Sluiten

Binnenkijken bij justustjebbo

Opgeleid als antiek restauratoren maakten Justus Felthuis en Tjebbo Mulder al snel de overstap naar de realisatie van strakke interieurs. Hun liefde voor ambacht verdween daarmee niet naar de achtergrond. Integendeel, ze steken klassieke stijlen en technieken in een kersvers jasje. We spreken de oprichters van justustjebbo over balies met bladgoud en een keuken vol zwaluwstaartjes.Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hoe is Justustjebbo ontstaan?

In 1999 zaten we bij elkaar in de klas tijdens onze studie Antiek Restauratie. Na onze studie hadden we ieder een eigen werkplaats waarin we dingen maakten en restaureerden. Vanaf 2006 zijn we steeds meer gaan samenwerken. In 2011 werd Justustjebbo in het leven geroepen. Eerst werkten we samen onder de noemer Justus & Tjebbo Interieur. Die naam wekte de indruk dat we met z’n tweeën werkte, maar ons team was inmiddels al gegroeid. Vervolgens besloten we de naam samen te voegen tot Justustjebbo. Een naam die je hopelijk niet meer vergeet als je eenmaal weet wie we zijn en wat we doen.


Waar kunnen we jullie werk aan herkennen?

Als we ons werk moeten omschrijven; eenvoud, rust en een strakke belijning. Ons werk is functioneel, het is heel duidelijk waar het voor dient. Als de functie helder is dan is de materiaalkeuze voor ons een kleine stap. De keuze van de materialen vloeien voort uit de functie zonder de esthetiek uit het oog te verliezen. Interieurs zonder poespas. Hierdoor gaan de materialen spreken en gaat een interieur leven.In welk opzicht denken jullie mee met de architect?

We begrijpen wat een architect voor ogen heeft en hoe er een rustig beeld ontstaat. We vinden het leuk om daarover mee te denken. Dat gebeurt dan wel in die volgorde. Het is niet zo dat wij een voorstel doen voor een totaalontwerp aan een particulier of zakelijke klant. Als een klant ons benadert, brengen wij hem het liefst in contact met een architect of stylist. Zo is de begeleiding naar het ontwerp het meest efficiënt. Dit ontwerp is eigenlijk ons echte startpunt. We besteden veel aandacht aan functie en de materialen moeten hierbij passen. Spuitwerk voor een front is bijvoorbeeld een goed plan; maar ga het niet voor een tafelblad gebruiken. Zoek je het uiterlijk van spuitwerk, dan is Solid Surface in onze ogen een betere keuze. Dit materiaal kun je tenminste goed herstellen, mocht het ooit beschadigd raken. Bij dit soort afwegingen begeleiden we zowel de architect als de gebruiker.


Welke materialen gebruiken jullie het liefst en waarom?

Er zijn veel materialen die met de tijd mooi blijven. Vaak gaat daar onze voorkeur naar uit. Of naar materialen die je eenvoudig kunt herstellen, zoals Solid Surface. Het is een groot voordeel dat we dit zelf kunnen verwerken. Een jaar of 5 geleden hebben we een keuken gerealiseerd met een Getacore blad. De bewoners hadden hard met een pan tegen de rand van de spoelbak aan gestoten. Zij belden ons op met het verhaal dat er een stuk uit het blad was. We hadden zelf een stuk van de plaat bewaard. Vervolgens hebben we een stuk uit het keukenblad gefreesd en dit opnieuw ingezet met een lijm in dezelfde kleur. Dan is het een kwestie van randen opschuren en het blad is weer als nieuw. Dat lukt je gewoon niet met een stuk composiet bijvoorbeeld.

We werken graag met echte fineer, vooral de Natural mixmatch lijn van Querkus spreekt ons erg aan. De tijd dat fineerwerk er als een behang uitziet ligt gelukkig achter ons. Voor de constructie maken we graag gebruik van multiplex. En Superpan van Finsa. Superpan is voorzien van een laag MDF waardoor het minder snel uitbreekt, sterker en stijver is.Welke nieuwe technieken en machines spelen een belangrijke rol in jullie werk?

Wat dat betreft zijn we best een traditioneel bedrijf. Vaak komt er veel handwerk kijken bij de realisatie van een project. Onlangs hebben we bijvoorbeeld zwaluwstaartjes toegepast in een keuken. Dat was erg arbeidsintensief. De moderne technieken zitten hem vooral in de afwerking en de innovatieve materialen die we toepassen.

We werken met een club van zes interieurbouwers, het is niet zo dat iemand maar één handeling kent of alleen maar met een bepaalde machine werkt. Bij ons kan iedereen een meubel van A tot Z maken. De meubelmaker die een opdracht start maakt het ook af.


Op welk project zijn jullie het meest trots?

Euronext! Het is tof om in een monumentaal pand uit 1913 het interieurwerk voor een hele etage te mogen verzorgen. Het is een heel goed, uitdagend ontwerp van Derksdenboer Interieur Architectuur. Zij hebben veel verschillende materialen voorgeschreven. Het leuke daarvan is dat je moet nadenken over hoe je de toepassing mogelijk maakt. Het ontwerp bestaat uit werkplekken in organische vormen met verlichte stroken acrylaat. De binnenzijde van de werkplekken is voorzien van dempend vilt. Het effect van goed toegepaste materialen kun je hier goed ervaren. Een voorheen lastige ruimte is nu getransformeerd tot een fijne plek om te zijn en te werken.

Een ander project waar we trots op zijn staat toevallig ook in een Rijksmonument.  We hebben dit in samenwerking met Marcel Martensen Architecten gerealiseerd voor een particuliere klant. De houten keuken is voor ons doen relatief decoratief, maar wel heel strak en warm. Precies de stijl die bij ons past.
Jullie zijn ook twee keer genomineerd voor de Maatwerk Award 2019 met o.a. een keuken in de categorie Wonen. Wat maakt dit project zo bijzonder?

Dit is de keuken waarin we met zwaluwstaartverbindingen hebben gewerkt. Een stijlelement dat je als moderne meubelmaker niet snel meer zou toepassen. Daarin zie je onze restauratieachtergrond terug. Overigens verliep het productieproces heel anders dan bij een restauratie zou gaan. Je kunt niet kijken naar hoe iemand dat ooit gemaakt heeft en dat vervolgens nabootsen. Je moet het zelf bouwen!


Kun je wat meer vertellen over het project Priogen Energy?

Priogen Energy is wederom ontworpen door Derksendenboer architecten. Na een geslaagde samenwerking kwam het ontwerpbureau bij ons terug voor dit project. We vinden het geweldig om te zien dat al onze opdrachtgevers terugkomen.

Qua materiaal zie je veel Finsa en Getacore terug in het interieur. Om de ronde vormen in de banken te realiseren hebben we gebruik gemaakt van buig MDF. Het meest bijzondere toegepaste materiaal is het bladgoud. Zo stonden we opeens delen van de balie met blaadjes bladgoud te vergulden. Dat is ook echt iets uit de restauratiehoek.

Wat is jullie droomproject?

6.000 meter aan rechte kasten. Het liefst allemaal hetzelfde. Nee, eigenlijk hebben we niet echt een droomklus. Maar als de nieuwe rechtbank vraagt of we hun marmeren balie willen maken, vinden we dat natuurlijk te gek. Uiteindelijk is het belangrijk dat mensen tevreden zijn met wat we neerzetten. Als de mensen van de rechtbank niet helemaal blij zijn met het resultaat, is voor ons de lol eraf.

Het is heel leuk om te verwezenlijken wat mensen in hun hoofd hebben. Verwachting en resultaat bij elkaar brengen, dat is onze core business. Het is het mooiste om een interieur neer te zetten dat de verwachtingen overtreft. Bij het maken van ieder project streven we ernaar om zo snel mogelijk op dat niveau te zitten. Natuurlijk komen we bijna altijd uitdagingen tegen met betrekking tot het ontwerp of de materiaalkeuze. Dat zorgt ervoor dat je niet gedachteloos ergens de schroefmachine in kan zetten. Daarom werken we naar een soort superproces toe, waarbij het project door de werkplaats heen loopt zonder dat er verrassingen ontstaan.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen