close

Glimmende ‘Transitions II’ presentatie maakt indruk in Milaan

18 April 2017

 

 

De Salone del Mobile in Milaan is voor product- en meubelontwerpers dé plek om zichzelf te presenteren. De beurs trok dit jaar meer dan 340.000 bezoekers, waarvan veel vertegenwoordigers uit groothandel en detailhandel, pers, media en andere professionals uit de internationale designwereld. Ieder op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van meubel- en productontwerp en, zoals inmiddels gebruikelijk, is de Nederlandse aanwezigheid in meerdere opzichten opvallend.

Ook Baars & Bloemhoff was hierbij weer aanwezig met de tweede editie van haar ‘Transitions’ project. Hiervoor hebben we wederom zes jonge Nederlandse ontwerpers uitgedaagd om onze materialen te onderzoeken en te transformeren tot een designcollectie. Het werk van David Derksen, Sabine Marcelis, Klaas Kuiken, Daphna Laurens, Paul Heijnen en RENS is afgelopen week tijdens de Salone del Mobile van 4 tot en met 9 april op een gloednieuwe locatie vol sfeer en verlaten schoonheid gepresenteerd; Ventura Centrale, recht onder het centraal station in Milaan.

 

Baars & Bloemhoff Transitions II

De expositie, ontworpen door Daphna Laurens, heeft de zes materiaal gedreven projecten van de designers gepresenteerd. Deze is ontworpen met de nadruk op de relatie tussen ruimte, producten en materialiteit. Een abstracte architectonische setting was de ‘glimmende’ achtergrond voor ‘Transitions II’. Dit leverde een mooi contrast op in deze rauwe oude stationshal die de afgelopen 40 jaar niet was gebruikt. De gebruikte materialen voor de expositie waren Homapal 442 en 474, welke de presentatie een ‘gouden’ look gaven.

 

Baars & Bloemhoff Transitions II

Vele duizenden bezoekers kwamen dagelijks langs om de expositie te bewonderen, zo ook vele Nederlanders die weer in grote getale waren vertegenwoordigd in Milaan. De expositie bood een ruime presentatie per ontwerp, inclusief een toelichting en de gebruikte materialen.

 

Baars & Bloemhoff Transitions II

In een ‘Making of’ kamer werd de totstandkoming van de ontwerpen, en hoe de ontwerpers met de gekozen materialen hebben gewerkt, op uitgebreide wijze toegelicht. Aan een lange tafel in het midden van de expositie werden diverse materialen zoals HI-MACS, ALPIDuropal en Decospan, gepresenteerd waar de bezoekers direct mee in aanraking kwamen.

 

Baars & Bloemhoff Transitions II

 

 

 

‘Master of Materials’ presentatie in Masterly

Masterly-2017-HMC-Baars-&-Bloemhoff

In juli 2016 reikte we de eerste editie van de ‘Master of Materials’ Award uit aan de afstudeerders van het HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur in Rotterdam en Amsterdam. Voor deze prijs zijn de studenten uitgedaagd om een uniek en vernieuwend meubel of interieuradvies te presenteren met een focus op de materialisatie. Naast onze ‘Transitions II’ presentatie hebben we de winnaars van deze award, Valentijn Rieb en Hidde Jeursen, de unieke kans gegeven om hun werk te tonen in Milaan tijdens de Salone del Mobile. Bij het drukbezochte Masterly, The Dutch in Milano hebben zijn hun werken de hele week gepresenteerd.

 

Chester-Blocks-Hocker Valentijn Rieb

Valentijn Rieb stond op de presentatie met zijn ‘Chester-Blocks’. De hocker is een knipoog naar de klassieke Chesterfield meubelen. Deze zijn oorspronkelijk in leer uitgevoerd, echter heeft Valentijn de karakteristieke vorm van de Chesterfield bank vertaald naar houten zitblokken met daaronder een verend oppervlak. Hierdoor wordt de houten hocker toch als leren bank ervaren, een bijzonder verrassende materiaalbeleving.

 

System-Of-Elements Hidde Jeursen

Hidde Jeursen heeft gekozen om met zijn ‘System Of Elements’ een modulair systeem te ontwerpen, gebaseerd op de verbindingen in industriële constructies, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de mechanische eigenschappen van het hout. Zo zijn de staanders en liggers van massief hout, omdat massief hout erg sterk is in de lengterichting (van de houtvezels). Doordat het systeem modulair is kan je voor elke plek een passend meubel ontwerpen, wederom een interessante manier van het toepassen van materiaal.

 

Samenwerkingen tussen ontwerpers en leveranciers in Milaan

Naast onze eigen presentatie, waren in Milaan vele andere exposities van ontwerpers en bedrijven te vinden die graag de samenwerking met elkaar aangingen, een trend die niet geheel nieuw is maar wel weer enorm opviel dit jaar.

 

Zo stond bijvoorbeeld leverancier Finsa met het ontwerpcollectief Envisions in Palazzo Clerici. Hier presenteerde zij de resultaten van de experimentele samenwerking tussen de ontwerpers en het bedrijf waarbij het accent niet op het eindproduct lag, maar op de mogelijkheden met het materiaal die tijdens het proces werden ontdekt.

 

In Ventura Lambrate stond Studio Thier & van Daalen met de serie SOLID/LIQUID, een prachtige serie schotels voor gerechten ontworpen waarbij zij combinaties van vormen, texturen en kleuren hebben onderzocht. Hiervoor hebben ze onder andere met de materialen HI-MACS en hout een geometrisch en speelse composities gecreëerd voor op de tafel of aan de muur.

 

Ook was de Amsterdamse designstudio D/DOCK aanwezig met de primeur van Healing Hub. Healing Hub was een expositie waar de bezoekers kennis konden maken met de positieve kracht van een gezonde lifestyle en werkomgeving. De expositie was gebaseerd op het concept Healing Offices dat bijdraagt aan een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een stijging van de levensverwachting.

 

Baars & Bloemhoff Transitions II