Sluiten

Weg met restafval! Hoe je lege yoghurtbakje tot meubilair wordt omgetoverd

Restafval. Een reusachtig probleem waar steeds meer aandacht voor is in de designwereld. Van materiaal dat overblijft in de fabriek na productie tot aan de plastic bakjes met fruit of yoghurt die je dagelijks leegeet. Niet gek dat het maakproces en nieuwe materiaaleigenschappen centraal stonden in vele presentaties tijdens Salone del Mobile. Renades en Louis Vuitton gaven een nieuwe bestemming aan restleer, terwijl Kvadrat plaatmateriaal uit gerecycled textiel wist te vervaardigen. Grote namen en grensverleggende bedrijven dragen bij aan bewustwording op het gebied van klimaatproblematiek en zijn hard op weg naar een schonere wereld. Zo ook ECO-oh!

Niet alleen ontstaan er steeds meer oplossingen om het bestaande afval op te ruimen – denk aan de baanbrekende Ocean Cleanup – ook nieuwe grondstoffen en 100% gerecycled materiaal zijn volop in ontwikkeling. Het zijn vaak de kleine gebaren die het verschil maken, en dat is precies de boodschap die ECO-oh! wil uitdragen. Ook ECO-oh! was present in Milaan, op de Triënnale di Milano.

ECO-oh! is een bedrijf dat op ongekende schaal een antwoord geeft op de vraag, wat doen we met ons restafval? Het bedrijf richt zich op het recyclen van huishoudelijk plasticafval tot nieuwe grondstoffen, materialen en producten. Om mensen te inspireren in harmonie met de natuur te leven en dus hun plastic afval te sorteren, maar ook om architecten en ontwerpers aan het denken te zetten over de huidige producten en processen. Door vorm te geven aan materialen en het toe te passen in meubilair en de publieke ruimte, zien mensen direct resultaat van hun goede daad. Een heerlijke zitplaats in de zon, alleen maar door je plasticafval in de juiste bak te gooien!

Circulaire keten

Aangezien de verschillen tussen diverse soorten plastic voor de meeste mensen niet bepaald duidelijk zijn, heeft ECO-oh! een machinepark ontwikkeld waarin alle soorten plastic worden verwerkt. Een doordacht en op en top ecologisch productieproces inclusief groene stroom, zonder lozingen en emissies. Regenwater wordt opgevangen en het eigen afvalwater wordt gezuiverd. Daarmee voldoet het bedrijf aan de Europese milieurichtlijnen. Naast dat de materialen en producten van 100% gerecycled plastic zijn gemaakt, keren ze na hun lange levensduur terug in de circulaire keten. Een onuitputtelijke bron dus.

Van plasticafval tot designbank

Maar hoe komt dat lege yoghurtbakje nou in die designbank terecht? Al het plasticafval komt gemengd binnen en wordt versnipperd. Vervolgens wordt het fijngemalen plastic gezuiverd van ander afval, zoals glas en metalen. Door mechanische droging verdwijnen papierpulp en water uit de kunststoffen. Het plastic wordt gesorteerd in folie en hard materiaal. Deze vormen de kunststofkorrels die gesmolten en geperst tot een nieuw materiaal verworden. Het nieuwe plastic is ook nog eens waterbestendig en gaat tientallen jaren mee. Klinkt als het ideale kunststof plaatmateriaal!

Baars & Bloemhoff maakt de wereld ook graag een beetje schoner en mooier. Daarom zijn we op dit moment aan het onderzoeken of in de toekomst kunnen samenwerken.

Wordt vervolgd!

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen