close

‘Transitions’ Expositie in een nieuw jasje naar Milaan

31 March 2016

De ‘Transitions’ expositie, waarbij zes Nederlandse ontwerpers zijn uitgedaagd door Baars & Bloemhoff om ruw materiaal om te zetten in tastbare design producten, is ook op de komende editie van de Salone del Mobile te bewonderen.

Lex Pott, Studio Mieke Meijer, De Intuïtiefabriek, Visser & Meijwaard, OS ∆ OOS en Michiel Martens, dit is de jonge groep van ontwerpers die Baars & Bloemhoff heeft benaderd voor hun ‘Transitions’ expositie. Voor deze expositie zijn de ontwerpers uitgedaagd om een collectie te ontwerpen op basis van het brede assortiment decoratieve materialen van Baars & Bloemhoff. Het idee om de materialen in een compleet nieuw daglicht te plaatsen was een groot succes tijdens de laatste Dutch Design Week. Baars & Bloemhoff zocht destijds met ‘Transitions’ bewust het experiment op en daagde de geselecteerde ontwerpers uit om vanuit een ander perspectief haar materialen te onderzoeken. De unieke kenmerken van deze materialen worden daardoor in toegepaste producten zichtbaar.

Door het succes van de DDW heeft Baars & Bloemhoff besloten om het werk van deze prikkelende expositie te gaan presenteren op de Salone del Mobile, het grootste design evenement ter wereld. De Intuïtiefabriek heeft hiervoor een compleet nieuw expositieontwerp ontwikkeld om ‘Transitions’ een internationaal podium te geven.

De ‘Transitions’ expositie wordt getoond van 12 tot 17 april in Via Ventura 6, Undai 4 Room B in Ventura Lambrate.

 

HET ‘TRANSITIONS’ PROJECT: VAN RUW MATERIAAL NAAR DUTCH DESIGN


 

Baars & Bloemhoff - De Intuitiefabriek - Spatial

In het ontwerp van de Spatial serie heeft De Intuïtiefabriek INNOVUS Coloured MDF gebruikt. De Spatial serie is geïnspireerd op architectonische structuren, bouwwerken en gevels van steen en beton, materialen met eenzelfde homogeniteit als het MDF. Door het frezen en inzagen van het MDF is het materiaal op verschillende manier vervormd en geconstrueerd. Het lijnenspel dat ontstaat door deze ingreep geeft vorm en constructie aan het materiaal, maar vormt tegelijkertijd de decoratie. Spatial zijn bouwwerken voor het interieur waarbij vorm, constructie en ornament één zijn.

‘Baars & Bloemhoff beschikt over een enorm assortiment aan decoratieve materialen. Veel van deze materialen zijn toplagen die op een dragende basis worden aangebracht. Binnen het assortiment is INNOVUS Coloured MDF ons opgevallen door haar tegenovergestelde eigenschappen. Het is een MDF waarin kleurstoffen tijdens het productieproces door de vezel worden gemengd. Hierdoor is het materiaal door en door gekleurd en ontstaat een bijzonder homogene structuur. Het materiaal is constructief en heeft dus geen andere drager nodig om toegepast te kunnen worden; het constructieve en decoratieve element zijn één. Daarin schuilt volgens ons de kracht van het materiaal’, aldus de ontwerpers van De Intuïtiefabriek.

 

Baars & Bloemhoff - Os and OOS - OTTO

Een van de inspiratiebronnen voor OS ∆ OOS was de manier waarop wonen er in de toekomst wellicht uit gaat zien. Men zal waarschijnlijk kleiner gaan wonen, omdat we efficiënter met onze ruimte om moeten gaan doordat het beschikbare woonoppervlak minder zal gaan worden. Voor dit project heeft OS ∆ OOS voor het tafelblad gekozen voor Finsa COMPAC PLUS dat bekleed werd met het Italiaanse fineer van Alpi.

De ontwerpers van OS ∆ OOS: ‘De Alpi collectie van Baars & Bloemhoff bevatten prachtige Italiaanse fineren. Al gauw kwamen we op het idee deze toe te passen op een van de meest gebruikte meubelstukken, de tafel. Het meubelstuk waaraan wordt gegeten, gepraat en gewerkt. Onze tafel, OTTO genaamd, is eenvoudig uit te schuiven en wordt daardoor twee keer zo groot wanneer je de poten naar buiten draait. Het tafelblad heeft een andere fineerzijde aan elke kant die op bepaalde gelegenheden geroteerd kan worden’.

 

Baars & Bloemhoff - Visser en Meijwaard - Grey on Gray

Visser & Meijwaard hebben gekozen om te werken met het solid surface materiaal HI-MACS . ‘Dit materiaal heeft als eigenschap dat het thermisch vervormbaar en nagenoeg naadloos te verlijmen is. Deze kenmerken zien wij terug in de vormgeving van industriële plastic kratten en zijn het uitgangspunt geweest in ons ontwerp van de kast. Geïnspireerd op de technische esthetiek van deze kratten heeft ons ontwerp Grey on Gray een uitwendig skelet dat zowel technisch als decoratief is toegepast. Voor de binnenkant hebben we Duropal Xtreme gebruikt. Dit innovatieve material is ultra-matt, zeer sterk en heeft een mooie soft touch. Het combineert perfect het HI-MACS exterieur’, aldus de ontwerpers van Visser & Meijwaard.

 

Baars & Bloemhoff - Michiel Martens - Flat Cabinets

Michiel Martens’ fascinatie voor constructies heeft hem geleid in zijn keuze voor de metaallaminaten van Homapal.

‘De meest eenvoudige vorm van een constructie is het maken van een vouwlijn: papier krijgt bijvoorbeeld meer stevigheid door er een vouw in aan te brengen. Ik heb de metaallaminaten van Homapal vanuit deze invalshoek benaderd. Door vouwlijnen aan te brengen en verschillende vlakken met elkaar te verbinden ontstaat een sterke constructie. Normaal verbind je Homapal metaallaminaat vanwege de dikte van slechts 1 millimeter namelijk op een dragende ondergrond, zoals MDF. Maar nu laat ik het materiaal in een nieuwe toepassing zien, geheel zelfstandig. De kastjes van ‘Flat Cabinets’ zijn nu nergens dikker dan 1 millimeter en er ontstaat een luchtige constructie en lijnenspel die toch stevigheid uitstraalt’, aldus Martens.

 

Baars & Bloemhoff - Mieke Meijer - Airframe 01

Studio Mieke Meijer liet zich inspireren tijdens het ontwerpen van haar kast door vliegtuigvleugels zoals die aan het begin van de 20e eeuw werden gemaakt: lichte houten constructies bespannen met textiel. Kasten zijn vaak zware meubels omdat ze in staat moeten zijn een veelvoud van hun eigen gewicht te dragen. Meijer ging de uitdaging aan een lichtgewicht kast te maken die toch stabiel is. Een experimentele zoektocht naar de juiste balans tussen stabiliteit en lichtheid in gewicht resulteerde in een kastontwerp, Airframe 01 genaamd, met een gewicht van slechts 18,5 kilo. Meijer maakte hiervoor gebruik van het eikenfineer van Decospan.

De ontwerpers van Studio Mieke Meijer: ‘De titel Airframe is een term uit de luchtvaarttechniek waarmee de constructie van een vliegtuig wordt bedoeld zonder motoren. Dit sluit precies aan bij wat ik voor ogen had. Het is een kast die bij wijze van spreken zou kunnen vliegen’. Multiplex is een van de dragermaterialen uit het assortiment van Baars & Bloemhoff. ‘Met mijn ontwerp wordt dit materiaal in een ander daglicht gezet. Niet meer onopvallend constructief buiten beeld, maar volop in de schijnwerpers’.

 

Baars & Bloemhoff - Lex Pott - Chroma

Voor de Chroma collectie heeft Lex Pott gekozen voor de kleurrijke decorcollectie van Abet Laminati en het metaallaminaat van Homapal. Als uitgangspunt heeft Pott gekozen voor het gebruik van kantenband welke veelal wordt toegepast op kopse kanten van plaatmateriaal om de indruk te wekken dat een materiaal massief is. Door te werken met contrasterend kantenband krijgt het een nieuwe lading en ontstaan objecten met gekleurde doorsnedes. Op basis van deze materialen heeft hij de meubelcollectie Chroma ontworpen.

‘Door gebruik te maken van verschillende kleurvlakken worden de Chroma-objecten van meerdere aanzichten interessant. Hierdoor komt de ruimtelijke kwaliteit van het plaatmateriaal maximaal tot zijn recht en geeft elk object vanuit een ander aanzicht een andere kleurcombinatie. Door de optische schaduwwerking van de kleurvlakken lijkt het alsof de vormen gekleurde schaduwen hebben. Dit effect wordt versterkt door op sommige vlakken de metaallaminaten van Homapal in koper en goud toe te passen. Abet Laminati staat bekend als de trendsetter uit Italië, die keer op keer nieuwe designs en kleuren uitbrengt. Dit rijke kleurenpallet komt duidelijk terug in de Chroma collectie’, aldus Pott.

 


 

Over Baars & Bloemhoff
Baars & Bloemhoff is met een assortiment van ruim 2500 verschillende decoratieve materialen en decoren een aansprekende partner voor veel (interieur)architecten, ontwerpers en interieurbouwers. Baars & Bloemhoff is een landelijk opererende organisatie met vijf vestigingen. Met een jonge club mensen speuren zij internationale markten af op zoek naar nieuwe materialen en merken die interieurs in Nederland mooier kunnen maken. Een keur aan exclusieve materialen en merken is uit voorraad leverbaar.

www.baars-bloemhoff.nl

Perspagina
Voor het volledige perspakket over de ‘Transitions’ expositie verwijzen we je naar onze perspagina.

Meer Informatie
Voor meer informatie en de contactdetails van de ontwerpers kunt u contact opnemen met Johan van der Meer.

jmeer@baars-bloemhoff.nl
+31 (0)6-410 079 55.