Sluiten

In gesprek met Rick Tegelaar over natuur en materie

Op zoek naar het ideale materiaal voor de ontwikkeling van zijn Cam Fan, benaderde Rick Tegelaar Baars & Bloemhoff. Omdat voor zijn project het houtfineer op een totaal andere manier wordt toegepast gingen ze gezamenlijk naar fineer specialist Decospan voor advies. Rick vertelt over zijn bezoek aan het Treehouse van Decospan en hoe ze gezamenlijk tot de beste keuze voor zijn Cam Fan zijn gekomen.

'Het blootleggen van de schoonheid van een eenvoudig mechanisch principe’

Dat is het uitgangspunt van de Cam Fan van Rick Tegelaar. De kern van de Cam Fan bestaat uit een nokkenas, een mechanisch element dat de meesten van ons elke dag gebruiken maar bijna nooit zien. Met een achtergrond in de werktuigbouwkunde wilde Rick Tegelaar een nieuw licht werpen op deze techniek, met als doel de elegantie ervan te tonen. Cam Fan is een bijzondere mechanische ventilator met bewegende nokken waarbij de bladen sierlijk door de lucht bewegen. Door de technische uitdagingen die komen kijken bij de juiste materiaalkeuze, heeft Rick Baars & Bloemhoff benaderd voor advies en ondersteuning bij dit bijzondere project.

HOE WAS DE SAMENWERKING MET BAARS & BLOEMHOFF?

RT: ‘Tijdens het ontwerpproces van de Cam Fan hebben we met verschillende materialen voor de ventilatorbladen geëxperimenteerd. We ontdekten dat door fineer te gebruiken de bladen in één richting stabiel bleven maar in de andere richting flexibel waren. Dit werkt perfect voor de luchtstromen die geproduceerd worden door de ventilator. Hierdoor ontstaat een zweepslag-achtige beweging die de luchtsnelheid toe doet nemen. Aanvankelijk probeerden we de structuur te vertalen door structuren in kunststof of metaal te laseren. Echter werkt houtfineer zowel technisch als esthetisch veruit het beste. Na een bezoek aan het Broeinest van Baars & Bloemhoff in Eindhoven kregen we al veel meer inzicht in het enorme aanbod aan beschikbare materialen en leveranciers dat zij bieden.’ Baars & Bloemhoff adviseerde toen om te kijken naar de fineren van Decospan. Zij vertelden mij dat Decospan dé specialist is op gebied van houtfineer en met een aanbod van meer dan 150 houtsoorten heb je feitelijk gezien voor elk idee of smaak een oplossing. Omdat de toepassing van het fineer op deze manier nogal ongebruikelijk is was het heel goed om de fabriek in België te bezoeken en echt in het materiaal te duiken en ons te laten adviseren door hun specialisten.

WAAROM HEB JE VOOR DECOSPAN FINEER GEKOZEN?

RT: De vragen die we aanvankelijk hadden bij de ontwikkeling van de Cam Fan gingen vooral over de werking van het fineer. Hout is een natuurproduct en dat uitzet en krimpt. Hierdoor zitten er bepaalde eisen en beperkingen aan waar Decospan uiteraard zeer veel kennis en expertise van heeft. Door de uitgebreide rondleiding over het enorme terrein van Decospan hebben we veel meer inzicht gekregen in met wat voor materiaal we eigenlijk werken. Zoals bijvoorbeeld de verschillende manieren van snijden, voegen en afwerken en welke uitwerking deze hebben op het materiaal.

Ik was positief verrast over de hoeveel handwerk die hieraan te past komt, het is echt een ambacht en ik vond het mooi om een kijkje achter de schermen te krijgen bij dit fascinerende proces. Bijzonder om te zien was ook de enorme voorraad van gesneden vellen fineer die ze daar hebben liggen. Ze hebben werkelijk een schatkamer aan zowat alle houtsoorten ter wereld, van moeraseiken van meer dan 100 jaar oud, tot ontelbare varianten in meer gangbare houtsoorten zoals bijvoorbeeld walnoten. Wat echt speciaal was, is dat ik uit de gesneden fineervellen van stammen, persoonlijk de voor mij beste vellen kon uitkiezen, welke hierna samengevoegd worden tot mijn eigen fineervel!

Belevingscentrum Treehouse

Vervolgens bezochten we het Treehouse van Decospan. Treehouse is een gloednieuw belevingscentrum voor architecten en ontwerpers waar fineer in alle mogelijke varianten en afwerkingen wordt getoond. We zagen daar meer dan 150 houtsoorten als hele plaat getoond in een ingenieus schuifkastensysteem. Ideaal om tot de juiste materiaalkeuze te komen voor het project omdat je daar alle mogelijke houtsoorten ziet in combinatie met diverse afwerkingen en laksoorten. We kregen zo een goed beeld van het uiteindelijke resultaat. Veel beter dan bijvoorbeeld alleen via een A4 staal.

Uiteindelijk zijn we na het bezoek aan het Treehouse en het nodige persoonlijke advies van Decospan tot de beste keuze gekomen voor ons Cam Fan concept. We hebben voor kwartiers Europees eiken gekozen omdat dit het beste paste bij de toepassing. Het is een stevig materiaal met de juiste veerkracht voor een vloeiende beweging en hoge luchtopbrengst. Door de geringe gevoeligheid voor vocht, helemaal na het toepassen van een olie, blijven de bladen ook voor langere tijd mooi. We willen Baars & Bloemhoff en Decospan graag bedanken voor alle inzet, hulp en testmaterialen die we ontvangen hebben.

Rick Tegelaar, productontwerper www.ricktegelaar.nl

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen