Sluiten

Transitions III: Studio Truly Truly // Column

De Column collectie van Studio Truly Truly toont het effect van licht en perspectief op textuur en kleur. Joel en Kate Booy creëerden vier architecturale lichtsculpturen, waarbij ze ton sur ton tinten van contrasterende materialen toepasten. Het matte Forbo Bulletin Board heeft een aards karakter en een diepe, korrelige textuur. Van nature bestaat het materiaal al uit diverse kleurschakeringen die op vrijwel elke vierkante centimeter anders oogt. Door het licht er schuin langs te laten schijnen, komt de textuur nog mooier naar voren. Door naast het matte Forbo een geadoniseerd aluminium te gebruiken, ontstaat er een bijzondere interactie tussen licht, schaduw en tegengestelde texturen.

 

Over Studio Truly Truly

Als er een ontwerpstudio ‘experimentele vindingrijkheid’ belichaamt, dan is het Studio Truly Truly wel. Het Australische ontwerpduo heeft een achtergrond in avontuurlijke grafische vormgeving, maar wilde hun expertise uitbreiden, door een andere dimensie te geven aan design en de grenzen van materiaal op te zoeken. Kijk mee in het bijzonder creatieve proces van deze ‘Transitions III’ ontwerpers.
Studio Truly Truly is opgericht door Joel en Kate Booy. Beiden waren ze succesvolle grafisch ontwerpers in Australië, toen ze besloten dat het tijd was om letterlijk en figuurlijk hun horizon te verbreden. De aanleiding daarvoor was hun fascinatie voor materiaal en driedimensionaal design, die voortkomt uit hun eerdere werk zoals etalage ontwerp. Gericht op materiaal en concept was de keuze voor Joel snel gemaakt, hij startte zijn studie aan Design Academy Eindhoven om de focus te verleggen naar productontwerp.

Wonderlijk design met poëtische kracht

Tegen het einde van Joel’s studie – in 2013 – is Studio Truly Truly in het leven geroepen. Tot die tijd uitte Kate haar creativiteit nog als grafisch ontwerper. Die grafische achtergrond komt subtiel terug in hun huidige werk, waarbij communicatie essentieel is. Zo spreekt hun werk altijd voor zich, zet het de juiste sfeer neer en roept het een gevoel op bij de gebruiker. Het driedimensionale aspect van de nieuwe studio bood hen de vrijheid om te experimenteren met de uiteenlopende disciplines en dimensies van design. En dat heeft Studio Truly Truly dan ook volop gedaan de laatste jaren. Hun werk varieert van meubilair en textiel tot aan verlichting en ruimtelijk ontwerp. Een ding is zeker, Truly Truly staat symbool voor wonderlijk, intrigerend design dat zich bevindt op het snijvlak van industriële processen en poëtische kunst.

Zo worden kussens als bloembladeren met elkaar verbonden tot een sofa voor de ‘IKEA PS’ collectie. En verlichting krijgt een nieuwe betekenis in abstracte, organische vormen. In een ruimtelijk ontwerp waarbij functie en omgeving op verrassende wijze samensmelten. Zo krijgt de dagelijkse omgeving of een functioneel product een beeldend karakter. Truly Truly gelooft in de expressieve kracht van een esthetiek, om alle zintuigen aan te spreken.

Het proces en de potentie van materiaal

En waarmee spreek je de zintuigen beter aan dan met tactiel design en materiaal? Precies. De aanraking van het materiaal is daarom een cruciaal moment binnen het creatieve proces van Joel en Kate. Het geeft ze een idee van de potentie ervan en geeft richting aan het concept. Het materiaal krijgt tijdens ieder uniek proces zijn sculpturale, geometrische of organische vorm en opvallende kleuren. Door controle over natuurlijke en industriële maakprocessen uit te voeren, ontstaan de meest bijzondere producten.

Neem ‘Touch Light’. Met een dynamische mal krijgen de glazen lampen hun organische vorm. Naast materiaal speelt de interactie tussen textuur en kleur een belangrijke rol in het werk van Joel en Kate. Zo onderzoekt het duo de effecten van techniek, licht en vorm op de kleuring van een ontwerp. Daarbij komt vaak een natuurlijke gradient of optische illusie naar voren, zoals in de ‘Daze Side Table’ en ‘Bole Vase’.Studio Truly Truly werkte eerder al met de meest uiteenlopende materialen, van glas en keramiek tot aan textiel. Nu experimenteren ze volop met diverse Baars & Bloemhoff materialen. Contrasterende texturen, kleurverloop en lichtreflectie zijn de bron voor hun ‘Transitions III’ designcollectie. Hoe? Dat vertellen we je later.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen