Sluiten

Van zaagresten naar spaanplaat met Pfleiderer, UNILIN en FINSA

Altijd al willen weten wat je met jouw zaagresten, oude meubels en interieurdelen kunt doen? Pfleiderer, UNILIN en FINSA weten er wel raad mee. Zij zetten resthout uit o.a. werkplaatsen, containerparken en zagerijen om in nieuw spaanplaat. Lees hieronder hoe reststromen hun weg terug vinden naar deze producenten en hoe ook jij jouw resthout nieuw leven in kan blazen. 

HET GREENWASTE PROCES IN BEELD BIJ HARRYVAN INTERIEURBOUW

In samenwerking met Greenwaste en HDF Recycling ontwikkelden Pfleiderer een circulair proces, waarin afvalhout de grondstof voor hun nieuwe spaanplaten wordt. Hoe dat proces precies in zijn werk gaat, laten we je zien in onderstaande video. Neem een kijkje bij Harryvan Interieurbouw, een van de interieurbouwers bij wie Pfleiderer reststromen hout ophaalt.

Voor de inzameling van het recyclebare A/B hout stelt Greenwaste, leverancier van modern recyclingmanagement, een speciale container beschikbaar. Op de handige afvalinstructiekaart zie je precies wat er wel en niet in de container gegooid mag worden. Zo kun je er onder andere multiplex, spaanplaat, OSB en onbehandeld grenen, vuren en eikenhout in kwijt. Maar ook zaagresten, afkortstukken en pallets van onbehandeld hout mogen er in. Wat dat niet? MDF, hardhout, plafondplaten, houtvezelcementplaten, PVC fineerlagen en hout met C-kwaliteit bijvoorbeeld.

Een keer per maand wordt het hout uit de container opgehaald. Voordat Pfleiderer er nieuwe spaanplaten van kan maken, wordt het restmateriaal gecontroleerd en gereed gemaakt voor recycling door HDF. En uiteindelijk belandt het materiaal dus in de Pfleiderer fabriek in Duitsland. De kwaliteit van de spaanplaten uit gerecycled hout is hoog, zoals je van Pfleiderer gewend bent.UNILIN EVOLA SPAANPLAAT VAN GERECYCLED HOUT

Hout dat al een leven had als pallet, meubel of betonbekisting wordt grondstof voor de spaanplaatproductie van UNILIN Evola. 85% van de nieuwe spaanplaten bestaat uit postconsumptiehout dat een tweede leven krijgt. Die grondstoffen zijn afkomstig van containerparken, afbraakwerken en werkplaatsen van meubelmakers en interieurbouwers. In het zuiveringspark worden de houtvezels gescheiden van andere grondstoffen, zoals deeltjes glas, zand, steen, plastic, rubber of ijzer. Die deeltjes vind je later terug in de vorm van bijvoorbeeld bouwmateriaal, een dakgoot of schroef. Voor de overige 15% bestaan de spaanplaten uit vers hout dat onbruikbaar is voor de houtindustrie. Denk aan stammen die te krom of te klein zijn voor zagerijen. Na gebruik kunnen de spaanplaten gedeeltelijk verwerkt worden tot een nieuw exemplaar. Het houtstof dat vrij komt tijdens het schuren en zagen van de panelen en ander restmateriaal worden ingezet voor de productie van hernieuwbare energie.

VAN SUPERPAN NAAR SUPERMATERIAAL

De kern van superPan van het Spaanse FINSA wordt vervaardigd uit 100% gerecycled hout. Deze houtvezels zijn afkomstig van sloophout en reststromen van de houtindustrie die door Finsa lokaal worden ingezameld. Alleen al in Galicië, de Noord-Spaanse regio waar de FINSA fabriek is gevestigd, zijn meer dan 1.000 containers geplaatst. Om de negatieve impact van het transport te beperken, wordt het hout uitsluitend binnen een straal van 100 km van de FINSA fabriek verzameld. Door haar samenstelling is superPan volledig recyclebaar. Via de shredder kunnen de spaanders weer als nieuwe grondstof dienen voor de kern van superPan.

WIL JIJ JOUW RESTHOUT OOK NIEUW LEVEN IN BLAZEN?

Neem contact op met ons op voor meer informatie over Greenwaste. En wie weet komen de zaagresten uit jouw container straks weer terug in de vorm van een spaanplaat voor jouw nieuwste meubel of project!

Neem contact op

Download informatie Pfleiderer

Meer downloads

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen