Sluiten

Binnenkijken bij Focus Sueters Interieurprojecten

Dimitri Traas [content marketeer Baars & Bloemhoff] dook samen met Sigrid Smits [klantadviseur Baars & Bloemhoff] in het administratie archief van 50 jaar Baars & Bloemhoff. Het duo stuitte zo op de ‘oudste’ klant. Het in 1913 opgerichte Kocken Interieurbouw, werd in 1994 overgenomen door Johan Sueters. Hij gaf op zijn beurt het stokje door aan zoon Wesley Sueters, die sinds 2018 aan het roer staat. Vanaf 2021 gaat het bedrijf samen met Focus Interieurprojecten, wat resulteerde in het huidige Focus Sueters Interieurbouw. Dimitri en Sigrid kijken binnen bij het bedrijf in Maarn en gaan in gesprek met Johan en Wesley Sueters.

Dimitri: Wanneer en op welke manier is Focus Sueters Interieurbouw ontstaan?

Wesley: “Het is allemaal begonnen met de overname van Kocken interieurbouw door mijn vader Johan in 1994. In 2008 zijn we van de Vlasstraat in Utrecht naar Maartensdijk verhuist. Toen werd ook de naam veranderd naar Sueters Interieurbouw. 14 jaar later namen we Focus Interieurprojecten over, waardoor we dus nu als Focus Sueters Interieurprojecten verdergaan. In 2018 ben ik mede-eigenaar geworden en begin dit jaar heb ik het volledig van mijn vader overgenomen. Mijn broer Edwin werkt ook in het bedrijf.”
Johan: “Kocken deed veel in kerkbanken, maar ook in laboratoria. Ik heb zijn klanten destijds overgenomen. We doen nu nog steeds veel inrichtingen van laboratoria, daar wordt vanwege de hygiënische eigenschappen veel Solid Surface materiaal in verwerkt.”


Sigrid: Welke markt bedienen jullie momenteel?

Wesley: “Rond 2016 zijn we ook de particuliere markt gaan bedienen. Vroeger was het 80% bedrijven en 20% particulieren. Nu is die verdeling heel anders, zo’n 30% bedrijfsmatig en 70% particulier. We kregen ooit een mooie kans in een wijk met woningen in het hogere segment. Daar hebben we goed werk afgeleverd. Toen is het balletje gaan rollen en daar hebben we tot op de dag van vandaag nog steeds werk van. Dit verspreidt zich allemaal via mond-tot-mondreclame.”

Dimitri: Hoe onderscheiden jullie je van andere makers?

Wesley: “Wij gaan pas weg als de klant maximaal tevreden is. We zullen terugkomen tot alles geregeld is, nemen áltijd de telefoon aan en zijn er voor ze. We kijken samen naar oplossingen of hoe we iets anders aan kunnen vliegen. We bieden een hoge mate van service, maar ook een adviserende rol in het voortraject. Bijvoorbeeld door samenwerking met architecten zoals StrandNL architectuur en interieur.”


Dimitri: Tekenen en ontwerpen jullie ook zelf?

Wesley: “We zetten altijd het ontwerp in 3D met SmartWOP. Deze software is speciaal door Optimat Group voor HOMAG ontwikkeld. Het werkt ideaal, want we tekenen en programmeren in één keer. Het sluit perfect aan bij ons machinepark, dat grotendeels uit HOMAG-machines bestaat. Vanuit het tekenwerk worden de machines aangestuurd en als de klant het wenst zetten we het ontwerp in SketchUp voor een meer realistische rendering. Sinds 2019 zijn we daarmee gestart, als een van de eersten in Nederland.”

Sigrid: Johan hoe vind jij het dat je zoon het bedrijf over heeft genomen?

Johan: “Ik ben al steeds minder aan het werken. Ik doe vooral nog calculaties.” Lachend vervolgt Johan: “Verder mag ik me nergens meer mee bemoeien. Ik ben er nog een dag of drie in de week. Het is wel fijn om zo rustig aan af te kunnen bouwen.”
Wesley: “De stap die we gemaakt hebben om van Maartensdijk naar Maarn te verhuizen, heeft ervoor gezorgd dat het loslaten ook wat makkelijker ging. Een nieuwe plek en frisse energie. Voorheen werkte ikzelf als schadehersteller en voorman in de autobranche. Uiteindelijk heb ik in 2012 de overstap gemaakt naar het bedrijf van mijn vader. Mijn jongere broer Edwin is in 2020 op de administratie begonnen.”


Dimitri: Hoe is de samenwerking met B&B gegroeid?

Wesley: “Ik vond het machinepark in Broeinest UTR echt het ultieme wat een interieurbouwer moet hebben, dat wilde ik ook. Verder vind ik het een pluspunt hoe jullie met de interieurbouwer en de architect omgaan met advies, service en stalen aanvragen. Daarnaast kan ik ook goed met de verkopers overweg. Mijn pa had natuurlijk al de connecties met Baars & Bloemhoff.”

Dimitri: Qua automatisering hebben jullie de zaken op orde, hoe kijk je tegen de online functionaliteiten van B&B aan? Zoals de webshop?

Wesley: “Ik doe eigenlijk alles online en Edwin ook voor zo’n 95%. Het is de goede combinatie van online bestellen met advies en offertes via mail of telefonisch contact. Het is fijn dat we jullie ook zo kunnen bereiken.”
Dimitri: “Werken jullie ook al met system-to-system waarbij Proteus kan communiceren met ons warehouse pricing systeem, zodat je altijd de actuele prijzen en voorraden in kunt zien?”
Wesley: “Ja, daar zijn we mee bezig en dat willen we het liefst deze maand nog geregeld hebben. Met name omdat de prijzen zo schommelen. Zo calculeren we altijd met de juiste prijs.”


Sigrid: Zijn er dingen die je op het moment nog mist bij Baars & Bloemhoff?

Wesley: “Jullie zijn vooruitstrevend in de verkoop in plaatmateriaal met de app en de shop. Blijf vooral ook de juiste mensen aantrekken.”
Johan: “Als de contacten goed zijn kun je veel meer voor elkaar betekenen. Je hoeft niet elke keer de scherpste prijs te hebben, het gaat om veel meer dan dat. Het is geven en nemen.”
Dimitri: “Denk je dat er in onze digitale tools nog groei mogelijk zou zijn? Waar zou je mee zijn geholpen?”
Wesley: “Track & Trace is natuurlijk al een logistieke vooruitgang waarmee je nog strakker kunt plannen. Misschien een uitbreiding naar Track & Trace op de wagen, dat je ziet waar deze rijdt en met een inschatting hoe laat het materiaal er dan is op de dag zelf.” 

Dimitri: Heb je nog mooie projecten die eraan komen of waar je trots op bent?

Wesley: “Ik ben vooral trots op waar we vandaan komen. Van 600m2 naar 2800m2 met de machinale en alle mensen die we aangetrokken hebben. Maar ook op het variabele programmeringssysteem dat ik ontwikkeld heb voor paneeldeuren. Daarbij hoeven we alleen nog de hoogte en breedte van het paneel aan te geven en de dikte van het materiaal. 

Als ik een project zou moeten kiezen ga ik voor het vakantiehuis in Loosdrecht. Daar hebben we ook veel materialen van Baars & Bloemhoff in verwerkt zoals HI-MACS®, Shinnoki en MDF Color zwart. Er zitten wel wat uitdagende details in qua grepen en verborgen oplaadpunten.”
Sigrid: Welke materialen zijn je favoriet?

Wesley: “Ik vind FENIX NTM® heel mooi in blauw of groen en dan in combinatie met Shinnoki of Querkus Allegro. Wat in keukens mooi werkt, is een blad van HI-MACS® S028 Alpine White met frontjes in Duropal HPL U11027 IJswit SD.”

Dimitri: Wat kunnen we in de toekomst nog van jullie verwachten?

Wesley: “Digitaal willen we nog wel wat stappen gaan zetten, de website en onze social mediakanalen kunnen nog wel een boost gebruiken. “
Dimitri: “Zou je bij die online exposure en communicatie open staan voor een social mediatraining speciaal voor makers? Waarin aan bod komt hoe je een goede ‘behind the scenes’ video kunt maken voor op je socials in niet al te veel tijd?”
Wesley: “Het probleem is vooral dat we er geen tijd voor maken. Als we dat wel zouden doen zouden we daar zeker behoefte aan hebben. Als we dat laten liggen is het een gemiste kans. Voor de toekomst dus zeker iets wat we aan willen pakken!”

INTERVIEW CREDITS

Fotografie Wouter van der Sar
Tekst Eva van Ooijen

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen