Sluiten

Houtresten toegankelijk recyclen met Wood Loop

Circulariteit. Samen met duurzaamheid wordt ook dit onderwerp steeds belangrijker in de (interieur)bouw. Het streven is om in 2050 een volledige circulaire economie in Nederland te draaien. Dit betekent dat er zoveel mogelijk duurzame en hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt en geen tot weinig afval ontstaat.

Vanuit dit streven slaan Koninklijke CBM, UNILIN Panels en Baars & Bloemhoff de handen ineen met het initiatief: Wood Loop. De Nederlandse meubelbranche gebruikt jaarlijks 635 kiloton hout. Tijdens het productieproces gaat er veel hout verloren. Dit verlies kunnen we binnen de branche flink terugbrengen. Wood Loop creëert een kans om MDF en spaanplaat gemakkelijk en betaalbaar te recyclen.

De voordelen van Wood Loop:

  • Verlaging van je ecologische impact door kleinere CO2-footprint
  • Financieel haalbaar voor MKB en ZZP’ers
  • Lage kosten door slim combineren van transport
  • Zonder zorgen afvoeren
  • Overzichtelijk inzicht in houtresten


Direct aanmelden Wood Loop

Wil jij jouw recyclecyclus ook korter en efficiënter maken met Wood Loop, meld je dan direct aan op wood-loop.nl.
Aanmelden Wood Loop

 

Gebruikers aan het woord

Huidige gebruikers roepen collega-bedrijven op om mee te doen aan Wood Loop. Ron Hekker van Hekker Interieurbouw, Wouter Sterk van Meuviro Interieurbouw en Walter Sant van SANT Interiors vertellen in deze video's over het gebruiksgemak van Wood Loop en wat het betekent voor het halen van de duurzaamheidsdoelen binnen hun bedrijven.

Er is ketenkracht nodig

Zelfs met de beste wil kun je als individueel bedrijf de recyclecyclus niet verbeteren. Dat kan alleen als keten. Daarom heeft Koninklijke CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, Stichting Wood Loop opgericht. Die stelt elke meubelmaker of interieurbouwer, houtleverancier en plaatmateriaal producent – van klein tot groot – in staat om spaanplaat en overig AB-hout gemakkelijk én betaalbaar te recyclen. Zo stellen we elk bedrijf in de keten in de gelegenheid om z’n CO2-uitstoot als gevolg van transport en afvalverbranding te verlagen en meer hout te behouden, zodat er minder bomen gekapt worden en een duurzaam bosbeheer gestimuleerd wordt.

Houtafval scheiden kunnen we zelf als de beste

Bij Wood Loop geloven we dat we het verwerken van houtresten niet over moeten laten aan afvalverwerkers. Wij houtexperts kunnen dat zelf als de beste. Neem je als meubelmaker of interieurbouwer deel aan Wood Loop? Dan scheid je zelf je houtresten. Met jouw verstand van zaken levert dat heel zuiver afval op. Zo zuiver, dat houtproducenten het graag gebruiken als duurzame grondstof voor hoogwaardig plaatmateriaal. Maar wel in bulk, anders is het niet rendabel.

Een toegankelijk recyclecyclus voor het MKB en ZZP'ers

Als mkb-bedrijf of zzp’er produceer je waarschijnlijk onvoldoende afval om in bulk aan te kunnen bieden. Wood Loop zorgt dat jouw aandeel toch kan meedoen in de recyclecyclus. Wij laten herbruikbare houtresten namelijk collectief ophalen bij elke meubelmaker of interieurbouwer die zich bij ons aansluit. Hiertoe sturen we de houtleveranciers aan die toch al plaatmateriaal komen bezorgen, bij jou of in de buurt. De verzamelde houtresten verkopen we aan plaatmateriaal producent. We managen dus de complete recycling stroom binnen de keten, zonder tussenkomst van een afvalverwerker. Zo maken we duurzame afvalverwerking voor mkb-bedrijven en zzp’ers efficiënt, transparant en betaalbaar.

Wood Loop staat voor een maatschappelijk doel

Wood Loop is er puur om de meubelindustrie te verduurzamen. We hebben geen winstoogmerk. De opbrengst van de houtresten en de bescheiden kosten die je als deelnemer betaalt (eenmalig € 500 voor CBM-leden/€ 1.000 voor niet-leden, daarna enkel nog € 25 per volle krat) gebruiken we om Wood Loop draaiende te houden en onze dienstverlening en impact te optimaliseren.

Waarom je vandaag nog met Wood Loop moet beginnen:


Je maakt aantoonbaar verschil

Met elke Wood Loop-krat die je vult (formaat Europallet), bespaart jouw bedrijf 66 kg CO2-uitstoot. Het handige Wood Loop-dashboard toont je hoe de impact van jouw bedrijf vordert.

Het kost niets extra

Voor circulaire afvoer door Wood Loop betaal je hetzelfde als voor afvoer door een gewone afvalverwerker.

Afval scheiden gaat moeiteloos

Scan met de Wood Loop-app de QR-code van je volle krat en we melden wanneer ‘ie verwisseld wordt voor een lege.

Hoe werkt Wood Loop?

Wood Loop haalt de afvalverwerker uit de cyclus en combineert lever- en ophaalmomenten.

1. Een retailer bezorgt bij jou het nieuwe plaatmateriaal dat je besteld hebt.

2. Jij biedt je resten spaanplaat en overig AB-hout aan via je eigen Wood Loop dashboard. Wood Loop zorgt ervoor dat een retailer het resthout bij je ophaalt. De retailer combineert dat met leveringen van nieuwe materialen.

3. De plaatmateriaalproducent levert nieuw materiaal aan de retailer en neemt dan ook meteen het resthout mee. De producent verwerkt de houtresten tot nieuw plaatmateriaal.


Veelgestelde vragen

Ga voor antwoorden op de meest gestelde vragen naar wood-loop.nl.

AANMELDEN WOOD LOOP

Wil jij jouw recyclecyclus ook korter en efficiënter maken met Wood Loop of wil je meer informatie over het proces? Ga dan naar wood-loop.nl.

Meld je aan voor Wood Loop

Download palletkaarten

Meer downloads

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen