Sluiten

Transitions II presenteert: Unity Globe Light van Paul Heijnen

Elk ontwerp waar Paul aan werkt is onderdeel van een groter geheel, een collectie van objecten die allemaal tot een grote familie behoren. Herleidbaar tot simpele uitgangsvormen en materialen vertakt zijn werk zich als een stamboom van objecten die voortkomen uit systematische constructieve werkwijzen zoals zijn fascinerende afstudeerwerk de Cnstr Cabinet die in verschillende collecties en galerieën wereldwijd is opgenomen. Zo ontwierp hij voor Transitions II ook meerdere versies van zijn designobject. Voor de expositie in Milaan heeft Paul een tweede versie van zijn ‘Unity Globe Light’ gemaakt. Deze versie van de lamp is maar liefst opgebouwd uit 3240 elementen (!).




CONCEPT EN ONTWERP

Paul Heijnen’s Unity Globe Lights zijn twee aparte lampenkappen die bestaan uit gelijkvormige vlakken, die telkens – als bij een Dodecaëder (een ruimtelijke figuur met 12 vijfhoekige vlakken) – opnieuw vorm kunnen worden gegeven. Hiermee creëert hij voor ‘Transitions II’ een structuur waarbij een oneindige hoeveelheid vormen kunnen worden bewerkstelligd, infinitely modular.

Op een simpele systematische ‘low tech’ manier kunnen zeer complexe bolvormige structuren of andere vormen produceren. Deze zullen uit eindelijk leiden tot een familie bolvormige objecten met elk hun eigen complexiteit. Deze eerste versie bestaat uit 180 units en de tweede versie uit 3240 units en beide zijn gebaseerd op de formule van een dodecaëder.

PRODUCTIE EN MATERIALEN

“Het materiaal van Baars & Bloemhoff waarvoor ik gekozen heb voor de eerste lamp is Finsa Color MDF Negro 3mm. Dit goedkope en vaak ondergewaardeerde materiaal is verkrijgbaar in dunne formaten en naar verhouding erg licht voor zijn stabiliteit. Het ietwat zuigende oppervlak maakt het ideaal verlijmbaar.”

Genest in een plaat vallen de units zo in elkaar dat er na het lasersnijden vrijwel geen restafval overblijft. Aangezien de complexiteit van het ontwerp en de uren die het kost om de structuur in elkaar te zetten moet er een balans gezocht worden door de materiaalkosten zo efficiënt en laag mogelijk te houden om uiteindelijk tot een rendabel ontwerp te komen.



“Voor de tweede lamp was ik op zoek naar een combinatie van een donkere en lichte houtsoort, hierin ben ik uitstekend geadviseerd door Baars & Bloemhoff en heb ik uiteindelijk gekozen voor de houtfineren van Look’Likes. Op de drager van wederom Finsa Color MDF Negro heb ik aan de ene zijde Eiken kwartiers en de andere Wenge kwartiers geplakt. Een zeer mooie maar ook kostenefficiënte materiaalsoort.”

BIOGRAFIE

Paul Heijnen is geboren te Heerlen in 1983 en groeide op, op een boerderij in zuid Limburg, waar hij op 7-jarige leeftijd zijn eerste tafel en stoel construeerde uit maisplanten. Na zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven vestigde hij in 2010 zijn studio in Eindhoven en heeft sindsdien gewerkt aan een collectie van objecten die allemaal tot een grote familie behoren. Herleidbaar tot simpele uitgangsvormen en materialen vertakt zijn werk zich als een stamboom van objecten die voortkomen uit systematische constructieve werkwijzen zoals zijn afstudeerwerk de Cnstr Cabinet die in verschillende collecties en galerieën wereldwijd is opgenomen.

Gebruikte Materialen

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen