Sluiten

Vernieuwde museumwinkel oogt als perfect gecureerde expo

Zo betoverend mooi, de compleet getransformeerde winkel van het Rijksmuseum Twenthe is al een museum op zich. Terwijl bureau Koehorst in ’t Veld een expositie cureerde en vormgaf, ontstond het idee om tegelijkertijd de nieuwe museumwinkel aan het publiek te tonen. Een goed idee, dachten wij zo. Het fraaie ontwerp van David Derksen is zeker een bezoekje waard.

Luchtige lagen en verfijnde lijnen

De winkel was al een tijd toe aan een metamorfose. Aan designer David Derksen de taak om de winkel zichtbaarder, toegankelijker en aantrekkelijker voor het museumpubliek te maken. En dat is gelukt. Door de bestaande ruimte en karakteristieke elementen van het gebouw als uitgangspunt te nemen, is er een mooie harmonie van historie en moderne stijl ontstaan. Daarnaast heeft David goed gekeken naar de ruimte en haar bijzondere, halfronde vorm. Door het glooiende blad en maatwerk meubels is de ruimte optimaal benut en krijgen producten de ruimte die ze verdienen. In de vitrine bij het kassablok bijvoorbeeld, die direct bij binnenkomst in het oog springt.



Maar de meest opvallende ingreep in het interieur is de structuur van verticale lamellen. Deze lamellen zijn een constructieve kracht en esthetisch pareltje tegelijk. De luchtige lagen en verfijnde lijnen geven de winkel een open karakter. Daarnaast zijn de radiatoren nu uit zicht verdwenen, terwijl ze hun functie behouden. Ook ondersteunen de lamellen diverse bladen en kasten, die een podium bieden aan alle producten van de museumwinkel. 

Verrassend effect met subtiel kleurenpalet

Voor de kaarten – de bestsellers van het museum - is een prominente plek in de grote wandkast gereserveerd. Tegen de lichtblauwe achtergrond komen de warme kleuren van de kunstwerken nog beter tot hun recht. De lichtblauwe tint is met aandacht gekozen, waardoor oud en nieuw prachtig samensmelten. De kleuren van de bestaande tegelvloer en de glas-in-loodramen vormden namelijk de basis voor het palet. Lichtblauw is een frisse aanvulling op de koele pasteltinten en het roestachtige rood.



Hoewel de lamellen aan de ene kant nog zo blauw lijken, is het wit dat de winkel vanaf de andere zijde siert. De lamellen zijn dus wit en blauw van kleur, wat een spannend, bijna magisch, effect creëert. Wanneer je door de winkel loopt, lijkt het alsof de meubels van kleur veranderen. Tegen de muur is juist een subtiele gradient zichtbaar.

Multiplex en Duropal HPL: een perfecte match

Ook het materiaal voor de lamellen en het maatwerk meubilair is zorgvuldig geselecteerd. De basis van de lamellen is gemaakt van berken multiplex. Het multiplex is aan beide zijden bedekt met HPL van Duropal. De ene kant dus neutraal wit, en de andere lichtblauw van kleur. De matte afwerking van het laminaat creëert een moderne look. Daarnaast is Duropal HPL een sterk materiaal dat zich perfect leent voor horizontale toepassingen, zoals werkbladen. En de balie in deze museumwinkel. Voor een strakke afwerking is al het plaatmateriaal CNC gefreesd. Naast multiplex en Duropal is er gehard glas toegepast voor een echte museale uitstraling.

Specificaties

Opdrachtgever Rijksmuseum Twenthe
Ontwerp David Derksen
Realisatie David Derksen
Fotografie Ronald Smits
Materiaal Duropal & Berken Multiplex

Gerelateerde projecten

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen