Sluiten

Finalisten ‘Master of Materials’ Award genomineerd op het HMC

De tweede editie van de ‘Baars & Bloemhoff: Master of Materials’ award is een feit! Op 4 juli in Rotterdam en op 10 juli in Amsterdam hebben we de finalisten van deze award genomineerd op het Hout- en Meubileringscollege. Op beide vakscholen hebben de afstuderende studenten prachtige meubels gepresenteerd, waar we vervolgens met een vakjury met veel plezier hebben mogen jureren. De in totaal zes finalisten presenteren vervolgens hun werk tijdens de Dutch Design Week in oktober. Op dat mooie podium mag het publiek, aan de hand van stemmen, de uiteindelijke winnaar kiezen. Graag stellen we je voor aan de zes finalisten!

Achtergrond samenwerking

In nauwe samenwerking met het HMC (Hout en Meubileringscollege) heeft Baars & Bloemhoff de Talent Awards (voorheen ‘Master of Materials’ award) in het leven geroepen. Voor deze award zijn de studenten uitgedaagd om een uniek en vernieuwend meubel te presenteren met een focus op de materialisatie. Per locatie heeft een jury, bestaande uit gerenommeerde namen uit het vak, de 6 studenten genomineerd.Het concept sluit aan bij beide organisaties die zich richten op creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. Vanuit Baars & Bloemhoff waren we op zoek naar eindwerken die er echt uitspringen, waar die extra creatieve slag in het eindwerk verwerkt is. Er werd goed gelet op de werken waar op een vernieuwende en experimenterende manier met materialen werd gewerkt. De studenten waren verder totaal vrijgelaten in hun materiaalkeuzes en ideeën.

Uitreiking HMC Rotterdam

Op dinsdag 4 juli was de expositie van de eindwerken op het HMC in Rotterdam waarbij alle afstuderende en aankomende studenten welkom waren. De jury bestaande uit ontwerpduo Truly Truly, Jacco van der Heijden van Interieur Partners, Rocco Vella van OMNII Design, Spin in ’t Nest van Broeinest Janou Bonnie en onze collega en Materiaal Adviseur Alexandra Izeboud, hebben tijdens het evenement de expositie doorlopen en de werken beoordeeld. Uit alle werken in Rotterdam heeft de jury Bram Schoenmakers, Daan van Weelden en Yannick Lotulung genomineerd als finalisten.Het werk van Bram Schoemakers


Bram Schoenmakers heeft met zijn lucifer doos een product gemaakt waarbij de uitvoering tot in detail is doorgevoerd. Het is een iconisch beeld die de tafel erg aantrekkelijk maakt voor het grote publiek. Het ingelegde houtfineer laat zien dat Bram een echte vakman is met passie voor materiaal en details. De luciferpoten zijn een leuke twist die het ontwerp meer eigen maakt. Was het in goud uitgevoerd, dan had het zo van Studio Job kunnen zijn.Het werk van Daan van Weelden


Voor de Erasmus kast heeft Daan van Weelden een bijzondere materiaalcombinatie van HI-MACS en hout toegepast. Hij toont naast vakmanschap ook designkwaliteiten door gebruikt te maken van omgeving (de kaart van Rotterdam is in het ontwerp gegraveerd) en andere technieken. Het meubel is vanuit elke kant aantrekkelijk en heeft veel potentie om uitgerold te worden tot een collectie. Ook Yannick Lotulung heeft een speels ontwerp van massief hout opgeleverd die zeer verassend was en waarbij er goed is nagedacht over de details. Ook hij heeft slim gebruik gemaakt van zijn materiaal.

Het werk van Yannick Lotulung


Uitreiking HMC Amsterdam

Op het HMC in Amsterdam is op 10 juli op dezelfde manier de expositie geopend en zijn de werken ook daar door een vakjury beoordeeld. Het regionale karakter van de samengestelde jury’s vonden we zeer belangrijk en bestond daarom uit Floris Wubben van Studio Floris Wubben, Justus Felthuis van Justus & Tjebbo Interieurbouw en meubels, Maarten Timmermans van Coare Architecten en onze collega’s Johan van der Meer en Ronald Richel.Het werk van Olivier Vrij

De eerste genomineerde is Annelien Gispen. Zij heeft met haar kruk een interessant samenspel tussen constructie en materiaal gerealiseerd. Naast constructief is het ook een estetisch fraai werk geworden. Het contrast tussen de diverse materialen versterkt duidelijk het concept. Ook genomineerd is Valentijn Bouwmeester. Hij heeft voor zijn stoel een combinatie van ambacht en ergonomie samengevoegd. Naast het zeer fraaie technische ontwerp, heeft de stoel ook een goede zit.

Het werk van Annelien Gispen

De laaste genomineerde in Amsterdam is Olivier Vrij. Met zijn ‘3 in 1’ meubel wordt innovatie beloond. De slim bedachte stoel van (eiken)houten panelen bepaald namelijk de indeling van de kast. Dit is een actueel meubel, welke een gat in de markt voor de woningen in Amsterdam kan zijn!

Het werk van Valentijn Bouwmeester

Strijden voor de hoofdprijs

Alle genomineerde ontwerpen blonken uit door het hoge niveau van details en door de schoonheid van eenvoud. Daarbij laten alle genomineerde zien dat ze naast vakmanschap ook over ontwerpkwaliteiten beschikken.

De prijsuitreiking in Amsterdam

In navolging van de twee exposities bieden we alle genomineerden een mooie plek aan tijdens de Dutch Design Week. Dit biedt hen dus een buitengewoon unieke plek om hun werk te presenteren. Hier gaan ze strijden om de stemmen van het publiek tijdens het evenement. Aan de hand van stemmen wordt hier de uiteindelijke winnaar gekozen!

We kijken terug naar twee fantastische dagen en wederom een prettige samenwerking met het HMC. De aanloop naar de volgende editie van ‘Baars & Bloemhoff: Master of Materials’ gaan we in de toekomst aanscherpen om studenten nog meer te motiveren om te experimenten met materialen. Tot aan de volgende editie!

De jury in Rotterdam

‘BAARS & BLOEMHOFF: MASTER OF MATERIALS’ 2017

HMC ROTTERDAM

Juryleden

 • Joel & Kate Booy – Studio Truly Truly
 • Rocco Vella – OMNI Design
 • Jacco van der Heijden – Interieur Partners
 • Janou Bonnie – Broeinest
 • Alexandra Izeboud – Baars & Bloemhoff

Genomineerden

 • Bram Schoenmakers
 • Daan van Weelden
 • Yannick Lotulung

 

HMC AMSTERDAM

Juryleden

 • Floris Wubben – Studio Floris Wubben
 • Justus Felthuis – Justus & Tjebbo Interieurbouw en meubels
 • Maarten Timmermans – Coare Architecten
 • Johan van der Meer – Baars & Bloemhoff
 • Ronald Richel – Baars & Bloemhoff

Genomineerden

 • Annelien Gispen
 • Valentijn Bouwmeester
 • Olivier Vrij

 

Fotografie Rotterdam: Willeke Machiels

Fotografie Amsterdam: Ronald SmitsFavorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen