Dukta

Zeg je Dukta, dan zeg je flexibiliteit en ronde vormen van hout. Met het speciale incisieproces van Dukta neemt hout ongekende vormen aan en is het materiaal flexibeler dan ooit. Ideaal voor het creëren van ronde of golvende vormen in wanden, plafonds en meubilair bijvoorbeeld. Zo heeft Dukta een prachtige esthetische kwaliteit en kent het materiaal vele decoratieve interieurtoepassingen.

 • Flexibiliteit in hout
 • Creëren van ronde, driedimensionale vormen
 • Akoestische eigenschappen
 • Beschikbaar in 6 patronen
 • Veel creatieve ontwerpvrijheid

Akoestische eigenschappen

En het blijft niet bij esthetische kwaliteit. Dukta beschikt namelijk ook over zeer goede akoestische eigenschappen. Dit komt door de combinatie van de driedimensionale vormen en openingen in het materiaal. Hiermee heeft Dukta ook bij lage frequenties de geluidsabsorberende eigenschappen waar veel ruimtes om vragen. Naast absorptie, kan Dukta ook zorgen voor verstrooiing van geluid, ofwel diffusie, wanneer het op de juiste manier wordt gevormd. De beste akoestische oplossing creëer je door een doek achter het materiaal te bevestigen.
Patronen

Dukta is verkrijgbaar in zes verschillende patronen. Elk met hun eigen look en feel. Bij sommige types creëren bepaalde lijnpatronen zelfs een verschillend visueel effect in de voor- en achterkant van het materiaal. Dukta onderscheidt de volgende types:

 • SONAR: Zowel verticale als horizontale lijnen creëren een speels, visueel effect doordat deze onderbroken worden. De voor-en achterkant hebben dan ook een verschillende look. Dit patroon wordt vaak toegepast in wanden en plafonds.
 • LINAR: Een patroon van verticale, doorlopende lijnen staat garant voor een rustig, homogeen oppervlak. Ook bij dit patroon creëren de voor- en achterkant van het materiaal een andere uitstraling.
 • FOLI: Een subtiel golvend, doorlopend lijnpatroon creëert een speels en dynamisch effect.
 • JANUS: Het incisieproces wordt bij JANUS zowel aan de voor- als achterkant van het materiaal toegepast. Hierdoor is een kleine radius zelfs mogelijk bij dikkere materialen en oogt het patroon aan beide kanten hetzelfde.
 • JANUS-TEX: Bij deze variant van JANUS is er een tussenlaag van textiel toegevoegd. Dit kan zowel kleur geven aan het materiaal als een akoestische werking. Daarom is JANUS-TEX geschikt als scheidingswand of om de akoestiek in een ruimte te verbeteren.
 • DUNA: Door het dubbelzijdig grid patroon, kan DUNA eenvoudig gebogen en gedraaid worden. Hierdoor ontstaan volop nieuwe mogelijkheden met massief hout.

Zowel SONAR als LINAR zijn bij ons direct uit voorraad leverbaar. De overige patronen zijn allemaal op aanvraag beschikbaar.
Verwerking

Door het incisieproces krijgt lijken de materiaaleigenschappen van Dukta haast op die van soepel textiel. Dit maakt de mogelijkheden qua toepassing des te breder. Niet voor niets staat het materiaal garant voor creatieve ontwerpvrijheid. De patronen van Dukta zijn toepasbaar op een breed scala aan materialen uit onze collectie. In de basis is MDF erg geschikt. Ook in veel decoratieve materialen kunnen de patronen gefreesd worden. Benieuwd naar de mogelijkheden met een specifiek materiaal? Neem dan contact op met een van onze vestigingen. Onze collega’s geven je graag persoonlijk verwerkings- en materiaaladvies!

Download informatie Dukta

Meer downloads
Sluit

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen