskwartier. Hier is gekozen voor vierkante, akoestisch geboorde plafondpanelen, uitgevoerd in gefineerd MDF. Net zoals in de rest van de architectuur en het interieur, is in de plafondpanelen eikenhout toegepast. Dit creëert een mooie eenheid in het hele gebouw.

Ook op bouwtechnisch vlak vormen de panelen een belangrijke schakel in het Stadhuis. In de akoestische plafondpanelen zijn alle technische voorzieningen opgenomen, zoals de verlichting. Het akoestische paneel is in het midden van de vloer – een vierkanten betonnen cassette – gemonteerd. De bakken bevatten 10cm steenwol voor goede absorberende eigenschappen. Hierdoor voldoet het gebouw aan alle eisen en ontstaat er een prettig geluidsklimaat. Daarbij levert de constructie een geweldig esthetisch voordeel op, de enorme hoogte van de ruimte.

Project specificaties

Opdrachtgever Gemeente Deventer
Ontwerp Neutelings Riedijk & Atelier PRO
Realisatie Harryvan Interieur
Fotografie Ronald Smits
Materiaal VariAkoestiek

Gebruikte materialen

Andere projecten

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen