Sluiten

Transitions III: Christian Heikoop // Linear Wood

Christian Heikoop heeft de bijzondere eigenschappen van Decospan Decoflex beukenfineer optimaal vertaald in een meubelcollectie, bestaande uit twee esthetische objecten. Naast een dun en fragiel karakter, heeft het fineer een flexibiliteit en kracht die je niet van hout zou verwachten doordat nadat het fineer op een papieren ondergrond wordt geperst de houtvezel gebroken wordt. En dat onverwachte element is precies waar Christian mee verwondert. Door een sterke maar ultradunne metaalconstructie geheel te bekleden met Decospan Decoflex fineer, ogen de objecten als ongewoon fragiele, massief houten meubels. Om een slank silhouet en gebogen lijnen te creëren, speelde ook de houtnerf een essentiële rol. Na een uitvoerige studie langs diverse houtsoorten kwam Heikoop uit bij beuken. De fijne, egale nerf van beukenhout maakt het fineer nóg buigzamer, waarmee Heikoop in deze toepassing echt de grenzen van het materiaal heeft opgezocht en verlegd.Toegepaste materialen

Over Christian Heikoop

Na het zien van zijn flatpack meubelcollectie ‘Glissade’ waren we direct verkocht. En wij niet alleen. Christian Heikoop maakte internationaal een geweldige indruk met zijn afstudeerproject. Na zijn afstuderen aan Design Academy Eindhoven heeft Christian Heikoop zijn naam gevestigd in de designwereld. We zijn dan ook trots om Christian te introduceren als een van de ‘Transitions III’ ontwerpers.
Christian is in 2016 Cum Laude afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven en hij presenteerde zijn werk datzelfde jaar tijdens de Dutch Design Week. Hij studeerde ‘Man & Identity’, waar hij zijn natuurlijke drang naar vernieuwing verder ontwikkelde. Door goed om zich heen te kijken en mogelijke invloeden te analyseren, gaf hij een invulling aan de smaak en stijl van de toekomst. Trend-forecasting is en blijft een essentieel onderdeel van zijn creatieve proces.

Onverwachte versmelting van disciplines

Van grafisch tot productontwerp, van interieur tot fashion, en zelfs fotografie, Christian heeft zich in korte tijd gespecialiseerd in uiteenlopende disciplines. De jonge ontwerper onderscheidt zich door deze disciplines op een nieuwe manier te versmelten in zijn werk. Hij wordt dan ook gedreven door het ontdekken van ‘het grijze gebied’ tussen de designdisciplines. Door grenzen te verleggen heeft Christian een eigen signatuur ontwikkeld, waarmee hij telkens verrast. Hij gelooft dat nieuwe vormen en producten ontstaan vanuit innovatie en vindingrijke technieken. Het onvoorspelbare of onverwachte is een terugkerend element in al zijn ontwerpen.Zo gaf Christian een geheel nieuwe draai aan de Normcore fashion trend met zijn visualisaties, gebaseerd op de kernwaarden van Normcore. De excentrieke vormtaal maakt het juist mogelijk om volledig in de kleding weg te kruipen. Met ‘Wave’ en ‘Concave’ laat Christian zich van een hele andere kant zien en ontdekt hij slimme technieken om meubilair en sculpturale elementen te creëren.

Slimme functie en verfijnde esthetiek

Over slimme technieken gesproken, we hadden het al even over Glissade. Nog nooit was het zo eenvoudig om meubilair in elkaar te zetten met een bouwpakket. De collectie van Christian werkt net als het opzetten van een tent, door metalen buizen in de gestikte leren bekleding te schuiven. IKEA taferelen zijn daarmee verleden tijd. Zonder gereedschap en een schroefje te veel of te weinig in elkaar te zetten dus. Functie en esthetiek smelten geweldig samen in de modulaire Glissade banken, stoelen en tafels. Daarnaast vormen het leren en de slanke metaalconstructie een verrassend contrast.Christian weet materialen en technieken op een vernieuwende wijze te benaderen en te verbinden. Dit principe en zijn verfijnde ontwerptaal keren ook terug in de ‘Transitions III’ collectie. Wij kunnen niet wachten om een glimp op te vangen van zijn designs voor deze Transitions editie. To be continued!


Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen