Transitions III introduceert: Job van den Berg

'Transitions III’ gaat over het experiment en het opzoeken van grenzen. Of liever een stapje verder, de bestaande grenzen verleggen door te experimenteren en onverwachte mogelijkheden te tonen. Laat dat nou de kracht van Job van den Berg zijn. Hij deelt zijn verrassende kijk op materiaal en haar potentie.

Job van den Berg is twee jaar geleden afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven en boekt nu al grote successen als product- en meubelontwerper. Daarbij legt hij de focus op materiaaltechniek om hun potentie en schoonheid te laten zien. Job is geïntrigeerd door het industriële maakproces en hier liggen dan ook volop kansen voor de onderzoekende vernieuwer. De industrie is als een laboratorium voor zijn design.

Van baanbrekend experiment tot statement pieces

Met zijn experimentele werkwijze en analytische vermogen verzet Job zich tegen de massaproductie die uit de industrie voortvloeit. Hij bewijst dat industrie en persoonlijkheid hand in hand gaan. Job laat zich in zijn creatieve proces leiden door de kansen die de industrie te bieden heeft. Daarom werkte hij al regelmatig samen met producenten om verschillende technieken en verwerkingsprocessen te onderzoeken. Zijn onderzoek is keer op keer een aaneenschakeling van verbluffende ontdekkingen, waarmee Job een nieuwe kijk op de industrie creëert en verandering teweeg brengt. Dit resulteert in zijn baanbrekende ‘statement pieces’ die zich niet lenen voor productie op grote schaal, maar juist een voorbeeldfunctie hebben.Een voorbeeld voor innovatie binnen de industrie, of voor Jobs volgende werk. Wat ooit begon als een statement piece, groeit misschien wel uit tot een serie unieke designobjecten. Moeiteloos weet Job het gevoel en de persoonlijkheid van een ambachtelijk product te vangen in een industriële productie.

Ongekende blend van materialen

Zijn ‘Metal Skin Cabinet’ ademt deze ontwerpfilosofie. Natuurlijke en industriële materialen smelten samen in een nieuw geheel, de metalen huid. De diverse materialen in deze ‘huid’ creëren een gelaagd effect en versterken elkaars eigenschappen. Houtfineer en metaal geven de kast een minimalistische look met natuurlijke invloeden en lijnen. Zo speelt Job met de perceptie en de kwaliteiten van het materiaal. De metal skin ontstaat door de nerven van hout onder hoge druk in het staal te persen. Het mooie van dit proces is dat het ook werkt in combinatie met andere zachte, natuurlijke materialen. Denk jute of touw bijvoorbeeld. Zo zijn er oneindig veel variaties mogelijk met ieder een unieke textuur, waardoor geen enkel object hetzelfde is.Niet alleen onderzoekt Job van den Berg hoe materialen elkaar beïnvloeden, ook het effect van kleur en vorm neemt hij mee in zijn creatieve proces. Zo ontdekte hij hoe materiaal haar omgevingskleuren reflecteert, waar de ‘Copy Blur Tables’ uit voortvloeiden. Ook binnen een enkel materiaal liggen onbegrensde mogelijkheden, zo weet Job. Met Glasslab brengt hij de verschillende gezichten van glas aan het licht. Aan de ene kant fragiel, maar ook constructief. En die eigenschappen gaan prima samen in zijn ontwerp.

Dat verschillende materiaalsoorten en tegengestelde eigenschappen goed samengaan, zal Job op een totaal nieuwe manier laten zien in zijn ‘Transitions III’ collectie. Materiaal waarmee eerder een massieve look werd gecreëerd, krijgt nu een verfijnde, vederlichte look. Stay tuned for more!


 

Sluit

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen
Weet je zeker dat je dit product uit de favorietenlijst wilt verwijderen?