Sluiten

'Transitions III’: Experimentele vindingrijkheid

Met de spectaculaire, ‘gouden’ presentatie van ‘Transitions II’ bij Ventura Centrale in Milaan nog vers in het geheugen, zijn de voorbereidingen voor de derde editie alweer in volle gang. Het begint inmiddels zowaar een traditie te worden. Voor ‘Transitions III’ heeft Baars & Bloemhoff namelijk wederom zes spraakmakende Nederlandse ontwerpstudio’s uitgenodigd om met hun uitgebreide materialencollectie aan de slag te gaan. Voor deze editie zijn Mae Engelgeer, Studio Truly Truly, Bart Joachim van Uden, Floris Wubben, Christian Heikoop en Job van den Berg benaderd. Het opzoeken van de grenzen van materiaal en het visualiseren van de bijbehorende eigenschappen staat ook deze keer weer centraal.

Van ruw materiaal tot designcollectie

We zien al dat er weer volop wordt geëxperimenteerd met onze materialen door de zes ontwerpers. Designers hebben een natuurlijk verlangen naar vernieuwing en experiment. Doordat iedere designer het proces op zijn eigen manier invult en anders tegen materiaal aan kijkt, biedt Transitions III opnieuw verassende en intrigerende perspectieven.

Baars & Bloemhoff gelooft in de kracht van creativiteit en experiment door gezamenlijk bewust de grenzen op te zoeken. Met Transitions III hopen we de grenzeloze mogelijkheden van onze decoratieve materialen nog verder te ontdekken en toekomstige toepassingen vorm te geven. Deze materialen zijn nu al een onderdeel van onze dagelijkse omgeving. Ze sieren onder meer hotels, kantoren, winkels of bijvoorbeeld een particuliere loft. Door het materiaal in een andere context te plaatsen en op kleinere schaal te verwerken, krijgt het materiaal een nog centralere rol.

Nieuwe expertises en ontwerpstijlen

Aan de zes topontwerpers de taak om het materiaal te onderzoeken en nieuw leven in te blazen als designcollectie. Na het uitpluizen van onze Broeinest materialenbibliotheek hebben de designers inmiddels een eerste selectie gemaakt en zijn ze gestart met het materiaalexperiment. Door hun diverse expertises en ontwerpstijlen, en het feit dat werken met onze materialen niet voor iedereen de standaard is, beloven het extra verrassende collecties te worden deze editie.

Neem textielontwerper Mae Engelgeer, textiel verandert in goud in haar handen zoals recentelijk weer werd bewezen in haar samenwerking met CC Tapis. Met haar geweldige kleurgevoel en vele grafische invloeden waren wij erg benieuwd naar haar kijk op onze materialen. Ook Floris Wubben begeeft zich normaal gesproken op ander terrein met zijn specialisatie in keramiek en zijn bijzondere aandacht voor het natuurlijke proces. Net als Floris, is meubel- en productontwerper Job van den Berg gefascineerd door het ontwerpproces. Hij richt zich daarbij op het verleggen van grenzen binnen de industrie met verschillende materialen en technieken zoals bijvoorbeeld duidelijk naar voren komt in zijn ‘Metal Skin Cabinet’.

Daarentegen onderscheidt Christian Heikoop zich door zijn versmelting van disciplines, zoals grafisch ontwerp, fotografie, product, interieur en fashion. Na het zien van zijn flatpack ‘Glissade Chair’ waren wij direct verkocht. Een achtergrond in avontuurlijke grafisch vormgeving is de bron van Studio Truly Truly’s voorliefde voor opvallende kleuren en patronen in hun werk. Bart Joachim van Uden wist menigeen al te verwonderen over de mogelijkheden van materiaal en beleving met zijn werk ‘Marble Earth’. Hij speelde met de perceptie van de kijker door gebruik te maken van Google Earth beelden die aandoen als een natuurlijk materiaal. Een veelbelovende ontwerpgeschiedenis in kader van ‘Transitions III’ dus.

Podium voor verbeeldingskracht

De resultaten krijgen een podium tijdens Dutch Design Week 2017 en volgend jaar in Milaan tijdens de Salone. DDW legt de nadruk op ‘experiment, vernieuwing en cross-overs.’ ‘En viert de verbeeldingskracht waarmee elke ontwerper en vernieuwing begint.’ Dit belichaamt de kern van iedere Transitions editie. DDW vindt plaats van 21 oktober tot en met 29 oktober 2017. Tijdens het Nederlandse designevenement is de ‘Transitions III’ expositie te bewonderen in Broeinest Eindhoven. Studio Mieke Meijer is gevraagd om tijdens de DDW in Broeinest een spectaculaire belevingswereld te creëren waarin de werken van de zes betrokken ontwerpers optimaal tot hun recht komen.

Wordt vervolgd!

 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen