Sluiten

Ik ga op reis en ik neem mee... 50 bouwhelden

In 2016 bestaat ons prachtige familiebedrijf De Stiho Groep, waar Baars & Bloemhoff onderdeel van is, 90 jaar! Iets waar wij ontzettend trots op zijn en dus reden voor een groot jubileum. Dit jubileumjaar staat in het teken van verbinden en versterken. Voor De Stiho Groep is het belangrijk dat we ons 90-jarig jubileum zinvol vieren. We willen iets doen, waarmee we iets kunnen betekenen voor een grotere groep mensen dan alleen onze eigen medewerkers of zakelijke contacten. We willen aan de slag voor mensen, die dat zoveel harder nodig hebben dan wij. Sinds 15 jaar vieren we daarom jubileum jaren bij De Stiho Groep op een bijzondere manier middels Bouwreizen die georganiseerd worden in samenwerking met Habitat for Humanity.

Onze marketing collega Dimitri van Baars & Bloemhoff vertelt hier over hoe hij zijn reis heeft ervaren.

55 kilometer buiten Siem Reap, de stad die bekend staat om het grootste religieuze monument ter wereld Angkor Wat, begon ons avontuur in Cambodja. Hier hebben we hard gewerkt om 4 huizen en 12 toiletten voor de lokale inwoners te bouwen, een ervaring om nooit meer te vergeten! Toen ik hoorde dat deze bouwreis werd georganiseerd was ik gelijk enorm enthousiast. Voor deze editie is gekozen om naar Cambodja te gaan, een land waar ik nog nooit was geweest en waar genoeg reden is om de mensen te gaan helpen. Zo’n 4,8 miljoen mensen in Cambodja leven in armoede. 90% van de bevolking woont in landelijk gebied. De meesten van hen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de landbouw, maar 12 procent van de mensen die in armoede leven, bezit geen land en woont in sloppenwijken. Hierdoor zijn de verschillen tussen arm en rijk zeer groot.

10 juni jongstleden stapte ik daarom met 49 andere bouwhelden op het vliegtuig richting Siem Reap. Wij waren de 4e en laatste groep van in totaal 200 collega’s, klanten en leveranciers. Eenmaal aangekomen en de mooie verhalen van groep 3 gehoord te hebben konden we niet wachten om zelf ook aan de slag te gaan. Met eigen meegenomen gereedschap, het nodige handen- en voetenwerk om te communiceren met de lokale bouwvakkers, een flink aantal liters zonnebrand, water met zoutoplossing en deet tegen de muggen hebben we de handen uit de mouwen gestoken. Tijdens de gehele reis hebben we vanuit Habitat een perfecte begeleiding en ondersteuning gehad. Er waren tolken aanwezig zodat we ook met de lokale mensen het gesprek aan konden gaan om meer te leren over hun cultuur en manier van leven.Zo leerde ik over het gezin van Khong Pong met zijn vrouw Nou Yeen en hun kinderen van 6 en 1 jaar oud. Om zijn gezin te ondersteunen werkt Khong als bouwvakker en reist hij op en neer naar Siem Reap waar hij $5,50 per dag verdient. Zijn vrouw verkoopt diverse spullen vanuit huis, waaronder eigen gevlochten manden die ze verkopen voor $1,15 per stuk. Het is voor hun dus onmogelijk om bouwvakkers in te huren die een huis voor ze bouwen waarin ze veilig zitten in het harde klimaat in Cambodja. Ze waren daarom dolgelukkig toen Habitat Cambodja en de dorpsleider langskwamen om hun te vertellen dat ze hulp gingen krijgen. Het was leuk om te zien hoe ze hun dankbaarheid met kleine gebaren aantoonde door hun bed voor ons klaar te zetten in de schaduw zodat we even konden rusten en onze spullen kwijt konden.Midden op de week hebben we ‘s middags een bezoek gebracht aan een lokale basisschool waar we geweldig werden ontvangen door zingende kinderen. Hier hebben we een toespraak bijgewoond van Habitat Cambodja die de kinderen uitleg ging geven over hygiëne en het belang van het goed wassen van handen en knippen van de nagels. Klinkt voor ons natuurlijk als vanzelfsprekend maar dat werkt daar toch anders. De kinderen krijgen hier vanuit huis geen begeleiding en goede uitleg over hygiene. Het is bijzonder om te zien hoe belangrijk school hier dus voor ze is. Ik zag deze middag als een van de hoogtepunten van de reis, vooral toen we zelf ook de kinderen hebben geholpen met het handen wassen en nagels knippen. Dit maakte het enorm persoonlijk.

Na een vier weken hard werken hebben we met in totaal 200 bouwhelden een fantastisch resultaat gerealiseerd. Er zijn maar liefst 20 huizen en 14 toiletten gebouwd, en we hebben 1100 hygiëne- en schoolpakketten uitgedeeld op diverse basisscholen. Daarnaast zijn er vele initiatieven georganiseerd om geld in te zamelen zodat er nu wij weer terug zijn in Nederland, het bouwen van huizen door kan gaan. Gezamenlijk hebben we maar liefst €162.000 weten op te brengen. Maar hier bleef het niet bij, De Stiho Groep kondigde namelijk aan tijdens het jubileum event dat zij dit bedrag gingen verdubbelen tot maar liefst €324.000!

Ik geniet nog steeds na van deze prachtige reis en het was een voorrecht om hier onderdeel van uit te mogen hebben gemaakt. Ik ben een indrukwekkende ervaring rijker die ik nooit meer zal vergeten. Een ding weet ik zeker, als er weer een mogelijkheid is om mee te gaan op bouwreis, grijp ik deze met beide handen aan. De onderstaande video is daarom ook een mooi aandenken aan deze reis!

Groeten,
Dimitri

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen