Sluiten

FINSA superPan

superPan combineert de beste eigenschappen van HDF en spaanplaat in één materiaal. superPan is bijvoorbeeld lichter dan MDF en zaagt strakker dan spaanplaat. Ontdek meer voordelen van superPan en bekijk hieronder handige tips & tricks voor de bewerking. Deze unieke dragerplaat is ontwikkeld door de Spaanse producent FINSA en vormt de basis voor HPL en melamine uit de Gama Duo collectie.

Bestel superPan direct online

PRODUCTIEPROCES SUPERPAN

superPan behoort tot de nieuwe generatie technisch hout. De plaat is opgebouwd uit een kern van grove spaanders die een sterke basis vormen. Daarop worden twee lagen van fijne spaanders geperst voor een hoge stabiliteit. Ten slotte wordt het materiaal voorzien van HDF-toplagen voor een hoogwaardige oppervlakteafwerking.

 

PLUSPUNTEN VAN SUPERPAN

- Strakker zaagresultaat door minder chipping
- Stabiele plaat met hoog draagvermogen
- Gladde oppervlakteafwerking
- Goed bestand tegen krassen en stoten


MINPUNTEN VAN SUPERPAN

- Standtijd zaagblad korter

SUPERPAN BEWERKEN

De bewerking van superPan is vergelijkbaar met die van een MDF plaat. Door de mix van grove spaanders en HDF-toplagen bereik je met superPan snel een hoogwaardige afwerking en een strak zaagresultaat. In vergelijking met gemelamineerd spaanplaat kun je met superPan het dubbele aantal meters zagen voordat er tekenen van chipping optreden. Over het algemeen gaat je gereedschap langer mee en hoeft het minder vaak geslepen te worden als je voor superPan kiest in plaats van spaanplaat. Wel raden we aan om bij het zagen van superPan een kortere standtijd voor het zaagblad te hanteren. Als je superPan op maat hebt gezaagd of gefreesd, kun je snel aan de slag met de afwerking. De toplagen zijn namelijk geschikt om direct af te lakken.

 

TOEPASSING VAN SUPERPAN

superPan leent zich net als spaanplaat, MDF en multiplex voor veel interieurtoepassingen in droge ruimtes. Wel heeft superPan een aantal voordelen ten opzichte van conventioneel spaanplaat, waardoor het materiaal bijvoorbeeld nog geschikter is voor toepassingen in maatwerk kasten, keukens en tafels. Zo buigt superPan minder snel door dan spaanplaat en kunnen kastplanken gemaakt van superPan zwaarder worden belast. Ook aan de kanten heeft superPan een hoge stabiliteit, waardoor het materiaal voor hoeken in verstek kan worden toegepast.


SUPERPAN CERTIFICERINGEN


CRADLE-TO-CRADLE BRONZE

superPan draagt het Cradle-to-Cradle Bronze certificaat. Volgens de Cradle-to-Cradle filosofie moet elk materiaal aan het einde van zijn levensduur opnieuw worden ingezet als grondstof of teruggaan naar de natuur. De kern van superPan wordt volledig vervaardigd uit gerecycled hout. Een mix van sloophout en reststromen van de houtindustrie vormen de grondstof voor de spaanders van superPan. Om de negatieve impact van het transport te beperken, wordt het hout uitsluitend binnen een straal van 100 km van de FINSA fabriek ingezameld. Voor de productie van de HDF-toplagen wordt daarentegen wel nieuw hout gebruikt. Door de zeer fijne vezelstructuur en de menging met kunsthars is het lastiger om HDF ook van gerecycled hout te maken en de kwaliteit van superPan te waarborgen. Na het eerste gebruik is superPan wel volledig recyclebaar. Via de shredder kan het materiaal weer tot een nieuw product worden verwerkt.


FSC EN PEFC

Gemelamineerd superPan is FSC Mix Credit gecertificeerd. Minimaal 70% van het hout dat gebruikt wordt voor de productie van superPan is afkomstig uit FSC-gecertificeerd bos. Het resterende deel bestaat uit gerecycled hout of hout waarvan kan worden aangetoond dat het aan de criteria van FSC Controlled Wood voldoet. Op aanvraag zijn de materialen van FINSA ook leverbaar met PEFC 100% certificering.


SUPERPAN EN FINSA GAMA DUO

De Gama Duo decor collectie van FINSA wordt standaard geleverd op de superPan drager. De brede collectie bestaat uit HPL, melamine en kantenband met een directe kleurkoppeling. Gama Duo kenmerkt zich door een ruime keuze aan unikleuren, houtdecoren, fantasiedecoren en twaalf bijpassende structuren.

Bekijk de FINSA Gama Duo collectie

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen