Sluiten

Binnenkijken bij Moonmade

24/7 inzicht in de actuele status van je interieurproject en plintverlichting die aangaat als je langsloopt. Met behulp van online tools en slimme technieken realiseren de mannen van Moonmade het mooiste maatwerk én helpen ze designers in het proces van ontwerp naar eindresultaat. We spraken met compagnons Gerrit Dekker en Jaïr de Haan over samenwerken, technische uitdagingen en hun ideeën op materiaalgebied.



Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hoe is Moonmade ontstaan?

Gerrit: Na een aantal jaar onder een andere naam voor mezelf te hebben gewerkt, is in 2017 Moonmade ontstaan. Die naam is een verwijzing naar oneindige mogelijkheden. Moonmade heb ik opgericht met een hele duidelijke missie: interieurontwerpers ondersteunen in hun werk.

Jaïr: Voordat ik bij Moonmade aan de slag ging, runde ik mijn eigen klusbedrijf. In die tijd kende ik Gerrit al en hielp ik hem wel eens met voorbereidend werk. Dat mondde uit in een baan als werkvoorbereider en uiteindelijk zijn we compagnons geworden. Samen met de ervaren jongens in de werkplaats kunnen we Moonmade naar een hoger niveau tillen.


Hoe ondersteunen jullie interieurontwerpers in hun werk?

We maken het proces van ontwerp naar eindproduct continu inzichtelijk en hebben een hele open manier van communiceren. Via het online portaal Trello kunnen ontwerpers het hele traject digitaal volgen. Zo kunnen ze een briefing invoeren, offertes inzien, de actuele status van projecten checken en zijn ze direct op de hoogte van kleine wijzigingen in een project en weten ze precies wanneer het maatwerk geleverd en gemonteerd wordt. Hierdoor halen we ruis weg uit de communicatie. Bovendien schakelen wij vaak direct met de opdrachtgever, die we graag bij ons op kantoor ontvangen. Dat draagt natuurlijk ook bij aan een heldere communicatie.

Daarnaast geven we vrijblijvend advies over de haalbaarheid van een ontwerp, voorzien we klanten van samples en pakken we regelmatig het stukje interieurmontage op. Stel dat een ontwerper een mooi armatuur heeft gevonden, dan installeren wij dat op locatie.






Werken jullie veel samen met een vaste club ontwerpers?

Het begon met een langdurige samenwerking met één ontwerper en via via bouwden we een netwerk op van ontwerpers uit de regio Utrecht. Als je voor een langere tijd met een ontwerper samenwerkt, begin je elkaars taal te begrijpen en te verstaan. Als een ontwerper even snel iets met de hand schetst, snappen we meteen in welk materiaal het uitgevoerd moet worden. Wanneer een van de ontwerpers eikenhout tekent, bedoelt diegene altijd Allegro fineer van Querkus. Weer een andere ontwerper werkt graag met berken multiplex, zodat we kleine randen kunnen creëren die strak in elkaar vallen.


Waar kunnen we jullie werk aan herkennen?

Het is niet zozeer onze handtekening die je in ons werk herkent, maar die van de vaste ontwerpers met wie we samenwerken. We willen een interieur realiseren precies zoals een ontwerper dat heeft bedacht, zodat we zijn visie vertegenwoordigen en niemand achteraf voor verrassingen komt te staan. We geven niet onze eigen draai aan het ontwerp, maar wel onze kwaliteit.

Soms dragen we wel ideeën aan en laten we zien wat er mogelijk is. Ook op materiaalgebied doen we dat. Stel dat een ontwerper een zwart HPL met houtlook in gedachten heeft. Op zo’n moment komen wij met onze materialenkennis om de hoek kijken en laten wij zien dat deze zelfde look ook met een pikzwart gebeitst eikenhout gerealiseerd kan worden. Dat geeft een heel mat en natuurgetrouw resultaat.




Met welke materialen werken jullie het liefst en waarom?

We werken het liefst met hoogwaardige plaatmaterialen, met als favoriet de SuperPan van Finsa. Je merkt direct het verschil tijdens het zagen. Voor de constructie gebruiken we ook graag staal. Zo kunnen we grotere overspanningen realiseren en bijvoorbeeld zwevende banken maken. We gebruiken bijna geen massiefhout, in plaats daarvan passen we vaak eikenfineer toe. Vooral de Querkus collectie keert regelmatig terug in onze projecten. Denk aan Allegro en Vivace, maar ook het Hoboken fineer dat vervaardigd is uit oude balken. Hoe tof dat je van restmateriaal zoiets moois kunt maken!

Welke nieuwe technieken of machines spelen een belangrijke rol in jullie werk?

In maart arriveert onze nieuwe CNC-frees. Dat is weer een mooie stap voor onze werkplaats. We vinden het ook belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van materiaal, verlichting, verbindingen en meubelbeslag. Regelmatig spotten we gloednieuwe producten of gaan we daar actief naar opzoek. Onze samenwerking met leveranciers is daarin heel belangrijk. Van een bedrijf dat al haar grepen zelf maakt tot aan een leverancier die met alternatieve manieren komt om een wasbak in verstek te monteren. Zij laten ons kennismaken met de kersverse producten en slimme technieken.

Ook verwerken we vaak technische snufjes en domotica in interieurs. Denk aan usb-poorten of verlichting die je van afstand kunt dimmen. De dimmer plaatsen we dan achter een wand, zodat deze niet zichtbaar is, maar wel op beweging reageert. Een ander voorbeeld is de 3 mm dunne led-strip die we in de ronde vorm van ons logo in de Viroc wand op ons kantoor hebben verwerkt.





Welke technische uitdaging dreef jullie tot het uiterste en hoe hebben jullie dit opgelost?

Het woonproject dat we hebben ingezonden voor de Maatwerk Awards 2019. Naar het ontwerp van Hiske de Jong hebben we een grote inloopkast gerealiseerd. De kastenwand heeft een constructieve functie en fungeert als scheidingswand tussen de slaapkamer en de inloopkast. Een zijde biedt dus ook een doorgang naar de slaapkamer. Wanneer je er ’s avonds of vroeg in de ochtend langsloopt, gaat de plintverlichting automatisch aan. De kast is voorzien van Finsa Azabache en het beslag is in messing uitgevoerd. De drie meter hoge deuren zijn bevestigd met onzichtbare scharnieren. Met als kers op de taart een custom-made leren bankje.

Een ander technisch uitdagend project is een wijnkast die helemaal op het juiste klimaat moest worden ingericht. Ook dit meubel hebben we van eikenhout gemaakt, een hele grove variant met mooie noesten en scheuren. Door speciale verbindingen gaven we het materiaal bewegingsruimte, zodat het nog kan werken.

Op welk project zijn jullie het meest trots?

Er is niet een project waarop ik het meest trots ben. Ik ben bijvoorbeeld heel blij met alle keukens die we maken. Naast particuliere interieurs werken we ook aan de inrichting van publieke ruimtes. Via een ontwerper die veel scholen ontwerpt kregen we de opdracht om een soort arena met een diameter van 12 á 13 meter te maken. Die ruimte was direct het auditorium. Van gelakt berken multiplex en vilt maakten we twintig verschillende onderdelen die samen een hele cirkel vormen. Elk element bestond uit verschillende hoogtes waarop je kunt zitten. Die vlakverdeling zag je ook terug in de bijbehorende werkplekken in het gebouw. Tof om samen het ontwerpbureau zo’n prachtige werkomgeving neer te zetten met een fijne balans tussen vorm en functie.



Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen