Sluiten

Baars & Bloemhoff en het HMC organiseren de eerste editie van de “Master Of Materials” Prijs

Op 5 en 11 juli jongstleden heeft Baars & Bloemhoff bij het Hout- en Meubileringscollege voor het eerst de ‘Baars & Bloemhoff: Master of Materials’ prijs uitgereikt. Zowel bij het HMC Rotterdam als Amsterdam hebben de afstuderende studenten prachtige meubels en interieurontwerpen gepresenteerd, waar de vakjury’s van Baars & Bloemhoff met veel plezier hebben mogen jureren.

Vernieuwend en experimenteel werk

Na aanblijvende enthousiaste reacties van de studenten over de samenwerking tussen het HMC en Baars & Bloemhoff in het verleden, is de ‘Master of Materials’ prijs opgezet. Voor deze prijs zijn de studenten uitgedaagd om een uniek en vernieuwend meubel of interieuradvies te presenteren met een focus op de materialisatie. Deze werken werden vervolgens beoordeeld door gerenommeerde namen uit het vak. Het concept sluit aan bij beide organisaties die zich richten op creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. Vanuit Baars & Bloemhoff waren we op zoek naar eindwerken die er echt uitspringen, waar die extra creatieve slag in het eindwerk verwerkt is. Er werd goed gelet op de werken waar op een vernieuwende en experimenterende manier met materialen werd gewerkt. De studenten waren verder totaal vrijgelaten in hun materiaalkeuzes en ideeën.

Uitreiking HMC Rotterdam

Op 5 juli was de opening van de eindwerk expositie op het HMC in Rotterdam waarbij alle afstuderende en aankomende studenten welkom waren. De jury bestaande uit Nolly Vos van Powerhouse Company, Ton de Koning van Monster Meubel Interieurbouw, David Derksen van David Derksen Design en onze collega en Materiaal Adviseur Alexandra Izeboud hebben voor aanvang van het evenement de expositie doorlopen en de werken beoordeeld.

Uit alle werken in de Meubelbouw categorie, welke van zeer hoog niveau waren, heeft de jury Simoon van der Drift, Valentijn Rieb en Jaap Martin genomineerd. Van deze werken sprong het meubel ‘Chester-Blocks’ van Valentijn Rieb er unaniem bovenuit en heeft hij de prijs in Rotterdam met veel vreugde in ontvangst mogen nemen. Valentijn heeft de karakteristieke vorm van een Chesterfield bank vertaald naar houten zitblokken met daaronder een verend oppervlak. Hierdoor werd de houten hocker toch als leren bank ervaren, wat een bijzonder verassende materiaalbeleving gaf.Voor de categorie Interieuradvies waren het werk van Romée Willems en Yvenca Tindal genomineerd. Hierbij heeft Romée Willems de jury overtuigd met haar zeer professionele eindpresentatie. Zij heeft in haar concept ervoor gekozen om alle afleidende accessoires weg te laten, waardoor de materialisatie van het interieur centraal in het werk naar voren komt. Hierdoor ontstaat een zeer modern en hedendaags interieur waarin men daadwerkelijk tot rust kan komen te midden van een grote stad zoals Rotterdam.

Uitreiking HMC Amsterdam

Op het HMC in Amsterdam is 11 juli op dezelfde manier de expositie geopend en zijn de werken ook daar door een vakjury beoordeeld. Het regionale karakter van de samengestelde jury’s vonden we zeer belangrijk en bestond daarom uit Mirella Slingerland van TANK, Diewert van der Horst van Houtwerk, Lex Pott van Studio Lex Pott en Alexandra Izeboud. De genomineerde voor de Meubelbouw categorie waren Jan de Zwaan, Hadewich van Crimpen en Hidde Jeursen. Gezien de modulaire eigenschappen, het niveau van vakmanschap en het concept dat de eindgebruiker zijn eigen kast kan ontwerpen met standaard bouwonderdelen, heeft Hidde Jeursen zeer terecht de prijs in ontvangst mogen nemen.Ook hier hadden we een aantal prachtige Interieuradviezen waarbij Astrid Spanjaart, Lisette Zuurendonk en Noa Brand waren genomineerd. De winnares, Astrid Spanjaart, heeft hier voor een ontwerp van een uitvaartcentrum gekozen. Hierbij is ze zeer goed geslaagd in het creëren van een sfeervol ontwerp met een natuurlijke uitstraling in een context en onderwerp wat toch gevoelig ligt.

Om de dag compleet te maken heeft Lex Pott na de prijsuitreiking nog een interessante masterclass gegeven over zijn ervaringen als ontwerper en hoe bij hem vormen van zijn ontwerpen voortvloeien uit het experimenteren met materiaal.

Strijden voor de hoofdprijs

In navolging van de twee exposities bieden we alle genomineerden een mooie plek aan in onze gloednieuwe (nog te openen) Broeinest locatie in Rotterdam waar ze hun werk mogen exposeren. Zodra de deuren openen zullen vele interieurbouwers, productontwerpers en architecten Broeinest bezoeken en in aanraking komen met hun werken. Dit biedt hen dus een buitengewoon unieke plek om hun werk te presenteren.

Tevens gaan de twee winnaars van de Meubelbouw prijzen, Valentijn Rieb en Hidde Jeursen, strijden voor een sensationele hoofdprijs van Baars & Bloemhoff. Tijdens een van de eerste events in Broeinest gaan ze de strijd aan om een eigen expositieplek in Milaan tijdens de Salone del Mobile 2017. Exposure op een beurs van dit formaat is natuurlijk een unieke mogelijkheid voor deze jonge startende ontwerpers. Meer info over dit event volgt snel.

We kijken terug naar twee fantastische dagen en wederom een prettige samenwerking met het HMC. De aanloop naar de volgende editie van ‘Baars & Bloemhoff: Master of Materials’ gaan we in de toekomst aanscherpen om studenten nog meer te motiveren om te experimenten met materialen. Tot aan de volgende editie!

‘Baars & Bloemhoff: Master of Materials’ Overzicht

HMC Rotterdam

Juryleden

  • Nolly Vos – Project Architect – Powerhouse Company
  • Ton de Koning – Monster Meubel Interieurbouw
  • David Derksen – Ontwerper – Transitions 2016
  • Alexandra Izeboud – Materiaal Adviseur Architecten – Baars & Bloemhoff

Genomineerden Meubelbouw

Valentijn Rieb – Chester Blocks – Winnaar
De hocker van Valentijn Rieb is een knipoog naar de klassieke Chesterfield meubelen. Deze zijn oorspronkelijk in leer uitgevoerd, echter heeft Valentijn de karakteristieke vorm van de Chesterfield bank vertaald naar houten zitblokken met daaronder een verend oppervlak. Hierdoor wordt de houten hocker toch als leren bank ervaren, een bijzonder verassende materiaalbeleving.

Jaap Martin – Zwevende Ladekast
Het ladekastje van Jaap Martin bestaat uit honderden houten latjes en creëren samen de illusie van een zwevend object. Het meubel kan als kunstobject in de ruimte kunnen worden neergezet en is een plezier om naar te kijken, omheen te lopen en van dichtbij verder te ontdekken.

Simoon van der Drift – Schub
De inspiratie van het werk van Simoon van der Drift kwam van de huiden en texturen van dieren en andere objecten in de natuur, ze heeft daarop voortgeborduurd op de huid van een vis en die textuur uitvergroot. De in elkaar overlopende schubben van het front creëren de illusie dat de vijf laden een geheel vormen.

Genomineerden Interieuradvies

Romée Willems – Het Timmerhuis 010 – Winnares
Romee Willems heeft met haar Timmerhuis project een zeer professionele eindpresentatie neergezet, waarin de materialen in het interieur de hoofdrol spelen. Ze is van mening dat we vaak te veel worden afgeleid door accessoires in de woning en heeft deze in haar project bewust weggelaten. Hierdoor ontstaat een heel modern hedendaags interieur waar de bewoner in het hartje van Rotterdam daadwerkelijk tot rust kan komen.

Yvenca Tindal – De Jonge Veenen Interieur
Voor haar eindwerk heeft Yvenca Tindal een eengezinswoning in Moerkapelle heringericht. Voor haar stond in het project het creëren van ruimte en comfort centraal, dit kwam ook goed naar voren in het gebruik van lichte materialen en kleuren. Het project kwam nog verder tot leven door het gebruik van een Virtual Reality bril met 360o view.

HMC Amsterdam

Juryleden

  • Mirella Slingerland – Senior Interieurarchitect – TANK
  • Diewert van der Horst – Houtwerk Interieurbouw
  • Lex Pott – Ontwerper – Transitions 2015
  • Alexandra Izeboud – Materiaal Adviseur Architecten – Baars & Bloemhoff

Genomineerden Meubelbouw

Hidde Jeursen – Modulaire kast – Winnaar
Het werk van Hidde bestaat uit gestandaardiseerde bouwonderdelen en schakelelementen die als mecano voor gevorderden in elkaar gezet kunnen worden. Hierdoor kan de gebruiker zelf een kast bouwen in de grootte en vorm waar behoefte aan is. Deze modulaire functie maakt het ontwerp zeer hedendaags en bied daarmee vele mogelijkheden voor de toekomst van interieurinrichting.

Jan de Zwaan – Evolve
Het houten bureau van Jan de Zwaan visualiseert de evolutie van klassiek ontwerp met capriool poten naar modern meubelontwerp in een uitgebalanceerd geheel. Het is daarom zeer bijzonder te zien hoe zulke sterk verschillende ontwerpstijlen toch in harmonie samenkomen. Door slechts 1 soort houtsoort te gebruiken, zonder verdere poespas, komt dit verhaal zeer goed tot zijn recht.

Hadewich van Crimpen – Sieradenkast
Het sieradenkastje van Hadewich v. Crimpen is geïnspireerd op het werk van James Krenov en is met enorme vakkundigheid in elkaar gezet. De schoonheid zit hem in het ontdekken van de verschillende opbergvakjes en detaillering, zoals de zwaluwstaartverbindingen in diverse houtsoorten.

Genomineerden Interieuradvies

Astrid Spanjaart – Uitvaartcentrum – Winnares
Astrid Spanjaart heeft voor de uitdaging gekozen om het interieur van een uitvaartcentrum te ontwerpen. Deze keuze viel gelijk op en daarnaast was het interieur ook prachtig uitgewerkt. Met de natuur als uitgangspunt, heeft ze een gewaagd, maar toch rustgevend geheel gecreëerd wat past bij de functie van de ruimte.

Noa Brand – Bungalow Woning
Noa Brand heeft van een oubollig jaren 60 bungalow een modern en luxueuze woning ontworpen. Haar project heeft ze op zeer professionele wijze samengevat in een boekwerk, waar tot op detailniveau nagedacht is over de inrichting. Met deze presentatie zal ze haar opdrachtgever zeker overtuigen.

Lisette Zuurendonk – House of Kas
Het project van Lisette Zuurendonk is een horecagelegenheid in een voormalige orangerie. Door het gebruik van de vele verschillende planten en natuurlijke kleuren in het interieur herleeft de gebruiker de historie van het gebouw. Dit komt ook zeer goed terug in haar algehele presentatie.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen