Sluiten

Binnenkijken bij Robert Tediek Keukens & interieur

In het uiterste noorden van Noord-Holland bevindt zich de gloednieuwe werkplaats en showroom van Robert Tediek Keukens & Interieur, waar wij letterlijk een kijkje in de keuken kregen. Het jonge bedrijf is vijf jaar geleden opgericht door Robert Tediek en Dionne Vonderbank. De talentvolle vakman en het creatieve ontwerpersoog vullen elkaar perfect aan en de verrassende ideeën die daaruit voortvloeien vormen de succesformule voor het snelgroeiende interieurbedrijf.

Interview | Anouk Freriks
Fotografie | Wouter van der Sar


Hoe is Robert Tediek Keukens & Interieur ontstaan?

Robert is zijn carrière begonnen in de scheepsbouw, een branche waarin hij 2 jaar heeft gewerkt. Daar werd zijn liefde voor het vakmanschap geboren en besloot hij een opleiding aan het HMC te volgen. Zo verschoof zijn focus naar interieur- en meubelontwerp. Letterlijk op de dag dat hij afstudeerde, stapten we vol enthousiasme binnen bij de KVK en zijn we Robert Tediek Keukens & Interieur. Zelf heb ik een ontwerpachtergrond en teken ik dus ook het ontwerp uit, wat Robert vervolgens perfect weet te realiseren. Maar de ideeën bedenken we altijd samen. Gelukkig hebben we dezelfde smaak.



Inmiddels loopt het jonge bedrijf erg goed. Is dit ook een reden dat jullie verhuisd zijn naar een nieuw pand, inclusief showroom?

Dat klopt. Het bedrijf heeft een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt in de vijf jaar dat we bestaan. We waren wel echt uit ons vorige pand gegroeid. Bovendien bood het nieuwe pand een geweldige kans om naast de werkplaats en studio ook een showroom te openen, waar je straks voorbeeldontwerpen van onder meer onze keukens kunt bewonderen.

Waar kunnen we jullie werk aan herkennen?

Ons werk kenmerkt zich door vrij simpele lijnen en minimalistische vormen. Een verrassende mix van kleuren en structuren is wat het interessant maakt. En door te kiezen voor een minimalistische vormtaal, ligt de nadruk ook meer op bijzondere combinaties en details. Want het zijn toch de details die een ontwerp maken. Daarmee geven we een twist aan het ontwerp en blijven we weg van de standaard. Onze stijl straalt ook wel een soort frisse, Scandinavische luxe uit.

Aan welke criteria moet een goed ontwerp volgens jullie voldoen?

Een ontwerp moet rust uitstralen, zonder dat het saai wordt natuurlijk. Daarbij gaat het allemaal om het vinden van de juiste balans in kleur, materiaal en vorm. Van contrast in kleur en structuur wordt in evenwicht gebracht door eenvoudige vormen.



Jullie werken vaak aan projecten, keukens en interieurs voor particuliere woningen. Hoe vinden jullie de juiste balans tussen de wensen van de bewoners en jullie eigen handschrift?

De mensen die ons vragen om een interieurontwerp te maken, willen iets unieks. Dus dat prikkelt ons om te blijven vernieuwen. Door te spelen met de indeling van een huis en een ruimte, wordt een ontwerp altijd anders dan het vorige. Maar het is de uitdaging om goed te luisteren naar de wensen van een opdrachtgever en daar de beste elementen uit te kiezen die een bepalende rol krijgen in het ontwerp. Soms zijn er juist ook dingen waarvan een opdrachtgever denkt dat hij het absoluut niet wil. Dan willen wij nog wel eens eigenwijs zijn en verwerken wij het op onze manier in een ontwerp. Om te laten zien hoe het ook kan. We verrassen mensen graag op een positieve manier en dit pakt vrijwel altijd goed uit.

In hoeverre bepalen jullie de details van een keuken of meubel van tevoren? En op welk detail zijn jullie het meest trots?

Dit is wel iets wat ontstaat tijdens het proces. Van te voren weten we nooit precies hoe het gaat worden, omdat een ontwerp afhankelijk is van de wensen van de opdrachtgever. Gaandeweg ontdekken we hoe we hier invulling aan gaan geven. De details maken voor ons wel echt het ontwerp en geven het een andere twist. Er is dan ook niet een detail waarop we het meest trots zijn. Het moet vooral kloppen bij het ontwerp en de ruimte.



Welke technische uitdaging dreef je tot het uiterste en hoe heb je dit opgelost?

De grootste technische uitdaging was toch wel een project in Groningen. Hiervoor werkten we in opdracht van een architect, dus niet al ons werk is eigen ontwerp. In dit geval waren de instructies minimaal voor een vrij complex ontwerp, dat bestond uit een houten kookeiland en een zwevend HI-MACS blad. Na veel tekenen en experimenteren is het toch gelukt! Uiteindelijk hebben we het blok hol moeten maken en is het opgedikt. Ook is er een fornuis van Pitt Cooking in geïntegreerd. Die losse elementen vragen natuurlijk om een super strakke afwerking.



Welke materialen gebruiken jullie het liefst en waarom?

Vaak passen we natuurlijke materialen als hout toe in combinatie met een matte HPL van bijvoorbeeld FENIX NTM voor een sterk contrast. Die hele matte look zorgt voor een strakke, luxe uitstraling. En het voelt ook nog eens fluweelzacht aan. Dat er op het FENIX HPL geen vlekken of vingerafdrukken zichtbaar zijn door de toegepaste nanotechnologie, is voor ons een enorme plus. Zeker in de matzwarte uitvoering is dit echt een winst ten opzichte van andere zwarte materialen. Voor werkbladen maken we ook regelmatig gebruik van HI-MACS. Het grote voordeel van dit materiaal is dat je het zelf op ongelooflijk veel manieren kunt bewerken en het eenvoudig kunt repareren. Kwaliteit staat voorop in onze materiaalkeuze. Het liefst wil je dat een keuken of interieur er over 20 jaar nog hetzelfde uitziet als op het moment dat het is opgeleverd.

Hoe ziet de keuken van de toekomst er volgens jullie uit?

Je merkt nu al dat de keuken meer is dan alleen een ruimte om te koken en te eten. Het wordt zeker niet meer in een hoekje weggestopt. De keuken wordt meer en meer een multifunctionele leefruimte en is vaak echt het hart van het huis. We verwachten dat deze trend alleen maar door zal zetten. Daarom is het des te belangrijker om ontwerpen te maken die warmte uitstralen en comfort bieden, maar ook meerdere functies samenbrengen.

Waar ligt jullie focus voor de toekomst?

Onze focus voor de toekomst is in lijn met hoe we nu werken. Een mix van eigen ontwerp en samenwerkingen met een architect spreekt ons erg aan. Soms is het ook wel fijn om niet alles zelf te bedenken en door zulke samenwerkingen iets heel nieuws te creëren. Voor ons is mensen blijven verrassen met onze ideeën en zorgen dat ze lang kunnen genieten van een fijn interieur het belangrijkst. Op welke manier dan ook.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen