Sluiten

Baars & Bloemhoff presenteert BELOW THE SURFACE

In Broeinest EHV, gelegen in het hart van Strijp-S, toont Baars & Bloemhoff van 19 t/m 27 oktober de expositie BELOW THE SURFACE. Trends zijn vaak duidelijk aanwezig, maar niet altijd even zichtbaar of grijpbaar. De verhalen achter materialen en actuele trends worden tastbaar in acht conceptuele werelden, samengesteld door Broeinest en Studio IOIA. Materialen uit het brede assortiment van Baars & Bloemhoff, akoestische oplossingen van Barrisol, vloeren van IVC Beyond Flooring en kranen van Quooker vormen de basis voor een organisch landschap, dat wordt aangevuld met werk van toonaangevende designers en jong talent.BELOW THE SURFACE gaat verder dan materiaal. De expositie toont de zoektocht naar de verhalen die achter trends en materialen schuilgaan, maar toont ook de mogelijkheden van materiaal. Je kunt je pas verwonderen over de mogelijkheden van materiaal als je het in toegepaste vorm ziet. In de acht conceptuele werelden keert de keuken als een persoonlijk pronkstuk terug. Baars & Bloemhoff en Quooker sloegen de handen ineen met studio IOIA om een frisse wind te blazen door de keuken anno nu. Samen werpen zij een blik op de vele gedaantes die een keuken kan aannemen: van kleurexplosie tot harmonieus toevluchtsoord. Stuk voor stuk passend binnen de thema’s van de expositie.

BEYOND NATURALBeyond natural gaat een stap verder dan het natuurlijke te imiteren. Het is allesbehalve standaard en niets is wat het lijkt. Als een echo, waarin het bestaande weerklinkt, maar er niet is. Optische illusies spelen met je perceptie en laten je continu veranderen van perspectief. 3D-patronen creëren een onwerkelijke dieptewerking. In materialen als technisch houtfineer van het merk ALPI ontstaan patronen die niet in de natuur aanwezig zijn. Zo worden de grenzen van materiaal verder verkend.

FORGOTTEN COLOURSWaar ingetogenheid plaatsmaakt voor in het oog springend. Na een tijdperk van sereniteit en fluisterende eenvoud treden expressieve kleuren op de voorgrond in het interieur. Sterker nog, ze vullen de hele ruimte. Kleuren uit het hele spectrum duiken op in nieuwe combinaties. In ‘forgotten colours’ durven we te roepen. Met emotie, humor en een tikje baldadigheid.

REFLECTING REALITIESAlles om ons heen lijkt continu te veranderen, grenzen vervagen en verschillende werelden vloeien in elkaar over. Letterlijk. Semitransparante materialen laten licht door, vangen een glimp op van wat komen gaat of bieden een subtiele doorkijk naar de omliggende omgeving. Een doorkijk naar de omliggende omgeving. Metaal en reflecterend HPL van Homapal geven een kijkje in de spiegel. What you see is what you get. Of zie jij niet wat ik zie?

MAJESTIC MIMICRYIn tijden van fake nieuws en virtual reality zoeken we in onze eigen wereld naar echtheid en waarheid. Nep is steeds moeilijker te onderscheiden van echt. Dat geldt ook voor materialen. Klassieke, rijke materialen krijgen een ultramoderne look-a-like. Solid Surface biedt een alternatief voor marmer en metallic decoren van SIBU en Homapal laten een interieur goud blinken. Door hun unieke eigenschappen en levensechte structuren krijgen deze ‘fake’ materialen een andere lading, look-a-likes als het nieuwe normaal.

MATTER IN MOTIONDe uitspraak ‘verandering is de enige constante’ is inmiddels een cliché, maar weerklinkt op verrassende wijze in materialen die transformatie omarmen. De uitkomst van een proces laat zich niet langer voorspellen en materialen nemen geen vaste vorm aan. De structuren zijn grof en mysterieus als een onontdekt, buitenaards landschap. In tegenstelling tot onze hang naar gepolijste materialen en het perfecte plaatje, speelt ‘matter in motion’ met de perceptie van perfectie. Constructieve materialen met een rauwe esthetiek, zoals gekleurd MDF en cementgebonden vezelplaten van VIROC, vormen de basis.

CONNECTING COMFORTIn een zoektocht naar geborgenheid en verbinding vinden we extreem zachte kleuren in het interieur als harmonieus toevluchtsoord. Een warm nest om samen te zijn of om je in alle rust terug te trekken. Volumineuze vormen in pastelkleuren met pit staan centraal. In een ruimte vol gelaagde en ‘padded’ materialen voelt het alsof ze je omarmen. Losse, speelse elementen creëren luchtige kaders.

CRAFTING RITUALSDe aandacht voor maatwerk en ambacht neemt een grote vlucht. Met de hand bewerkte materialen, geperforeerde patronen van VariAkoestiek en Kvadrat Really’s zachte textielplaten van gerecycled materiaal creëren het ultieme tactiele karakter. Unieke materialen in pure vormen, die je moet aanraken. Imperfecte structuren ogen fragiel, terwijl ze de kracht van creativiteit en rituelen van het nieuwe vakmanschap symboliseren.

GRADUALLY EVOLVINGHet interieur is niet langer het eindstation van een materiaal. Materialen passen zich aan, terwijl ze onderdeel blijven van de cyclus. Een cyclus van ontspruiten, groeien en oogsten, waarna het materiaal zich ontpopt tot iets nieuws. De vorm en functie van het materiaal worden continu opnieuw uitgevonden. Zo wordt de potentie van grondstoffen en materialen optimaal benut. Natuurlijke materialen op basis van algen en mycelium groeien letterlijk in een ruimte. Materiaal leeft en blijft werken. Zoals fineer dat al jaren doet.

BAARS & BLOEMHOFF TALENT AWARDS 2019 x HMC
Naast de expositie BELOW THE SURFACE, is ook het afstudeerwerk van de winnaars van de Baars & Bloemhoff Talent Award 2019 te zien in Broeinest EHV. Met deze award geeft Baars & Bloemhoff een podium aan de nieuwe generatie makers van het HMC, Hout- en Meubileringscollege in zowel Amsterdam als Rotterdam. Daarmee krijgen vakmanschap en technische hoogstandjes van jong talent de aandacht die het verdient.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen