Sluiten

BNI reis 2017: van studio Michele De Lucchi tot de fabriek van Abet Laminati

Drie dagen lang hebben we samen met Abet Laminati en 11 van de genomineerden voor de BNI prijs 2017, een prachtige reis naar Milaan gemaakt. Deze reis, georganiseerd in samenwerking met Abet Laminati Nederland, is tot stand gekomen als cadeau voor de genomineerden, waarbij het opdoen van inspiratie en het kennismaken met gevestigde namen uit de architectuurwereld centraal staat. Het was dan ook een uniek en gevarieerd programma, waar wij allemaal warm van werden.

Inspiratie opdoen in Milaan met de genomineerden voor de BNI prijs 2017

De eerste dag bezochten we twee indrukwekkende studio’s, die beide een verschillende visie en werkwijze lieten zien: studio ps+a en studio aMDL. Op dag twee kregen we een kijkje achter de schermen in de Abet Laminati fabriek en zagen we in het bijbehorende museum hoe HPL door de jaren heen is toegepast door gevestigde ontwerpers. David Derksen zette ons die dag ook aan het werk met een uitdagende Masterclass. Ten slotte hebben we de reis afgesloten met een bezoek aan de wijnkelders van Ascheri. Beter dan dat wordt het niet!Studio ps+a en studio aMDL

Het programma kon niet beter beginnen dan met een bezoek aan studio ps+a en aMDL. Waar bij ps+a, Palomba Serafini Associati, vooral hedendaagse ontwerptechnieken met behulp van de 3D printer worden toegepast, zagen we bij studio aMDL een focus op het vakmanschap van Michele de Lucchi, met traditie en ambacht als uitgangspunten. Daarnaast lag bij ps+a de nadruk op de kracht van het ontwerperscollectief en werd bij aMDL uitgegaan van de virtuositeit van Michele de Lucchi.Abet Laminati

Als hoofdsponsor van de BNI prijs kon een bezoek aan de indrukwekkende Abet fabriek en het bijbehorende museum natuurlijk niet ontbreken. In de Abet fabriek in Bra kregen we het productieproces te zien van HPL: de verwerking van de grondstof kraftpapier tot gekleurd eindproduct. In het museum werden we verrast door de toepassingen van HPL door de tijd heen: van Memphis en Alchimia in de jaren 80 tot hedendaagse ontwerpen met behulp van digitaal printen van Jean Nouvel en Karim Rashid.Masterclass David Derksen

Ook kregen we een kijkje in de beroepspraktijk van een gevestigde ontwerper van eigen bodem: David Derksen. David deelde zijn verhaal over het opzetten van zijn studio en liet ons ervaren hoe het is om een eigen decor te ontwerpen aan de hand van hoe kunstenaar Sol Lewitt patronen maaktte, namelijk door middel van het schrijven van een recept. Bij de uitvoering hiervan bleek dit een pittige uitdaging, wat bijzondere resultaten opleverde. Tot slot kregen we een rondleiding door de wijnkelders van Matteo Ascheri, met bijbehorende wijnproeverij. Een betere afsluiting van de reis hadden wij niet kunnen bedenken.


Een merkwaardige ontknoping

Op 28 september had de uitreiking van de BNI-prijs een merkwaardige ontknoping. De afstand tussen BNI bestuur en de academies blijkt dermate groot dat de jury geen overeenstemming kon bereiken over een winnaar in zowel de categorie ‘Bachelor’ als de categorie ‘Master’.

Baars & Bloemhoff en Abet Laminati werden net als alle aanwezige genomineerden tijdens de uitreiking overrompeld door dit besluit van de jury. De hoofdreden voor beiden sponsoren om zich al enkele jaren aan de BNI-prijs te committeren is om jong interieur talent een verdiend podium te bieden en kwaliteit, creativiteit en enthousiasme te belonen met een fraaie prijs. Abet Laminati en Baars & Bloemhoff distantiëren zich nadrukkelijk van het besluit van de jury en het BNI bestuur om dit jaar, ondanks de hoge kwaliteit van de nominaties, de BNI prijs niet uit te reiken.

Met trots benoemen we hierbij nogmaals de genomineerden: Allegra Santis, Fréderique Albert, Dave van Toor, Gerlin Bekhuis, Valerie Smalen, Judith Snoeijen, Ianthe Tang, Jolanda Oudshoorn, Melissa Vermeule (bachelor) en Merle Flügge, Eva Hoonhout, Roy Ruigt, Evelien Kranstauber, Marit Reitsma (master).

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen