Sluiten

Ontmoet de jury van de Maatwerk Awards!

Met veel liefde voor vakwerk én oog voor detail zullen ook dit jaar CBM-directeur Kees Hoogendijk en CBM-voorzitter Marcel Horjus de Maatwerk Awards jureren. Koninklijke CBM is dé branchevereniging voor de interieurbouw en meubelindustrie. Als businesspartner behartigt Koninklijke CBM de belangen van haar leden en zet zich actief in voor een sterke creatieve maakindustrie voor wonen en werken. Geen wonder dat we juist bij hen uitkwamen om de kwaliteit van de Maatwerk Awards te waarborgen. Ben je benieuwd wat zij onder ‘Maatwerk’ verstaan en van welk vakwerk hun hart sneller gaat kloppen? Lees het hieronder!

Wat is jullie definitie van een ‘maatwerk’ interieur?

KEES: Bij maatwerk interieurs staat vooral centraal welke creatieve oplossingen er in het ontwerp en in de uitvoering gevonden zijn, en hoe deze aansluiten bij de specifieke kenmerken van de ruimte in het gebouw, de omgeving en het object en op welke manier er ingespeeld is op de wensen van de klant.

MARCEL: Wat voor mij maatwerk is, is een 'one of a kind' meubel of interieur welke de functie en de omgeving dient waarvoor het gemaakt is. Verrassend en verfrissend is voor mij een absolute pré.

"Een goed bedachte constructie mag wat mij betreft altijd zichtbaar zijn, mits deze mooi gemaakt is." 

 

Waarvan gaat jullie hart sneller kloppen als het gaat om goed vakmanschap?

KEES: Ik houd van creatieve en vernieuwende ontwerpen, waarbij er op een verrassende manier gebruik gemaakt wordt van ‘alledaagse’ materialen. Daarnaast houd ik ook erg van het gebruik van vernieuwende materialen waarbij in de meubelen of interieurs met vrije vormen geëxperimenteerd wordt. Belangrijk daarbij is dat het vakmanschap en het handwerk goed zichtbaar zijn.

MARCEL: Ik heb mijn opleiding gevolgd aan het HMC te Rotterdam en daardoor veel oog voor constructie en detail gekregen. Dit is ook hetgeen ik warm van word. Een goed bedachte constructie mag wat mij betreft altijd zichtbaar zijn, mits deze mooi gemaakt is.
Echter, een onzichtbare constructie die je aan het denken zet over hoe het gemaakt is, vind vaak net zo mooi.

Waar moet volgens jullie een interieur in uitblinken om de titel 'beste maatwerk' te mogen dragen? 

KEES: Vakmanschap staat vooraan, dat is cruciaal, het gaat tenslotte om een ‘makers' award. Maar ook materiaal gebruik en creativiteit in het ontwerp zijn voor mij belangrijk.

MARCEL: Het geheel moet voor mij kloppen, het moet zowel esthetisch kloppen in verhouding, kleur, materiaalkeuze en vorm als in de omgeving en functionaliteit. Ik wil de deelnemers meegeven om net zoveel aandacht aan de fotografie te besteden als aan het maken van het interieur of meubel. Een mooi interieur of meubel verdient het om mooi te worden gepresenteerd, dit is de kers op de slagroom.

"Door dit jureren heb ik mogen zien hoeveel mooie meubels en interieurs we in Nederland maken. Iets waar we als branche ontzettend trots op mogen zijn!"

Hoe hebben jullie de jurering en prijsuitreiking van de Maatwerk Awards 2018 ervaren?

MARCEL: Ik vond het een eer en een voorrecht toen ik, als voorzitter van de CBM, gevraagd werd om de Baars & Bloemhoff Maatwerk Awards 2018 mede te mogen jureren. Niet realiserend dat dit best een lastige klus zou worden. Ik ben er namelijk achter gekomen hoe lastig jureren is. Ik was blij verrast door de kwaliteit van de inzendingen wat het beoordelen enorm moeilijk maakte. De diversiteit van de inzendingen maakte dit nog lastiger. Het was soms kiezen tussen appels en peren maar dan wel de mooiste appels en peren. Gelukkig hoefde ik deze beslissingen niet alleen te nemen en samen met Kees zijn we er dan ook wel uitgekomen.

KEES: Ik vind het ook een geweldig initiatief om nu eens de makers van al die mooie meubelen en interieurs in het zonnetje te zetten. Vaak staan vooral de ontwerpers en architecten in the spotlight, maar zonder de ‘makers’ zijn zij nergens. Ik vond het een grote eer om mee te doen en daarom heb ik ook de tweede keer van harte ‘JA’ gezegd op de vraag om te jureren.

MARCEL: Door dit jureren heb ik mogen zien hoeveel mooie meubels en interieurs we in Nederland maken. Iets waar we als branche ontzettend trots op mogen zijn! Ik vind de Baars & Bloemhoff Maatwerk Awards dan ook echt een eerbetoon aan de branche en ben blij dat ik dit jaar weer mag jureren. Ik ben heel benieuwd naar de inzendingen van dit jaar en hoop dat ik weer net zo verrast wordt als vorig jaar.

Je hoort het, de jury kan niet wachten om de koppen bij elkaar te steken en zich onder te dompelen in het kwalitatief hoogstaande maatwerk dat op Nederlandse bodem wordt geraliseerd. Wil jij kans maken op de felbegeerde prijs? Wacht dan niet langer en zend nú via onderstaande button jouw mooiste, spectaculairste, opvallendste, technisch uitdagende en meest gedetailleerde project in om in de race te zijn voor beste Maatwerk van 2019. Heb je (nog) geen project om in te zenden, maar wel zin in een feestje? Meld je dan aan voor de Regiofinales, beter bekend als het Zomerfeest! 

Zend hier jouw project in!

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen