Sluiten

Houtfineer inspiratie en advies

Fineer brengt de warme look van hout naar het interieur. De collecties van Decospan zijn net zo veelzijdig als hout zelf. Fineer leeft en ieder decor is uniek. En dat is nou net de charme van dit natuurlijke materiaal.

Fineer wordt geproduceerd door een stam in dunne laagjes te snijden met een mes. In tegenstelling tot massief hout, dat gezaagd wordt, benut houtfineer de stam optimaal en is er geen zaagverlies. Bij houtfineer wordt de stam optimaal benut en heb je geen sprake van zaagverlies. Dit versnijden van een boomstam kan op verschillende manieren met elk een eigen tekening en diktes. Meer details over het productieproces vind je in de onderstaande video.

Het proces van boom tot aan fineerplaat

Hoe ziet het proces van boomstam tot aan plaatmateriaal er precies uit? Welke snijwijzen bestaan er bij houtfineer? En welke voegwijzen zijn er mogelijk? Onze fineerspecialist Rob legt het je kort en krachtig uit. De individuele stappen in dit proces worden in de video's toegelicht.

Fineer in meer dan 150 houtsoorten

Ons fineer is verkrijgbaar in meer dan 150 verschillende houtsoorten en is verkrijgbaar als gefineerd MDF of een van de op maat gemaakte collecties Querkus, Shinnoki en Nordus. Het fineer is beschikbaar in varianten zoals, eiken, noten, kersen en wenge fineer.

Omdat iedere boom uniek is, heeft elk fineerproduct een unieke, eigen uitstraling. In de natuur vind je nooit tweemaal dezelfde boom terug. Hierdoor kunnen kleur- en patroonverschillen voorkomen binnen dezelfde houtsoort. Ook kan een fineer veranderen van kleur onder invloed van lichtval waardoor het hout een warmer karakter krijgt. Ook ten opzichte van een sample zal je vaak een subtiel kleurverschil of een variatie in het houtpatroon tegenkomen.

Snijwijzen van fineer

Houtfineer biedt je de mogelijkheid om stap voor stap jouw ideale plaat samen te stellen. De snij- en voegwijze zijn heel bepalend voor de looks van fineer. Elke snijwijze creëert een ander patroon. Dosse is bijvoorbeeld door het hart van de boom gesneden, waardoor de tekening een duidelijke opbouw krijgt. Kwartiers wordt haaks op de jaarringen gesneden, zodat er een subtiel lijnpatroon ontstaat. Meer weten? Lees meer over de verschillende snijwijzen van fineer.

Voegwijzen van fineer

Ook de voegwijze verandert keer op keer de tekening van het hout. Ben je fan van eenheid en symmetrie? Kies dan voor spiegelvoegen. Hierdoor ontstaat er een mooie, doorlopende tekening. De meest populaire voegtechniek is mixmatch. En dat is het niet voor niets! Door fineerstroken van diverse bomen én met verschillende snijwijzen samen te voegen, ontstaat er een fineervel met een heel natuurlijk, gevarieerd patroon en de looks van massief hout. Lees verder over de voegwijzen van houtfineer en de invloed op de uiteindelijke plaat.

Fineerstructuren

Als finishing touch kun je extra structuur aanbrengen in jouw fineer. Het materiaal leent zich bij uitstek voor bijzondere oppervlaktebewerkingen. Door te borstelen komt het reliëf van het hout nog duidelijker naar voren. Op zoek naar de ruwe looks van massief hout? Scratchen is the way to go! Met een speciale bewerking kunnen de scratch-patronen op iedere fineerdikte worden toegepast. Meer informatie over de structuren van houtfineer.

Bekijk onderstaande video’s voor meer info over de verschillende aspecten van houtfineer.

Ontdek ons fineer & massief hout assortiment

Nieuwsgierig naar wat we te beiden hebben aan fineer en massief hout collecties? Ontdek dan hieronder ons complete assortiment fineer & massief hout!

Ontdek ons assortiment fineer en massief hout

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen