Vernieuwd Musis Sacrum: imposante architectuur en akoestiek

Achter het monumentale, bestaande gebouw bevindt zich verrassend genoeg de grootste concertzaal van het Musis Sacrum. En wat is het ontwerp van architectenbureau van Dongen-Koschuch, gerealiseerd door Mertens Bouwbedrijf, prachtig geworden. Musis Sacrum was op zichzelf al een icoon, maar na de spectaculaire renovatie en bouw van de nieuwe Parkzaal, is Arnhem een architectonische parel rijker. Met akoestische oplossingen uit ons VariAkoestiek programma voor het interieur, is de zaal niet alleen een lust voor het oog, maar ervaar je er muziek als nooit tevoren.



Binnen en buiten in optimale harmonie

De gloednieuwe Parkzaal doet aan als een paviljoen in het park achter het monumentale gebouw. Het ontwerp is zeer transparant door het vele gebruik van glas, maar ook door het natuurlijke kleurenpalet. Van buiten groen met een subtiele glans, waardoor het gebouw prachtig opgaat in de omgeving. Zodra de zon zich echt laat zien, gaan de enorme ramen open en geniet je buiten in het park van een openluchtconcert. En een mooi uitzicht op de imposante zaal natuurlijk. Van binnen is de ruimte bekleed met eikenhouten panelen. Door de keuze voor natuurlijke materialen zijn binnen en buiten in optimale harmonie. De afgeronde vormen verzachten het geheel van rechte lijnen.



Van klassiek tot pop met VariAkoestiek

Eisen aan de akoestiek zijn nergens strenger dan in concertzalen. Geluiden van buiten mogen niet doordringen in tot in de zaal, terwijl binnen alles moet kloppen. De speelse VariAkoestiek panelen van blank eikenfineer zijn daarom niet alleen ontworpen vanuit esthetisch oogpunt, maar vervullen juist een belangrijke rol voor de akoestiek in de zaal. De variatie in hoogte en het verspringende ritme zorgen ervoor dat het geluid van het podium ook op de achterste rij prachtig klinkt. Omdat het programma van het Musis Sacrum varieert van prachtig klassiek tot aan hedendaagse pop, kan de ruimte hier met akoestische oplossingen op aangepast worden. Zo worden er bij een popconcert extra zwarte panelen aan de wanden gemonteerd die het versterkte geluid perfect absorberen. Dit bewijst maar weer dat de juiste akoestische oplossing vraagt om maatwerk, flexibiliteit en veel ontwerpvrijheid.



Naast de zalen, zijn ook de gangen, sluizen en het horecagedeelte voorzien van VariAkoestiek panelen. Het blank gelakte eikenhout keert daarbij in al deze ruimtes terug, zodat ze samen een eenheid vormen. Wat wel varieert, is de perforatie. Zowel de VariaPerfo als de Variadiffusie/reflectie lijn stelen de show in het vernieuwde Musis Sacrum. VariaPerfo is, zoals de naam al doet vermoeden, een geperforeerd paneel, waarbij verschillende groottes qua diameter mogelijk zijn. Elk paneel heeft zijn eigen perforatiepatroon met een daaraan gekoppelde perforatiegraad en akoestische waarde. Hoe hoger de perforatiegraad, des te hoger de akoestische waarde. Reflectie- en diffusiepanelen verspreiden het geluid en brengen het verder de ruimte in.

Bij de renovatie van het Musis Sacrum is dus werkelijk aan alles gedacht. Van een multifunctionele, flexibele inrichting tot aan het beste akoestische design voor iedere ruimte en muziekstijl.

Specificaties

Opdrachtgever Musis Sacrum Arnhem
Ontwerp van Dongen-Koschuch
Realisatie Mertens Bouwbedrijf
Fotografie Bart van Hoek
Materiaal VariAkoestiek & Eikenfineer blank gelakt
Sluit

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen
Weet je zeker dat je dit product uit de favorietenlijst wilt verwijderen?